• bugün sosyal medyada denk geldiğim paylaşım ile haberdar olduğum durum. erkek asgari ücretli, kadın ev hanımı, kirada oturuyorlar. bebek sahibi olmak için çok çabalamışlar ama olmamış, onlar da 11 bin lira borç bularak tüp bebek tedavisine başlamışlar, yazılana göre tutmuş ama şimdi de annenin haftalık 300 liralık bir iğne olması ve çok iyi beslenmesi lazımmış. aldıkları 11 bin lirayı ödemek ve tedaviyi devam ettirebilmek için yardım istiyorlarmış. erkek şu an evin temel ihtiyaçlarını bile karşılamak da zorlanıyormuş. yardımlar illa para şeklinde olmak zorunda değilmiş, isteyen ilaçları ve gıdaları kendisi alabilirmiş falan, filan.

    gerçekten aklım almıyor, mantığını kavrayamıyorum. bu nasıl bir şeydir? tamam evlat sahibi olmak istersin, bu bir güdüdür. ama arkadaş dünyaya getireceğiniz çocuğa bu kötülüğü niye yapıyorsunuz? bu ülkede hayat zaten zorken, siz kendiniz zor geçinirken, borç ile harç ile kendi yaşadığınız zor hayatı bir cana daha yaşatmaya nasıl vicdanınız el veriyor? ne desek boş, hem de bomboş.

    edit: bir altta bana aklınca laf sokan dangalak emin ol o aile yapabilse 10 çocuk yapar, aile urfa'da yaşıyormuş. doğacak çocuğa belli bir yaşam standardı sunamayacak, sağlıklı besleyemecek, kaliteli bir eğitim aldıramayacak kişiler çocuk sahibi olmasın arkadaş. bunu söylediğim için bok kokan ağızları ile sürekli sağa sola hakaret yağdıran, illa gel bana küfret diye çaba gösteren beyinsizlerin farklı düşünüyor olması fikrimi değiştirmez.

    edit2: devleti istediğin kadar suçla kardeşim, eleştir, de ki tüp bebek masraflarını devlet karşılasın ama şu anki durum bu, borç harç ile, kendileri geçinemiyorken, yardım toplayaral o hayata şu an bir bebeği dahil edecek olanlar ülke gerçeklerinin farkında olarak hareket etmeli.
  • basit bir kira sözleşmesi bile yaparken 1 birim kira için; önden bir kira bedeli, bir kira kadar depozito ve bir kira kadar emlakçı parasını hazır ederek toplamda 3 birim parayla imzayı ancak atabiliyorsunuz. diğer masrafları hesaba dahil etmiyorum bile.

    çocuk sahibi olmak içinse eksi on bir bin ile bu işe girişebiliyor olmak inanılmaz bir akıl tutulması olsa gerek. diğer masrafları hesaba katmıyorum bile.
  • bir problemin altında yatan esas sebebi irdelemek önemli bir şeydir lakin bunu irdelerken mevcut durumdaki mantıksızlığı da bir kenara bırakmamak lazım.

    burada iş, bir şekilde bir yerlerden para bulup o bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasını sağlamakla bitiyor olsa, borç harç konusunu bir kenara koymak mümkün. ancak asıl iş o bebeğin doğduktan sonra yaşayacağı hayatı güzelleştirmek. bunu maddi olarak sağlayamıyacaksan bu işe girmek, o bebek için zorluklarla geçecek bir hayat anlamına geliyor. bu da tamamen bencillik. gerçekçi olmak lazım. maddi sıkıntı yaşayan ailelerde büyüyen çocukların büyük bölümü malesef bu riskin atında. ebeveynin kafasının ve psikolojisinin iyi durumda olması çok önemli. çocuk yetiştirmek öyle kolay iş değil. çocuğa yansıttığın her olumsuz duygu, her travma o an olmazsa bile ileride o çocuğu mutlaka etkileyecek. başta kendisine zarar verecek belki de başkasına da zarar vermesini sağlayacak. bu işleri iyi düşünmek lazım.

    ama tabi işin içinde ebeveynlerin yetişme tarzı, büyüdüğü ortamda empoze edilen fikir ve değerler de var. kimi insanlar için çocuk sahibi olmamak veya olamamak utanç verici veya rahatsız edici bir durum olabiliyor. psikolojik ve sosyolojik açıdan muhtemelen çok çalışma vardır bu konuyla ilgili.

    keşke müreffeh bir toplum olsak da böyle dertler olmasa tabi. bunu sağlayacak olan da tabii ki devlet...
  • o aile hayırlısıyla o bebeği bir kucağına alsın, gözü gibi bakacak, tüm sevgisini verecektir. boğazından artırıp o çocuğu yapan anne baba bir gün olsun çocuğunu yalnız koymayacaktır. doğurup çöpe atanları da görüyoruz.inşallah böyle insanlara nasip olur evlat sahibi olmak.
  • bir aile kurmak, çocuk sahibi olmak koşullara bağlanabilecek bir durum değil.

    ailenin çocuğunun sorumluluğunu taşıyabilmesi oldukça önemli.
    ama maddi sorunlar ekseriyetle toplumsal düzenin bir sonucu.
    yani elindekini har vurup harman savuran bir adamın yoksulluğu üzerine tartışılabilir.

    öte yandan dünya düzeninden kaynaklı yoksulluğun sorumluluğu kişide değil.
    üstelik hangi ailenin çocuğunu nasıl yetiştirebileceğini kestirmek mümkün değil.

    nice eğitimli ve varlıklı ailenin çocukları tiktokta dans videoları çekerken,
    nice yoksul ailenin çocuğu topluma katma değer sunuyor.
  • el s*kiyle gerdeğe girilmez lafı geldi aklıma. bide şey dicem hadi çocuğunu borçla yaptın sonra nasıl bakicaksin? doğacak olana da yazık. bencillik bence.
  • çocuk sahibi olmak en temel insan haklarından biridir. mülteciler gibi 10 tane bebek istemiyor 1 tane evladım olsun diyor.
  • belki yaşları geçmeden çocuk sahibi olmak istiyorlardır. o yüzden böyle yollara tevessül ettiler. o adamın 5 yıl sonra gayet hali vakti yerinde bir adam olmayacağını kim garanti edebiliyor?

    ya da bugün varlıklı 3 çocuklu bir adamın 5 sene sonra çocuklarına bakabileceğini kim garanti edebiliyor? çocuğu olsa ayıplarım yaptığını, ama çocukları yoksa borç almak, yardım istemek vs. yapmak kendi bilecekleri iş.
  • vay anam serhat koş yetiş.

    öncelikle şu soruya cevap istiyorum. sigortalı çalışan ve bebeği olmayan aile neden sgk kapsamındaki haklarından faydalanarak devlette çok daha az maliyetle tüp bebek yaptirmamislar. (evet o bok attığınız devletin böyle bir imkânı var. ama yine söylüyorum ya sende yumurta olmayacak ya kocanda sperm. yani iki taraftan en az birinde infertilite problemi olması gerekiyor.)

    ıkincil olarak aile böyle zorluklarla elde ettiği çocuğun hayatini nasıl idame ettirecek?

    bir diğer mevzu da hamileyim ve her boku yemeliyim mevzusu. arkadaşım. 1 dilim peynir 1 yumurta 2 dilim ekmek hamileliğin basında yeter de artar bile bir kahvaltı için. fazlası sana kilo ve diyabet olarak dönecektir.

    ailenin her yeri handikap. çok üzgünüm ama aile sonuna kadar haksız.
  • borç verenin çocuk üzerinde hakları oluyor mu acaba?

    -aloo, hüsamettin. şu senin oğlanı bi gönder be anam, markete yollayacam bir iki alınacak var... alo.. ne? nasıl yok? şehir dışını mı yazdı? e hani tercihlerde hep burayı yazacaktınız? hangi bölüm. tıp. maşallah
    e iyi. hüsamettinciğim işin var mı? şu benim faturalar yatacak bir de bizim eve dönmeden yolun başında kuru temizlemeci var oradan da ceketimi alıver. aloo. hüs...
hesabın var mı? giriş yap