• üst edit: '' kendini geliştirememişsindir, kitap okumamışsın'' diyecekler için; bunları yapmak için bir bilinç gereklidir ve bilinç yoksa hiçbir şey yapamazsın diye düşünüyorum.

    kendimi baz almak istiyorum:

    küçüklük halimi hatırlıyorum, ergenlik halimi, sonra lise yıllarını da hatırlıyorum. daha sonra iş hayatına atılmamı da; şuan yaşım 30 ve yeni yeni kendime geldim diyebilirim.
    peki bize ne anlatmak istiyorsun diye sorabilirsiniz şöyle açıklayayım:

    30 yaşıma kadar sanki başkası tarafından yönetilmişim gibi hissediyorum. yaptığım eylemler, konuşmalar, düşünceler, fikirler, hatalar sanki benim değilmiş gibi; ben yapmamışım gibi. geriye dönüp baktığımda şuan ki benliğim ve düşünce yapım, geçmişte bunları nasıl yapabilir diye bir bir sorguluyor.
    '' hatalarından ders çıkararak bilinç sahibi oldun '' diyebilirsiniz ama, o yaşlardaki kişinin, ben olmadığına şahitlik edebilirim. yani artık her şeyi daha net görebiliyorum, sevmeyi, kötülüğü, fikirleri, yaşamı daha da net algılayabiliyorum. bu nasıl bir karmaşadır ki; herkeste bilinç geç veya erken oturuyor.

    mesela 13-17-20-22 yaşlardaki gençlere bakıyorum, maşallah hepsi bilinci yerinde '' aklı başında '' insanlar. '' aklı başında '' derken; bilinci oturmuş artık kendini bilen düzeyde olduğunu kastediyorum. hani genç birini gördüğümüzde '' maşallah zehir gibi '' dediğimiz durumlar oluyor, sizin bunu söylemenizin sebebi, o yaşlarda bir bilince sahip olamadığınızı bildiğiniz için, o yaşlarda bilinç sahibi olan biri ilginizi çekiyor. çünkü daha önce siz de olmayan bir şey başkasında var olurken bu sizi heyecanlandırıyor.
    işte asıl olay burada başlıyor. zeki insan her dönemde zekasını konuştururken, bu zeka ona doğuştan verilirken, aynı şey bilinç için geçerli olmuyor. çünkü bilinç belli bir raddeden sonra cereyan ediyor ve insanlar bilincin geç oturması ( kendini bilmek ) yüzünden geçmişinden nefret edebiliyor. bu konuda araştırmalar, çalışmalar yapılmış olabilir ama ben konunun şurasındayım; bilincin erken oturması insana doğuştan fayda ve büyük bir kazanım sağlarken, bilincin geç oturması akıl başa gelene kadar bir sürü pişmanlık ve hata bırakıyor.
    ben çözemedim; çözen varsa buyursun.
hesabın var mı? giriş yap