• c-redit d-efault s-wap, türkçeye kredi temerrüt sigorta primi olarak çevrilebilir, bir alacaklının, üçüncü bir kişiye belli bir ücret ödeyerek alacağını garantilemesidir yani alacaklının borçlunun iflas riskinden kurtulmasıdır, bu riski, artık cds satıcısı üstlenmiştir.

    elbette bu işlem belli bir ücret karşılığı olur. bu ücrete “cds premium”(cds primi) denir.

    basitçe anlatılacak olursa, diyelim ki bir arkadaşınızın size 100 tl borcu var ve siz arkadaşınızın bu borcu ödeyemeyeceğinden korkuyorsunuz. bu korku ne kadar fazla ise cds primi o kadar yüksek olur.
    başka bir arkadaşınız, borç aldığınız kişinin durumunu inceliyor, borç verdiğiniz kişinin çalışmadığını tespit ediyor, bu duruma uygun yüksek cds primi (risk primi) belirliyor ve şöyle bir öneride bulunuyor: “bana her ay 10 lira ver, eğer arkadaşın borcunu ödeyemezse 100 liranı ben vereceğim” kabul ederseniz, siz de cds yapmış olursunuz.

    kısaca cds ülkelerin veya şirketlerin risk puanıdır. bir ülkenin ya da şirketin cds primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır.

    türkiye 5 yıllık cds prim grafiği
  • borcu geri ödeyebilme olasılığı. yükseldikçe zorlaşıyor anlamında.

    bir nevi güven puanı. sıfıra ne kadar yakın o kadar iyi.
  • türkiye'nin 5 yıllık cds primi 847 puanı görerek 2003 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştı. cds ekonomisi güçlenen ülkelerde düşerken, ödeme güçlüğü çekebilecek ülkelerde yükseliyor. 300 baz puanın üzerindeki ülkeler kırılgan ekonomiye sahip olarak değerlendiriliyor.

    ufak bir not: la casa de papel dizisinde merkez bankasının soyulma sahnesinde cds puanı 800'ü geçerse ülke batmış demektir diye bir sahne var. türkiye'nin puanını tekrar etmekte fayda var, 847.
  • bakın bu iş bilmezliktir. bu cahilliktir. nasıl insanlara nasıl kurumlar emanet ediyoruz inanılır gibi değil.

    görsel

    belki başkan falan okur diye cds nedir: #102060294
  • surada goreceginiz uzere arkamizda sadece pakistan, arjantin ve venezuela kalmistir.

    yani yurtdisindan legal yol ile borc bulma durumuz kalmamistir. legal olarak ne demek derseniz, belli bir kurumdan bu puan ile borc alamayiz. ama cin, katar gibi ulkelerden dolayli yoldan, fahis fiyatlarla, dolambacli yollardan bir sekilde bulabiliriz.

    tabi karsiliginda kim bilir neler veriyoruz ya da verecegiz.
  • teknik olarak 800 üstü ülkenin iflas ettiğinin göstergesidir.

    kredibilitesi çöp seviyesinde olduğu için varlık fonları yüksek faizle bile borç vermez. likidite problemini aşmak için para bastıkça venezüela gibi olmaya mahkum kalınır.

    aynı şekilde ges denilen vatandaşa borçlanma yöntemi de iflasın teyidi gibi sanki. bu şartlarda parayı bankaya bağlayıp hükümete borç vermek vatandaş açısından da pek akıllıca değil. akıllı sermaye borç vermezken saf vatandaş verir diye düşündüler.

    daha önce cds bu seviyelere çıktığında mecburen bağımsızlıktan ödün verilmiş ve imf ye başvurulmuş. gerçi ne kadar bağımsızmışız tartışmalı.

    harcamalarınızı ve borçlarınızı kısın. ülkenin başına kim gelirse gelsin daha kötü günler geliyor.

    normalde cds bu seviyelerdeyken bankada para tutmayıp fiziki varlıklara geçmek gerekir. satabiliyorken ihtiyaç fazlası evinizi arabanızı satıp emtialara ve dövize geçin. duygusal davranmayıp verilere göre rasyonel davranmak gerekir.
  • bizimki almanya'dan 40 kat yüksektir.
    (bkz: almanya bizi kıskanıyor)
  • tıptaki crp'nin ekonomideki versiyonu.

    hastanın yani devletinin tedavi ve takibinde kullanılan en büyük laboratuvar değerlerinden de biridir. iyiye ve kötüye gidişlerde en hızlı değişen göstergelerden de belki de en iyisidir aynı zamanda. tıpkı kalp krizlerinde yükselen ck-mb ve troponinler gibi.
  • daha önce de yazdım tekrar edeyim. türkiye cds'i birileri tarafından nihahaha nidaları arasında belirlenmiyor. tamamen tezgah üstü piyasada arz-talep ilişkisiyle ortaya çıkıyor. kullanım amacı bu olmasa da ülke riskini gösterir önemli bir barometredir.

    ülke riski yüksekse cds de yüksek olur. o halde iktidar değişirse yeni gelenler bu cds'le ayvayı yer söylemi tamamen safsatadır. zira mevcut hükümet ülke iflas riskinin yegane kaynağı ve yüksek cds'in de sebebidir. dolayısıyla hükümet değişirse cds pekala düşer, pek de güzel olur.
hesabın var mı? giriş yap