169 entry daha
  • bi ben akıllıyım, siz hepiniz kerizsinizcilerin toplandığı başlık. bisiklet alacak kişi ihtiyaçlarını belirler, ihtiyacını karşılayan ürün €100 da olur €3.000 da. ayrıca, insan isterse ihtiyacından fazlasını da alabilir. birlikte mi kazandınız parayı? adam profesyonel bisikletçidir, sana ne?

    shimano'nun ürünleri üzerinizden tır geçmesini engellemez demiş herif. geçmişi yüzlerce yıl olan ve bugün bile onca innovasyon yapılan, malzeme mühendisliği ar-gesinde milyon dolarlar harcanan, en hafif ama en dayaklı malzemenin arayışındaki; işçisinden, tasarımcısından, mühendisine binlerce kişinin istihdam edildiği bir sektör yanılgı içerisinde, sen onları aydınlat.

    burdan bisiklet sektörü profesyonellerine sesleniyorum; yapın işte demirden bi kadro, bi maşa, bi aynakol ve pedallar, iki de teker takın. frene gerek yok, duracakları zaman ayaklarını arka tekere sürtüverirler. çok da şeyapmayın.

    not: 2013 specialized sirrus elite sporluyum.

    edit: yazım hatası.
  • • öncelikle boyunuza en uygun kadro ölçüsüne sahip bisiklet alın. çünkü omuriliğiniz dolayısıyla sağlığınız için doğru kadro boyuna sahip bisiklete binmek ve doğru oturuş pozisyonunda sürmek çok önemli.

    • ülkemizde gördüğüm en yaygın hata bisiklet seçimi. bisiklete nerede binecekseniz ona göre bisiklet alın. daha çok şehir içinde binecekseniz tutup da dağ bisikleti almayın. çünkü dağ bisikletleri ağırdır, lastikleri kalın olduğundan yorucudur.

    eğer yaşadığınız yerin yolları düzgünse yol bisikleti, yollar bozuksa şehir bisikleti, arazide binecekseniz dağ bisikleti alın. ülkemizin yollarını hesaba katarsak en doğru seçim şehir bisikleti almanız olacaktır. bu sayede hem bozuk yollarda dahi sürebilirsiniz hem de ağır arazi koşulları olmadığı sürece arazide de binebilirsiniz. bu bağlamda daha çok arazide binecekseniz kilitlenebilir amortisörlü şehir bisikleti daha çok şehirde binecekseniz düz maşalı şehir bisikleti alın.

    eğer daha çok şehirler arası yolculuk yapacaksanız en doğru seçim yol bisikleti olacaktır.

    • yine sıkça yapılan bir hata, disk frenli bisiklet almak. insanlar görüntüsüne mi aldanıyor nedir bir disk fren hayranlığıdır gidiyor. öncelikle kesinlikle mekanik disk frenli bisiklet almayın. bana kalırsa hidrolik disk frenli de almayın. neden derseniz; hem pahalı hem bakımı zahmetli hem de ağırlık dezavantajı var.

    önemli olan v frene sahip bisiklet alıp pabuçları baradine gibi kaliteli markalardan edinmek. emin olun kaliteli pabuca sahip bir v fren, hidrolik diski aratmayacaktır. üstelik v fren ucuzdur, hafiftir ve bakımını kendiniz bile yapabilirsiniz.

    • fark ettiyseniz amortisör ve fren konusunda hep ağırlık dezavantajından bahsettim. çünkü bisiklet alırken gözden kaçan bir konu, ağırlık konusu. bisiklet ne kadar hafif olursa o kadar iyi. ne kadar hafif o kadar az yorucu ve randımanlı bir sürüş deneyimi.

    bu bağlamda dağ bisikleti alıyorsanız maksimum 13-14 kg, şehir bisikleti alıyorsanız maksimum 11-12 kg, yol bisikleti alıyorsanız maksimum 9-10 kg olsun.

    bütçeniz iyiyse 7-8 kg'lık karbon kadrolu bisiklet de alabilirsiniz ama profesyonel biniciler dışında kimsenin bir bisiklete o kadar bütçe ayırdığını zannetmiyorum.

    • karbon demişken bütçeniz varsa dediğim gibi karbon kadrolu bisiklet alın ancak sınırlı bütçeniz varsa alüminyum kadrolu bisiklet alın. bütçeniz bir tık üstteyse kadrosu alüminyum maşası karbon bisiklet alın. eğer dağ bisikleti alacak iseniz bütçeniz sınırsız dahi olsa alüminyum kadrolu bisiklet alın çünkü karbon çok sağlam olsa da esneme payı olmadığından kırıldığı an o bisiklet çöp olur. arazi koşulları göz alındığında bisikletin alabileceği sert darbeler göz önünde bulundurulmalı ve esneme payı olan alüminyum tercih edilmeli.

