• sultan dördüncü murad devrinde yasamıs, yenişehir doğumlu bağdat, mısır ve bosna valisi. aynı zamanda kaptan-ı derya. 1659'da ünü ve basarıları yuzunden köprülü mehmet paşa tarafından yedikule zindanları'nda boğdurulmuştur.
  • istanbul bahcelievler'de bir cadde adi.
  • cocuklumun gectigi caddenin adi. bir yandan arabalari keserek bisikletin onunu kaldirmayi ogrendigim, nufus sayimi yuzunden trafige kapaninca kaleleri kurup mac yaptigimiz, ilk defa araba carpmasi tehlikesi yasadigim cadde. kucuklugun masum arkadasliklarini tattigim, dostlugu ogrendigim, dogru olmayi ogrendigim cadde. cocukluk caddem.
  • yeterli bir egitim görmemistir.gözünün pekliginden ve konusma tarzindan dolayi kendisine "deli" lakabi verilmistir.kaptan-i derya lik yapmistir.serdar olarak girit in alinmasinda büyük yararliliklar göstermistir.
  • sadrazamlığa atanmış olan paşa.
    ancak çınar olayı sonucu yeniçeri ayaklanması sırasında görevden alınmıştır.
  • revan ve bağdat seferleri ile girit’in fethinde yer almıştır. kaptan-ı deryalığı döneminde, karadeniz'de terör estiren rus kazaklarını mağlup ederek osmanlı sahillerini emniyet altına almıştır.
  • baltacidir. iran elcisi kimsenin kuramayacagi cok sert bir yay getirmis, var mi bunu icinizde oynatabilecek demis. kimse yapamamis sonra da haremde bir duvara asmislar. deli huseyin saraya odun tasirken bu yayi gormus. ortada kimse yokmus, merak edip oynamis. yaydaki degisikligi goren aga sormus kim yapti bunu diye. huseyin demis ben yaptim. padisaha goturmusler, onun yaninda da yapmis aynisini. iran elcisine de gosterip hava atmislar. sonra karadenize diyarbakira budine pasa olarak gitmis. giritte yillarca serdar olarak savasmis. gemiler canakkaleden cikamiyorken o az asker ve cephaneyle iki kere kandiyeyi kusatmis. alamamis. asker isyan etmis yillardir burdayiz diye. ama cok seviliyormus o yuzden bisey olmamis. koprulu sadrazam olunca deli huseyinin sohretinden cekinmis, cocuk padisahi kandirip idam ettirmek istemis. ama fetva alamamis, saraydan destek gormemis. ancak birkac sene sonra nufuzunu arttirinca bir yolunu bulmus ve yedikulede bogdurmus.
  • girit adasına serdar tayin edilmeden önce adada sadece hanya (haniye) şehri alınmıştı. paşa serdar olduktan sonra kandiye kalesi hariç adanın tamamını almıştır.

    eğer osmanlı donanması perişan halde olmasa, istanbul kısır iktidar mücadelesiyle meşgul olmasa paşa adanın fethini çok daha kısa zamanda tamamlardı.

    donanma öyle aciz haldedir ki, venedik donanması çanakkale boğazı'nı kapattığı için marmara'dan dahi çıkamaz. adaya asker, cephane, erzak gönderilemez. paşa yokluk ve imkansızlıklar içinde, sürekli takviye alan düşmana karşı savaşır.

    bir dönem kendisine sadrazamlık da verilir fakat paşa fiili olarak bu görevi hiç yapmaz.

    adada yıllarca kahramanca savaşıp askerin ve halkın sevgisini kazanır. köprülü, deli hüseyin paşa'yı kendisine rakip gördüğü için öldürtmeye kalkar. paşa'nın girit'e gelen paraları zimmetine geçirdiği iftirasini atar, tezgah kurar ve padişahı kandırarak paşayı öldürtür.

    paşa yaşına, rütbesine bakmadan savaşlarda askerin hep önünde savaşır. pusu kurar, pusulara girer. çok zor şartlar altında dahi adayı haçlılara bırakmaz.

    " türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz! sözü daha o zamandan geçerlidir.
  • kendisi 6 gün sadrazam olarak kalmıştır; ancak kendisi bu göreve getirildiği sırada girit'te olduğundan sadrazam olduğu haberi kendisine ulaşmadan sadrazamlıktan azledilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap