• portföyün yarısı altın fonunda, iyi getiri sağladı. gider, işletim kesintisi almayan bir bes var mı merak etmekteyim
  • şimdi senin bir paran var. 1000 lira diyelim. bunu kendin değerlendirebilirsin, ama iradesizin teki olduğun için parayı harcama ihtimalin çok yüksek.

    yada lui amcaya verirsin. ve o parayı senin için saklar. değerlendirir.

    bireysel emeklilik sistemi, ben her ay altın alıp kenara koyamayacak kadar aptal ve iradesizin tekiyim deme sistemidir.

    sizin verdiğiniz para ile bireysel emeklilik şirketleri, şirketi döndürüyorlar. koca koca plazalarda oturup bir sürü çalışana maaş, yöneticilere prim filan veriyorlar.

    siz de neden kar edemiyorum diye merak ediyorsunuz.

    ha evet bireysel emeklilik sistemi iyidir. bireysel emeklilik şirketleri için çok iyi bir gelir kapısıdır.
  • altına bağlayanların vurduğu sistem. düşünsene 1 yıl önce altın 200 lira civarındaydı şu an 335 lira.
  • vakıf emeklilik sisteminden anlayan bir suser beri gelsin hele bişey sorucam. şimdi benim cüzi bir bes sözleşmem var yüzde yüz altın fonunda. 1 yıldır da altın iyi yükseldi maşallah biraz kârım var. şimdi borsa baya düştüğü için yükselir umuduyla fonumu altından çekip borsaya yatırmak istiyorum. bu hareket mantıklı olur mu? hisseden şundan bundan anlamadığım için direkt bist100'e yatırmak istedim. öyle bi seçenek göremedim, hisse senedi diye bi seçenek var. bu bist100 mü oluyor başka bi şirket vs. senedi mi? aselsan mağduru gibi ortada kalmayayım sonra.
  • olm paranız varsa iban atayım bana yatırın ben yiyeyim.

    ben size bunun için dua ederim. bireysel emeklilik şirketleri dua da etmezler.
  • bireysel emeklilik şirketlerini beslemek istiyorsanız iyi bir şeydir elbette.
  • yıllarca burda önerdim, uzun vade dedim, uzuuuun uzun yazılar yazdım ama arkadaş şu başlık okunmuyor da forum gibi sürekli sorular soruluyor ya ben de buna tutuluyorum

    aha özet geçeyim yine;

    56 yaşından önce sistemden çıkmayı düşünmeyin.

    uzun vadeli bakın. kaç yaşında olursanız olun uzun vadeli düşünün.

    risk algınıza göre fon mon diyenleri siktir edin; uzun vade kalacaksınız, o yüzden yüksek riskli fonlardan sepet yapın. sepetinizde yabancı para bulunsun, hisse senedi mutlaka bulunsun, altın bulunsun. getirisi az ama garanti olan tahvildir bonodur olmasın gerek yok.

    az biraz finansal okur yazarlık edinmeye çalışın. şu anki dönem gibi dönemlerde yani ekonomi cortladığı zamanlarda, hisse senetleri çok düştüğü zamanlarda altın gibi yabancı para gibi fonlarınızdaki yüzdeleri hisse senedine kaydırın. ancak her şey çok güzel giderken tekrar altına ve yabancı paraya dönmeniz lazım. borsa uzun vadede hep kazandıracaktır ancak dalgalanmalardan iki yönlü para kazanmak için bu dediğim şart.

    yılda 4 kere fon değiştirmek falan yanlış işler. çok ellemeyin, çok fon gezmeyin, çok ekstrem durumlarda, yani şu anki gibi kriz durumlarında fonlarınızla ufak ufak oynarsınız, yeter.

    tek bir emeklilik sözleşmesi yapmayın. aynı şirkette farklı sözleşmeler açabiliyorsunuz. sözleşmelerin fon işletme giderlerini vs inceleyin, grup sözleşmeleri, çalışan sözleşmeleri falan iyidir genelde. 3-4 farklı sözleşme açın kendinize, kötü günde, kara günde az kesinti ile paranın bir kısmını alabilme imkanınız olsun, aynı zamanda sisteme de devam edebilin, ve gerektiğinde geçiriğiniz yıllar kaybolmadan ihtiyacınızı giderdikten sonra sisteme kaldığınız yerden devam edebilin.

    sisteme girmeden önce mevzuatı tamamen okumuş, şirketlerin fonlarını ve performanslarını uzun vadeli karşılaştırmış ve sistemde kendi adıma 5, annemin adına 3 farklı sözleşmesi olan biriyim. 2013 yılından beri gelirimin ortalama %15ini buraya yatırıyorum ve hiç yatırdığım paranın farkında değilim. hissetmiyorum bile. bu entry'i yazarken açıp baktım, ikinci el bir araba parası birikmiş, farketmedim bile birikirken.

    annemin sözleşmeleri emekliliğe hak kazandı, o yüzden paraya ihtiyacım olana kadar yıllık brüt asgari ücret kadar tutar yatırmaya devam ediyorum sisteme, aslında güzel olan yıl başında tamamını yatırıp fon takip etmek ancak alışkanlık olduğu için aylık kredi kartıyla yatırmaya devam edip kasım ayında kalan tutarı toplu yatırıyoruz ek katkı payı olarak. farketmeden bir ev parası birikti annemin sözleşmelerinde.

    bütün yatırımım tabii ki bu sistem değil. bu sistem bir ihtiyat akçesi hesabı. bu sisteme ek olarak yatırım yapmaya devam etmeniz lazım, düzenli hisse senedi alabilirsiniz günlük bir sigara parasına mesela. her gün sigara içer gibi hisse toplayın, ihtiyacınız olana kadar yatırım yapın, ihtiyacınız olunca paraya çevirebilecek yatırımlarınız olsun bu sistemin yanında..
  • paranızın bulunduğu fonları düzenli olarak takip ettiğiniz sürece kazançlı çıkabileceğiniz yatırım aracı.

    yaklaşık 7 yıldır sistemdeyim. 7 sene sonunda birikimim, devlet katkısı dahil olmak üzere, yatırmış olduğum primin iki katı seviyesine ulaşmış durumda. evet bu sürede enflasyon olmadı mı? ancak elde ettiğim getiri enflasyonun oldukça üzerinde. bunda son bir buçuk iki senedir, paramı ağırlıklı olarak altın fonunda tutmuş olmamın etkisi büyük. son bir ayda hisse senedi ağırlıklı fonlar %20'lere varan oranlarda zarar ederken altın fonu hala daha pozitif getiri sağlıyor.

    özetle, sistemin mutlaka artıları eksileri vardır ancak biraz ekonomiden anlıyorsanız ve fonlarınızı yönetmeye üşenmiyorsanız çok da mantıksız bir yatırım aracı sayılmaz. özellikle de kenara para atıp unutamayan biriyseniz.
  • bireysel emeklilik tam bir soygundur. uzak durum ln
  • bankacımın ısrarlarına dayanamayıp aylık cüzi bir miktarla başladığım emeklilik şeysi. geçenlerde baktım iyide para birikmiş arada kafalarına göre pirimlere zam yapıyolar bende sesimi çıkarıyorum. nede olsa devletimize beleş fon lazım oynasın köftehorlar.
hesabın var mı? giriş yap