    • lastik konusu çok önemli ve genelde bisikletlerin üzerinde gelen lastikler kaliteli olmaz. alır almaz lastiği değiştirin demiyorum ama ilk patlamadan sonra bunu bahane edip değiştirmenizi öneririm. ülkemiz yolları göz önüne alınarak en doğru lastik tercihi patlak korumalı lastikler olacaktır. örneğin 3 mm ve 5 mm'ye kadar patlak korumalı schwalbe marathon serisi lastikleri önerebilirim. continental ve michelin'in de bisiklet lastikleri fiyat/performans olarak tatmin edicidir.

    patlak korumalı lastiklerin ağırlık dezavantajı vardır ancak patlama riskine karşı göze alınabilecek bir dezavantajdır. bu yüzden yukarıda değindiğim ağırlık konusu daha fazla önem kazanıyor. çünkü siz ne kadar hafif bir bisiklet alırsanız alın suluktu, sele çantasıydı, ön ve arka ışıktı, pompaydı şuydu buydu derken bisikleti ağırlaştıracaksınız. o yüzden ağır bir bisiklet alıp üzerine ekipmanlarla da ağırlaştırıp kendinize eziyet etmeyin.

    • eğer bineceğiniz yer yokuşluysa, amortisörlü maşadan dolayısıyla konfordan feragat edin ve daha az yorulmak adına düz maşalı bir bisiklet alın. ancak bineceğiniz yer düzse, ağırlıktan feragat edin ve daha konforlu bir sürüş deneyimi için amortisörlü maşaya sahip bir bisiklet tercih edin.

    • genel olarak dikkat edilmesi gereken hususlar bunlar. farkındaysanız marka ve model önerisinde bulunmadım. yazdığım hususları göz önünde bulundurarak bütçeniz dahilinde istediğiniz marka/modeli tercih edebilirsiniz. önemli olan kadroya yatırım yapmanız.

    açmak gerekirse; vitesi, freni ve diğer komponentleri üst düzey ancak markası pek de iyi olmayan bir bisiklet yerine komponentleri düşük seviye fakat markası iyi olan bir bisiklet tercih edin. çünkü paranız oldukça istediğiniz komponenti daha iyisiyle değiştirebilirsiniz. unutmayın kadro (şasi) kalıcıdır ancak diğer pek çok şeyi değiştirmeniz mümkündür. bu yüzden ömür boyu kadro garantisi veren trek, scott, specialized, merida, giant, cube, cannondale, focus, orbea gibi markaları tercih edin. saydığım markaların 1000 tl'den başlamak üzere hemen hemen her bütçeye uygun modelleri bulunmakta.

    ancak bütçeniz 1000 tl'nin altındaysa whistle, carraro, sedona, salcano, bianchi gibi yerli üretim bisikletlerin giriş ve orta seviye modellerini öneririm.

    • bisiklet aldıktan sonra özellikle şehir içinde binecek olanlara ise şu entry'mi okumalarını öneririm.

    • hepinize iyi sürüşler.
  • *bacak aranıza bi su terazisi yerleştirip düz duruma getirin. terazinin üst kısmı ile yer arasında ki mesafe size uygun olan kadro boyunu çıkaracaktır. kadro seçiminde ki en önemli unsur bu!

    gel gelelim bazen iki kadro boyu arasında kalınabiliyor. bu durumda küçük olan kadro boyunu seçmek daha uygun olacaktır.

    *20.000$ lik çıplak bisikletler mevcuttur. çıplak diyorum çünkü üstüne ekleyeceğiniz komponentler ile bu fiyatın yarısı kadar daha para harcayabiliyorsunuz. bu kadar parayı bisiklete verip
    pedal mi çevireceğim diyen arkadaşlar var bisikleti kullanmayı öğrendikten sonra yaşadığın şehirden araç ile değilde bisiklet ile uzaklaştığında ancak bu keyfi anlayabilirsin.

    * bisiklette karbon teknolojisi su an üst seviyededir. karbon kadar hafif aluminyum bisikletler bile kullanıcıyı memnun edebiliyor.

    * bisiklette ikinci önemli unsur ise esnememezlik. siz pedal çevirdiğinizde orta göbekte yer alan pedal sistemi sizin verdiğiniz watt gücünün bir kısmını pedallara iletirken yok olmasına sebep oluyor. bunun sebebi bisikletin esnemesidir. karbon bisikletler dışında bütün bisikletler esneme yapmaktadır

    bu post cannondale caad9 ve trek madone 9.5 kullanıcı olarak girilmiştir.
493 entry daha
hesabın var mı? giriş yap