• yurtdışında, bulunduğum şehirde, european film screenings kapsamında, dün akşam izleme şansı bulduğum 2014 yapımı polonya filmi. hiç fikrim olmadan izlediğim bu filmi çok beğendim ve sözlüğe newyorkais'in uktesini doldurmaya geldim.

    filmde, polonya'daki sert rejim rüzgarı altında, hırslı kalp cerrahı dr. religa'nın tüm engelleri aşarak polonya'nın ilk kalp naklini yapmak için tükenmeyen çabasını izliyoruz. ve bu gerçek bir hikaye.

    film hem çok etkileyici hem de temposu çok yüksek. ele aldığı bu gerçek olayı oyunculukları, çekim tekniği, müziği ile fazlasıyla hissettirip her saniyesinde sizi daha fazla içine çeken bir akışa sahip. filmin soğuk renklerine kontrast olan kanlı canlı kalp ameliyatı sahnelerinde; mavi ile kırmızı arasında hızla geçerken, religa'nın tutkusu içerisinde giderek siz de kayboluyorsunuz. dr. religa'yı canlandıran tomasz kot ise adamı resmen yaşatmış.

    trailerını da koyayım.

    izleyiniz.
  • 23 saatlik kalp nakli, monitöre kilitlenmiş bir cerrah ve köşede uyuyan asistan temalı 100 yılın en etkileyici 100 fotoğraf karesinden biri olan o ünlü fotoğraftaki cerrahın hayatını anlatan film.

    http://www.zmescience.com/…zbigniew-religa-picture/
  • gecenlerde izleme sansi buldugum polonya yapimi film. hikayenin gercek olusundan mi, yoksa anlatimin guzelliginden mi bilmem, ama severek ve buyuk bir keyif alarak izledim. kara mizah mi dersiniz, trajikomedi mi dersiniz bilemem ama filmin icinde guleriz aglanacak halimize tarzi sahneleriyle eglendirirken, alttan alta hikayenin gercekligi ve ehemmiyetiyle heyecani ve tempoyu dusurmeden bir cirpida izlettiriyor kendini.
  • lehçe tanrılar demekmiş.
  • filmin başında ki ewka adındaki kızı kurtarmalıydı.
  • guzel filmdi. ozellikle religa yi canlandiran tomasz kot basta olmak uzere oyunculuklar da baya saglamdi. yalan yok, bekledigimden cok daha iyi bir film olmus.

    tek elestirim, aslinda filmin de yapilma sebebi olan, polonyadaki ilk basarili kalp naklini yapan doktorun hayatini ve o nakli anlatan film olmasina ragmen, o mevzunun, filmin sonuna emanet sekilde, ucundan yerlestirilmis olmasi azicik can sıkıcı olmus.
  • polonyalı cerrah zbigniew religa'nın hayatını konu olan polonya yapımı bir film. film gayet güzel ve akıcı bir şekilde ilerlese de filmin son sahnesinde meşhur fotoğrafın yanı sıra zbigniew religa'nın hayatından kesitler ve videolar eklense daha güzel olabilirdi.
  • polonya’da 1961 yılında yapılan ve hastanın ölümüyle sonuçlanan ilk kalp naklinden yıllar sonra binbir zorlukla mücadele ederek açtığı kliniğinde 1985’te ilk kalp naklini gerçekleştiren ve uğradığı tüm başarısızlıklara rağmen asla yılmayan kalp cerrahı zbigniew religa’in gerçek yaşam öyküsünden esinlenilerek yapılmış müthiş bir azim ve kararlılık hikâyesi bogowie. rolüne inanılmaz yakışmış tomasz kot'un muhteşem oyunculuğu ve çizdiği karaktere hayran bırakan hikâyesi ile film; idealist ve hırslı bir doktorun önce bürokrasiyle, sonra önyargılarla mücadelesini ardından tüm zorluklara, her türlü olumsuz koşullara ve hüsran yaratan sonuçlara rağmen yolundan dönmeyen kararlılığını soluk soluğa bir kurgu ile anlatıyor. yaptığı hayranlık uyandıran işlerle tıp doktorlarının saygın yeri yadsınamaz elbet ancak cerrahların yeri gerçekten de bambaşka. filmin adının “tanrılar” olması elbette tesadüfi değil. zira tanrı’ya en yakın işi onlar yapıyor herhalde. işte bogowie de zbigniew religa özelinde anlattığı hikâyesiyle bu harika insanlara olan saygıyı ve hayranlığı pekiştirecek nitelikte güçlü bir biyografik film.
hesabın var mı? giriş yap