• (bkz: yayılmacılık) antropolojide evrimciliğe karşı, yani tek hatlı ilerleme şemasının olanaksızlığını savunur. kültürün gelişim ve değişiminde en önemli etkenin başka kültürlerden gelen maddi ve manevi ögelerin o kültüre girmesiyle gerçekleştiğini ileri sürer. ilk olarak almanya'da gelişmiştir.
  • temel olarak, bir kültürün başka kültür üzerindeki etkisinin onu değiştireceğini (geliştireceğini) savunur. daha sofistike olan kültür, sofistike olan kültürü etkileyip, onu kendine yaklaştıracak ve dolayısı ile geliştirecektir. nazi almanyası'nın üzerine oturduğu ideolojidir.
  • kültürün gelişim ve değişiminde en önemli etkenin başka kültürlerden gelen maddi ve manevi ögelerin o kültüre girmesiyle gerçekleştiğini öne sürer. müzeciliğin en gelişkin olduğu ülke olması nedeniyle ilk olarak almanya'da gelişmiştir. özellikle teknolojik yeniliklerin her kültürde kendi başına gerçekleşemeyeceğini söyleyerek,kültür içinde özgün buluşların ortaya çıkmasının istisnai ama başka kültürlerden almanın genel kural olduğunu savunur.
hesabın var mı? giriş yap