32 entry daha
  • aşının onaylanması için bilimsel dergide yayınlanma şartı absürt. uğur şahin veya pfizer doçentlik almaya çalışmıyor, her gün tüm dünyada, kayıtlara geçen kısmı o da, 10-15 bin kişinin öldüğü bir salgına çare aranıyor. şu anda aşının etkili ve daha önemlisi güvenli olduğunu inceleyen araştırmaların verileri sadece biontech ve pfizer'da bu veriyi aşıyı alacak kullanacak ülkelerin uzmanları inceleyecek ve güvenilir bulurlarsa kullanacaklar tabi ki. bilginin bilimsel yayına dönüşmesi tüm dünyadaki bilim adamlarının erişimine açılması daha zamana yayılan bir süreç. acil olan bu değil. normalde 2 yıl 5 yıl 10 sürüyor denen aşı geliştirme işi 10 ayda tamamlandı ise bu tip anomaliler olur.

    ayrıca aşının etki oranının %95 değil de %65 çıkması da sorun değil, o bile toplumun zaten hastalığı geçirmiş olanlarına ek bir %50 kadarını bağışık duruma getirirse etrafta bulaştıracak kimse sayısı çok azalacak demektir.

    asıl sorun aşının üreticinin dediği kadar etkili çıkmaması değil, güvenli olması, kısa ve uzun dönemli zararlı yan etkisi, faydasından çok zararı olmaması. bu yönde çok bir bilgi sahibi olmak mümkün değil ama testlerde şu ana kadar görülen sorunsuz sonuçlara göre aksi yönde de bir kanıt emare yokken, güvenli olduğu ne malum 40 yıl sonra kanser yaparsa ne malum diye kaçınmak makul değil. her hangi ilacın aşının tedavinin prensipte bilmediğimiz zararları olabilir. kritik konu bundan kaçınınca maruz kalkınacak zarar ne kadar daha muhtemel ona bakmak lazım.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap