• bir diger adi sarizambak olan, zambakgillerden, beyaz çiçekli bir bitki. kökündeki yumrulardan ciris yapilip nisan ve temmuz aylarinda çiçek açar. sifali bitkilerdendir. kadinlarda görülen beyaz akintiyi keser. memeli basuru tedavi eder. mafsal agrilarini dindirir. idrar ve adet kanini söktürür. sackiran tedavisinde de kullanilir.
  • haşladıktan sonra tereyağla kavurup üstüne yumurta kırıldığında çok leziz olduğu , tadının kuzu etine benzediği iddia edilen ot. (ben pazarda otçunun başında ot almakta olan ve eskiden ağrı'da bulunmuş amcanın yalancısıyım). ağrı'da dağlarda yetişir, kar altından çıkarılırmış.
  • çarşıdan aldım bin tane eve geldim bir tane örneğine denk gelen yeşillikler familyasının güzide üyelerinden..pişince bi avuç kalıverebilir ancak kendisine başka yandaşlar da bulup otlu börek, otlu gözleme vs gibi formlara da girebilir, dikkat etmek lazımdır.. her türlü otta yeşillikte söylendiği gibi iyi gelmediği hastalık, derman olmadığı dert yoktur! tabi bu sağaltıcı etkiler pazarda kurulan her tezgahta farklılık gösterebilir..
  • ıspanak ve pırasa ile yapılan tüm yemekler bu bitkiyle de yapılabiliyormuş.
  • sarı zambak olarak da bilinir.
  • resmen tatli yok boyle bir sey
  • bir kaç ay önce keşfettiğim muhteşem ot. kendine özgü bir aroması var. görünüş itibariyle de zambak köküne benziyor ki diğer adı da sarı zambak. genellikle iki şekilde tüketiliyor :

    - taze soğan gibi ince ince doğranıp, tereyağı ve ya zeytinyağında ince doğranmış kuru soğan ile kavrulur. üzerine isteğe bağlı olarak yumurta kırılır. benim tercihim sarımsaklı yoğurt ile tüketmek.

    - pırasa gibi irice doğranıp, tereyağı ve ya zeytinyağında ince doğranmış kuru soğan ve pilavlık bulgur ile yemek olarak pişirilir. isteğe bağlı olarak salça ya da küp küp doğranmış domates eklenebilir. sıcak ve ya soğuk *olarak tüketilir.

    yalnız pişirdiğinizde ciddi anlamda hacim kaybına uğruyor. o yüzden alış veriş yaparken bunu da hesaba katın. *

    edit : laboheme ekleme yaptı ve dedi ki "böreği de yapılır". muhtemelen iç harcı olarak kavrularak kullanılması gerekiyor. ben denemedim ama eminim o da güzel olur. *
  • çiriş otu -asphodelus albus- ülkemizin doğusunda, dağlık bölgelerde sıklıkla yetişen bir bitki. tadı ıspanak ve pırasa arasında olup pişirdikten sonra görüntü olarak ıspanaktan ayırmak neredeyse mümkün değildir.
  • sebze ve yeşillikleri çok seven biri olarak hiç hoşlanmadığım yiyecek.
  • tam mevsiminde yenmesi yumurta kırılıp mideye indirilmesi gereken zebze.

    über bir lezzeti yok, ıspanağa yakın bir tadı ve görünümü var zaten. ancaaakk! ıspanak gibi dişlerde ev anahtarı kemirmiş gibi bir tat bırakmıyor. afiyet olsun.
hesabın var mı? giriş yap