• fransız ekolünün berraklığını rus geleneğinin güç ve romantizmiyle birleştirmiş fransız piyanist. chopin'i en iyi yorumlayan çağdaş piyanistlerden biri olarak bilinir.

    tüm nocturne'lerin kaydı youtube'da mevcut
  • rubinstein niyahetinde polaktır; müziği chopin'in varşova imgesine sarılır; bu yüzden onun chopin'i anlaşılır bir kusursuzlukla seyreder. engerer'in chopin'i ise; paris'in, varşova'nın ve rubenstein'ın zarif bir bileşimi, müziğin çağdaş bir mucizesidir.

    nasıl ki gershwin "paris'te bir amerikalı" var ettiyse; engerer, varşova'nın ortasına bir parisian iliştiriverir.
  • yann queffélec'in de eski eşidir aynı zamanda. aslen; tunuslu imiş merhume.

    je te mangerais adlı filmde görülebilir kendisi ve dahi dinlenebilir müziği.
  • 3 yaşında piyano çalmaya başlayan, 6 yaşında topluluğa ilk dinletisini veren, 9 yaşında ise şanzelize'de konser vermiş piyanist. 2012 yılında kanserden 59 yaşında vefat etmiştir. müzik eğitiminde rus etkisi olduğu söylense de yaptığı müziğinde naif fransız etkilerinin ağırlıklı olduğunu ama biraz da rus sanatının getirdiği çılgınlığa vurgu yapıştır.
    çok sigara içtiği söyleniyor kanser olmasına şaşırmamalı.
    ölmeden 10 gün önce şanzelize'de ilk konserini verdiği mekanda çalmıştır, toprak çekmiş olsa gerek.
    mottosu ise descartes'in cogito ergo sum yani "i feel, therefore i am" sözleridir.
  • chopin’in tüm nocturnelerini dinleyebileceğiniz, dinlerken günlük hayatın karmaşasında kendinize ve çevrenize bedenizden yükselen ruhunuzun gözüyle kuş bakışı bakmanıza imkan veren sanatçı. chopin mi bunu sağlar yoksa notalara hayat veren eller mi tartışılır.
  • aramızdan çok erken ayrılan fransız piyanist. chopin nocturnelerini ondan dinlediğinizde bir daha kopamıyorsunuz. her bir parçayı tek tek ve çok güzel bir tonda yorumluyor. favori nocturne'um op. 48 no. 1 yorumuna sadece rubinstein rakip olabilir.
  • chopin ile özdeşleşmiş piyanist. o kadar ki, kendisini chopin'in karısı olarak tanımlıyorum içimden.
hesabın var mı? giriş yap