• 1990lu yıllarda abdde postmodernistler ve bilimsel realistler arasında yaşanan akademik çekişmeye verilen isim. günümüzde tekrardan gündeme gelmiş durumda. 1994 yılında paul gross isimli biyolog ve norman levitt isimli matematikçi, "higher superstition" diye bir kitap yazarak modern bilimi eleştiren-akademik sol olarak tanımlıyorlar" insanların bilim hakkında bilgi sahibi olmadan eleştiri yapmakla suçluyorlar.[1]

    1996 yılında nyuda fizik hocası olan alan sokal "transgressing the boundaries: towards a transformative hermeneutics of quantum gravity" isimli bir makaleyi social text adlı dergiye gönderiyor.(dergi genellikle sol eğilimleri olan akademisyenler için ancak bilimsel olduğunu söylenemez) makalenin başlığı bir anlama gelmiyor ama kullanılan terimler ile bir anlamı varmış gibi gözüküyor. asıl amaç derginin akademik seviyesini ölçmek. mayıs 1996 yılında makale dergide yayınlanıyor. makalenin içeriği ise postmodernistlere laf sokacak şekilde kuantum kütle çekimi, toplumsal yapılandırmanın sonucudur diyor. dergi makaleyi başka bir fizikçiye peer-review için göndermiyor. sokal makale basıldığı gün dergiyi işlettiğini söylüyor. [2][3] bu olay sonrasında herkes dergi ile dalga geçmeye başlıyor ancak dergi kendisini savunuyor. daha sonrasında derrida gibi isimlerde tepki gösteriyor.

    olay daha sonrasında karşılıklı atışmalar ile günümüze kadar geliyor. şu anda hem muhafazakar hem de sjw olarak adlandırılan kesim bilim üstüne saldırı yapıyor. muhafazakarlar bildiğimiz gibi ancak sjw kesim, bilimin bilim olma özelliğine inanmadan sosyolojik bir yaklaşımla saldırıyor. ikinci kesim avrupa ve amerikan üniversitelerinde sayıca bol durumda. henüz doğa bilimlerinde alanında sayıları az olsa bile, sosyal bilimler ve özellikle felsefe ve sosyoloji gibi alanlarda sayıları çok fazla. march for science zamanı da durumu siyasileştiren ve hatta neden hep beyaz ve erkek biliminsanlarını davet ediyorsunuz diye protestoya eleştiri getiren bir grup. yeni bir bilim savaşı yakın olabilir.

    [1]https://www.goodreads.com/…8920.higher_superstition
    [2]https://en.wikipedia.org/wiki/sokal_affair
    [3]http://www.physics.nyu.edu/…ress_v2_singlefile.html
hesabın var mı? giriş yap