• robert briffault tarafından ortaya atılmış, doğadaki eril-dişi ilişkisini özetleyen kanun. şöyle demiş kendisi:

    "the female, not the male, determines all the conditions of the animal family. where the female can derive no benefit from association with the male, no such association takes place."`:http://en.wikipedia.org/wiki/robert_briffault`

    yani, briffault kanuna göre; bir kadın ile erkek arasında herhangi bir ilişki olup olmayacağına kadın karar verir. eğer kadın bu ilişkiden ya da birliktelikten bir kazanç elde etmeyecek ise, bu birliktelik gerçekleşmez diyor. insanlar arasındaki kadın-erkek ilişkisine uygulanıp uygulanamayacağını ise bilemedim.*
  • doğada geçerlidir. hayvanlarda ve insanlarda sıklıkla görülür.
  • bu durumda bie ilişkinin devam etmesi kadının gözünün çok açılmamış olmasına mı bağlıdır? aksi halde sizden elde edeceği faydadansa başkasından daha büyük bir fayda arayışında bulduğu ilk kişiye gider. o halde uzun vadeli duygusallıktansa kısa vadeli kazanca dayalı ilişkiler daha mı sürdürülebilirdir?
  • kıza nobel alcam dedim gitti hacuu demek ki güvenmiyormuş.
    kendi kaybeder.

    bir hipotez.
  • bayağı bayağı kadın/erkek arasında ki ilişki hakkında en net ve doğru içerik olmuş.
  • insanlığa terfi edememiş insan görünümlü hayvanlarda da görülen kanundur. ama insanlıktan nasibini az biraz almış olanlar ilişkiye sadece çıkar amaçlı bakmaz bakamaz.
  • ulan benim aklıma vallahi gelmişti bu gerçekten. hep söylerim kadınlar başlatır diye, ilk adımı tabiki erkek atıyor genellikle romantik bir ilişkide ancak kadının kararı önemli tabiki seninle ilişki yaşamak istiyorsa flört aşamasında erkeğin o adımı atmasını kadınlar sağlıyor.

    aynı şey tek gecelik ilişkilerde, cinselliğin ön planda olduğu ilişkilerde de geçerli yani onlarda da kadın istemezse o kadınla yatamazsın istersen kırk takla at kadın isterse olur istemezse olmaz, hoş bazı kadınlar peşinden koşulsun uğraşılsın istiyor yatağa girmek için orası ayrı konu orada bile kadın seni peşinden koşturuyor yine kadının kararı ile peşinden koşuyorsun aslında bunun yaşanmasına yol açarak bile kadınların tercihlerinin ilişki başlatma kriteri olduğunu düşünüyordum ben hep.
  • robert briffault tarafından ortaya atılmış, doğadaki erkek-dişi ilişkisini anlatan bir kanun.

    özetlemek gerekirse robert briffault şöyle demiş; "bir kadın ile erkek arasında herhangi bir ilişki olup olmayacağına kadın karar verir. eğer kadın bu ilişkiden ya da birliktelikten bir kazanç elde etmeyecek ise, bu birliktelik gerçekleşmez".

    temel mantalite olarak robert briffault'a katılmak ile birlikte ilave yapmak istiyorum. peki nedir bu kadınların elde edeceği kazanç ya da fayda? bunlar; hediyeler, gezmek-tozmak, eğlenmek, güzel vakit geçirmek, birlikte yapılan aktivitelerden keyif almak gibi çoğaltabilirsiniz ancak bir kadının bir ilişkide elde etmek istediği en büyük fayda ve nihai hedef "evliliktir".

    robert briffault bir ilişkinin başlayıp/başlamasına “kadın” karar verir demiş, buraya kadar itirazım yok. lakin, bu işin evliliğe evrilip/evrilmeme konusunda karar kadına ait değildir. eğer erkek bir ilişkide evlilik kartını açmamış ise, kadın her ne kadar karar vermiş olsa bile o ilişki evliliğe dönüşmez. hatta kadın tarafından birçok kez erkek bu karara yönlendirilmeye çalışılır. uzun sürekli devam eden ve evliliğe dönüşmeyen ilişkilerde bazen kadın tarafından son nokta olarak "önünüzdeki bir yıl içinde evlenmezsek, hayatımın geri kalanına seninle devam etmeyeceğim" gibi cümleleri duyabilirsiniz. bir erkekten böyle bir cümle duyma ihtimaliniz oldukça düşüktür.

