• deprem bölgelerinde bulunan yapılar için uygulanmasının zorunlu olması için herhangi bir yasa çıkarılmamalıdır. sismik izolasyon uygulanmadan da depreme dayanıklı, güvenli binalar tasarlanabilir. ayrıca ekşi şeyler'de de yayınlanan söz konusu entride artan maliyetten "taş çatlasın yüzde 30" olarak bahsedilmektedir. yüzde 30 civarında bir maliyet artışına hiç bir aklı başında mühendis "taş çatlasın" demeyecektir. yürürlükteki şartnamelere uygun tasarlanan ve projesine uygun imal edilen yapılar herhangi bir sismik izolasyon uygulamasına gerek kalmadan güvenli olacaktır.

    bu demek değildir ki sismik izolasyon gereksizdir. özellikle hastane, data center gibi kritik ekipman barındıran binalarda, bu ekipmanların deprem esnasında oluşan sarsıntılarda hasar görmesini engellemek için kullanılır. benzer mantıkla müze, kütüphane gibi yapılarda da kullanılabilir. ayrıca yine hastane gibi olası bir depremden hemen sonra hizmet vermeye hazır olması gereken yapılarda da kullanılabilir. bununla beraber ulaşımda aksaklıklar olmaması amacıyla kritik yollar üzerindeki köprü ve viyadüklerde de kullanılmaktadır.

    konut ve iş yerleri gibi binalar deprem esnasında hasar almak ama çökmemek üzere tasarlanırlar. bu bütün dünyada böyledir, deprem mühendisliğinin temel ilkelerinden biridir.
  • deprem anından 1,5m'ye kadar yatayda, 5-10cm arası dikeyde deplasman sağlayan ve bir adeti yaklaşık olarak 20.000$ karşılığı satın alınabilecek bir cihazdır. izolatörleri binanızdaki bütün kolonların altına yerleştirmeniz gerektiğinden dolayı standart bir bina başına maliyeti yaklaşık olarak 400.000$ olacaktır. bu fiyat ile binayı iki kere yapabilecek müteahhitler olduğu sürece ülkemizde kesinlikle kullanılmayacağını söyleyebilirim. devlet destekli hastane,okul vb. yapılarda kullanılmaya başlandı (bkz: okmeydanı eğitim ve araştırma hastanesi) ama konutlarda bu uygulamayı yaptırmak pratikte pek mümkün görünmüyor.
  • yeni yapılacak binalara uygulanabileceği gibi mevcut binalara da uygulanabilen sistemdir. ancak her iki türlü binaya da uygulanabilmesinin ilk şartı binaların bitişik nizam (yanındaki binalara bitişik, boşluksuz olması) olmamasıdır. çünkü bu sistemle tasarlanan, güçlendirilen binaların yatay yönde hareket etmesi istenir, sistemin işleyişi bu yöndedir.

    genel olarak az katlı binalar (2-3 katlı) ve çok katlı binalarda (14-15 kat ve sonrası) çok randımanlı değildir. az katlı binalarda sistemin çalışması için gerekli düşey yük sağlanamamakta, 14-15 kat ve üzeri yapılarda ise binanın devrilmesi gibi problemler çıkmaktadır. tabi ki yeni tasarlanacak binalarda bu gibi sorunlarını tasarımcı mühendis bir şekilde halledebilmektedir.

    keşke ülkemizde seramik veya bina mobilyalarına (mutfak, banyo vb.) bu kadar para harcanacağına, lüksten biraz ödün verip müteahhit firmalara bu ve benzeri isteklerle gelse halkımız. ancak o zaman bu gibi büyük depremlerde acımız biraz olsun hafifler.
  • (bkz: sismik izolasyon)

    her binaya uygulanmaz maliyeti sebebiyle. günümüz inşaat mühendisliği yapının bir miktar hasar alabileceğini, insanların can güvenliğinin sağlanacağını, deprem sonrasında yapının onarılacağını öngörür. sadece hizmet binalarında, hastane binaları, köprüler, havalimanları, afet yönetim merkezlerinde uygulanır (ekstra örnekler olabilir). bunun sebebi afet anında acil hizmet vermesi gerekmeleridir ve onarılacak bir hasar oluşması istenmemektedir.

    teknik olarak ise hakim periyodu zemin hakim periyoduna yakın binalarda uygundur (basitçe 5 - 10 katlı binalarda). az katlı binada olmaz, çok katlı yüksek binada olmaz.

    bu anlattıklarım bütün dünyada böyledir.
  • artık bu konuyu ciddi ciddi konuşmak lazım.

    kaç gündür tv ve sosyal medyayı takip ediyorum. o kadar uzman konuşuyor yok zemin yok fay dışında yerleşim alanı neden hala deprem izolatörü konuşulmuyor. bir uzman da çıkıp bundan bahsetmiyor.
    sosyal medyanın gücünü biliyoruz dostlar bari biz hortlatalım bu fikri.
    deprem ülkesiyiz, neredeyse yurdun dört bir tarafından fay geçiyor. yani bizim kaderimiz deprem artık bunu kabullenmemiz ve yapılması gereken en iyi ne varsa onu yapmamız lazım.
    dünyada bir çok ülkede örnekleri var en bilinen örnek japonya, 9 şiddetindeki depremde bina ufak bi çatlak dahi almıyor izolatör sayesinde.
  • kısa bir süre sonra herkesin "nasıl kullanılır, nerede satılır" gibi sorular soracağı güzel bir teknoloji.

    kaynak ve detay
  • bu yaşanan son afet sonrası yeni bir yasa çıkartıp belirli koşullardaki inşaatlarda zorunlu tutulması gereken sistem
  • ev yapsam şoyle şoyle yaparim diye kafamda hep olan sistem. ben eski buyuk kamyon vesaire lastiklerini grobeton altina dosemeyi dusunmustum. muhendis fikirlerine acigim. evet...
  • elazığ depreminde bu sistem 6.8’lik sarsıntıyı 3.1 olarak hissettirmiş. http://www.haberler.com/…kin-sehir-12862240-haberi/
  • bildiğin makinelerin altına konan anti vibration buffer rubberdır.
hesabın var mı? giriş yap