• su gunlerde agzindan demokrasi lafini dusurmeyenlerin bakmasi gereken indeks.

    onceki yillarla ilgili verileri de ariyorsaniz, bu yil ki verilerle birlikte hepsi asagidaki linklerde mevcut.

    2006
    2008
    2010
  • 2010 sonuclari belli olmus. ayni seyleri gevelemeye gerek yok, sonuclara baktiginizda halimizi goruyorsunuz.

    (bkz: #21171836)
  • economist intelligence unit tarafından hazırlanan ülkelerin demokrasi skalasındaki yerini gösteren endekstir. türkiye bu endekse göre hibrid rejim sınıfında yer almaktadır. hibrid rejim kusurlu demokrasinin bir alt sınıfıdır.
  • 2011 yılında, türkiye'nin 88. sırada bulunduğu endekstir. he, ben indeks %100 doğru tespitler içeriyor demiyorum, mesela 2009'da darbe olan honduras'tan 4 sıra geriyiz ki, bu ülkeden ileride olduğumuzu düşünüyorum, ama araştırmanın büyük ölçüde gerçekleri yansıttığı da bir hakikat. endekse göre bizim ülke olarak puan ortalamamız, 10 üzerinden 5.73 ve hibrit rejimlerin, kusurlu demokrasiye yakın olanları arasında yer alıyoruz. ama bana göre asıl can alıcı nokta endeksin bileşenleri:

    seçim süreçleri ve çoğulculuk : 7.92
    hükümetin işlerliği,fonksiyonel gücü: 7.14
    siyasal katılım: 3.89
    politik kültür: 5.00
    bireysel özgürlükler: 4.71

    bu rakamlar özetle bize şunu söylüyor, türkiye'de seçimler, temelde dürüst yapılıyor, hükumetin yönetim gücü de yeterli düzeyde. bizde demokrasi açısından asıl problem, toplumun her unsurunun yeterince siyasete katılamaması, bireysel özgürlüklerin zayıflığı ve demokratik geleneklerin hâlâ yeterince oturtulamaması.
  • 170 civarında ülkenin sıralandığı bir indeks.

    2006, 2008 ve 2010 aralığında 87, 88 ve 89. olduğumuz indekste 2016 itibariyle 97. sıradayız.

    4 kategori var: tam demokrasi, sorunlu demokrasi, hibrit rejim ve diktatörlük. biz şu anda hibrit rejimde bulunuyoruz.

    2016 itibariyle, en iyi durumda olan ülkeler arasında kuzey avrupa ülkeleri, yeni zelanda, kanada, avustralya, almanya, ingiltere, ispanya, japonya ve amerika bulunuyor.

    güney kıbrıs, yunanistan, bulgaristan, endonezya, surinam, hırvatistan, gana, romanya, dominik cumhuriyeti, peru, sırbistan, tunus, namibya, ermenistan, tanzanya, bangladeş bizden iyi ülkeler arasında yer alıyor.

    bize benzer puanlar alan ülkeler arasında ise uganda, kırgızistan, makedonya ve madagaskar gibi ülkeler var.
  • 10 sıra daha gerileyerek 110. sıraya düştüğümüz, böylece otoriter rejim sayılmaya çok yaklaştığımız liste. (bkz: türkiye'nin demokrasi endeksinde 110. olması)

    bizden öne geçmiş olan (daha demokratik) bazı ülkeler:
    kenya, uganda, tanzanya, zambiya, nijerya.
  • üzülerek kontrol ettiğim listedir. canım ülkem her geçen gün demokrasi liginde alt sıralara batıyor. uzun süre batmaya devam edecek. isveç ve norveç gibi ülkelerde indikatörler tavana yapışık geziyor. suudi arabistan gibilerinde ekrandan aşağı kaçacak gibi alta yapışıyor.
  • renklendirme ile daha da anlaşılır olduğunu düşündüğüm için wikizero linki vermeyi uygun gördüğüm başlık. wikipedia linki açılmayabiliyor malum vpn yoksa. yani bakir zihinleri korumak için wikipedia yasağı, demokrasi indeksi, roma'da imparatorluk dönemlerindeki senato'nun devlet yönetiminde tbmm'ye göre daha etkili olması veya olmaması mö 5. 6. yy'daki roma'daki cumhuriyet döneminde var olan demokrasi standardı, 2500 yıl sonra türkiye'nin demokrasi standardı, kanunların üstünlüğü, bu üstünlüğün getirdiği istikrar vs. deli kavramlar. ülkede demokrasinin ne olduğunu ve nasıl, neden geliştiğini bilen geniş halk kitleleri. falan filan.
  • 2019 yılı için çıkan raporda da 110. sıradaki yerimizi koruduğumuz liste. dünya genelindeki demokraside ise gerileme var.

    https://gazetekarinca.com/…7-ulke-arasinda-110uncu/
hesabın var mı? giriş yap