    kadınlar genellikle kararsız yapıdadır, bir mağazadan elbise alamayı düşündüklerinde bile acaba daha iyisi başka mağazada var mı diye düşünerek tüm mağazaları gezerler ve gün sonunda hiçbir şey almadan eve dönebilirler*. ancak konu evlilik olduğunda avına yaklaşan bir amazon kaplanı kararlılığına bürünebilirler. ironik bir şekilde hayatlarında belki en kararlı oldukları konu olan "evlilik" konusunda ise o karar maalesef kadınlara ait değil!
  • hayvanlar alemi için geçerli olabilir belki ama insanlar konusunda ben buna katılmıyorum. benim fikrim şöyle;
    bir kadın ile erkek arasında herhangi bir ilişki olup olmayacağına evet veya hayır anlamında kadın karar verse de, ilişkinin asıl akıbetini, kalitesini, büyük oranda erkek belirler.
    o ilişkide olacakları, erkeğin kararları, girişimleri, davranışları, hatta insafı ve vicdanı belirler.
    toplumların genelinde, ortalama bir kadın, ciddi, kalıcı, maddi ve manevi anlamda güvende olacağı bir ilişki ister. birlikte bunu yakalayabileceği erkeğe evet demek ister. ve yapabileceği bu kadardır. gerisi erkeğe kalmış.
    ancak erkek, "ben bu kadınla evleneceğim" derse, gidip bir yüzük alıp evlenme teklif ederse o evlilik olur. yoksa kadın bekler durur. arada "aşkım bir yüzük mü taksak, söz mü yapsak ehe ehe" diyebilir, ama netice erkeğe kalmıştır.
    ilişkide, ortalama bir kadın çoğunlukla sadıktır. evinde çocuğuyla falan yazık, kuzu kuzu oturur. erkeğin ise ne yapacağı hiç belli olmaz. evi dağıtan, ilişkiyi mahveden büyük oranda erkektir. ancak o sadık olmaya karar verirse, ve olursa o ilişki sağlıklı bir şekilde yürür.
    kadın çalışsa da, çalışmasa da, maddi yük de, çoğu zaman büyük oranda erkektedir. çünkü erkek doğası itibariyle "provider"dır. o görevini yapmadığı an, o ilişki yine gümler.
    kısacası, kadın erkek ilişkilerinde, pratikte, gerçek hayatta, bir çok şeyi sonuçta erkek belirler.
  • briffault's kanunu hayvan aileleri içinde dişinin ailenin durumunda belirleyici bir etken olduğunu iddia eder. dişinin yarar elde edemediği durumlarda aileyi ortaya çıkaran bir ilişki başlamaz.
    1876-1948 yılları arasında yaşamış ingiliz cerrah ve antropolog robert briffault'un bu teorisini yanlış ya da doğru olarak değerlendirip köşeye çekilmek yerine üzerinde kadın erkek ilişkilerini daha iyi anlamamızı sağlayacak bir yol açacak bir fikir olarak değerlendirmeliyiz.
    çiftleşme oyununda kadının son sözü söylediğini zaten biliyoruz. erkeğin teklifinin ilişkiye dönüşmesi için kadının onay vermesi gereklidir. briffault'a göre kadın, ilişkiye onay vermeden önce kar-zarar analizi yaparak ilişkiden çıkarının ne olduğunu hesaplar. bu çıkar finansal bir kazanım olduğu gibi başka kazanımları da içerir.
    diğer kazanımlar sosyal konum, cinsel uyum, mutlu bir gelecek, güvenlik hissi ve erkeğin baba olma yeterliliğini içerir.
    briffault teorisine aşağıdaki su üç maddeyi ekleyerek devam eder;
    bir kadın var olan ilişkisinde geçmişte yarar sağlamış olsa da bu kadının ilişkisine devam etmesi için yeterli bir neden değildir?
    bir kadın gelecekte elde edeceği çıkarlar karşılığında ilişkiyi devam ettirme sözü verdiğinde, vaat edilen yararlar elde edildiğinde ilişkinin devamına dair verilen söz geçersiz olmuştur.
    bir erkeğin geleceğe yönelik verdiği sözler ilişkinin devamını sağlama konusunda sinirli bir etkiye sahiptir. bu sözlerin ağırlığı ancak sözler kısa surede yerine getirilirse ve bu şekilde kadının güveni tazelenirse geçerlidir.
    ekonomide azalan marjinal fayda denilen bir kavram vardır. bir üründen elde edilen fayda her tüketim sonrası zamanla azalır. bir açık büfeyi düşündüğümüzde karnımız
    açken yediğimiz ilk tabağın faydası yüzde yüzken zamanla karnimiz doyar ve diğer tabaklardan sağladığımız fayda zamanla azalır.
    briffault teorisinin doğru olduğunu kabul edersek, ilişkinin başlamasının ardından kadınlar istediklerini elde ettikten sonra ilişkiden azalan bir marjinal fayda sağlamaya başlarlar.
    http://www.psychologytoday.com/…ults-law-women-rule
hesabın var mı? giriş yap