• pigmentasyon ve melanosit bozukluklarına örnek teşkil eden, fazla sayıda, 5 mm den büyük, düzensiz sınırlı nevüslerdir*. malign melanomla birliktelik gösterirler. epidermiste birbiri ile iliskili hücre grupları mevcuttur. od* geçisli olabilir.malign melanoma öncü lezyon olarak kabul edilebilir.
  • malign melanom prekürsörü.
  • (bkz: #47717369)
  • ailesel ve sporadik olarak görülme paternleri olan ve özellikle ailevi ise malign melanoma dönüşme ihtimali %100 olan nevüs. sporadik olanlarının ise diğer nevüslere oranla malign melanoma dönüşme riski çok yüksek ancak diğer nevüslerden bağımsız incelendiğinde malign melanom riski düşük. zaten melanomların çoğu öncül bir lezyondan değil de de novo gelişim gösteriyor.

    peki bir nevüsün displastik olduğu konusunda şüphe uyandıran özellikleri nelerdir dersek buna en başta 5 mm'den büyük, düzensiz şekilli, içinde farklı renk paternleri barındıran ve özellikle güneş görmeyen yerlerde sonradan oluşan ve büyüyen nevüsleri sayabiliriz.

    displazi kanser öncüsü bir lezyon olduğundan dolayı ve melanomun ise dünyanın en öldürücü, agresif tümörü olması nedeniyle bu nevüslerin beklenmeden eksize edilmesi gerekiyor.
  • bu aralar dermatoloji camiasında hakim görüş, bu nevüslerin malinleşme ihtimalinden çok; bu nevüslere sahip bireylerin de novo melanom geliştirme ihtimalinin fazlalığı üzerine yoğunlaşmaktadır.

    siz siz olun yılda bir kez dermatoloji doktorunuza benlerinizi gösterin.

    (bkz: dermatoskopi)
    (bkz: ben taraması)
  • halk diliyle bilinen kara bela yada avrupa'da bilinen köstebek(malign melanoma) ile beraber yayilmasi muhtemel. düzenli kontrollerde farkedilen nevüs. en tehlikeli kanser türü olan malign melanoma kanseri icin erken teşhis belirtiside denilebilir. farkinda ol! farkindalık yarat!
  • vucuttaki diğer benlere göre biraz daha büyük olan benimi gösterdiğim 3 doktordan ikisinin zararsız birinin ise bu displastik nevüs plastik cerrahine gidip aldır bunu diyerek kafamı karıştrıdığı ben çeşidi. napsam bilmiyorum

    edit: aldırdım kurtuldum işlem 7-8 dk sürüyor. ağrı sızı olmadı
  • mutlaka aldırılması gereken. cerrahi dedikler işlem göz korkutmasın. 10 dk’dan fazla sürmüyor. ertelemeyin.
  • displastik nevüsler, sporadik veya ailesel olabilir. ailevi olanlar potansiyel melanom öncüsü olarak kabul edildiklerinden, klinik olarak önemlidir. sıradan melanositik nevüslerde olduğu gibi, displastik nevüslerde aktive edici nras veya braf mutasyonları sık olarak bulunur ve patojen rolleri olduğu sanılmaktadır.

    displastik nevüsler, edinsel nevüslerin çoğundan daha büyüktür (sıklıkla 5 mm'den büyük çaplı) ve yüzlerce sayıda
    olabilir. yassı maküller veya hafifçe kabarık plaklar şeklinde olup, yüzeyleri “ pürtüklüdür” . genellikle pigmentasyon açısından farklı görünümlü alanlar (çok renklilik) içerir ve sınırları düzensizdir.

    mikroskopik olarak displastik nevüsler, yapısal ve sitolojik anormal proliferasyon bulguları sergileyen, genellikle kompaund tipte nevüslerdir. epidermis içindeki nevüs hücre yuvaları büyük olabilir ve komşu hücre yuvaları ile anormal birleşme eğilimi gösterir (köprüieşme). bu oluşumun bir parçası olarak, tek tek duran nevüs hücrelerinin dermoepidermal bileşke üzerinde epidermis bazal tabaka hücrelerinin yerini alma eğilimi gösterdikleri ve lentijinöz hiperplazi olarak adlandırılan tabloya neden oldukları saptanır. düzensiz, genellikle angüle çekirdek konturları ve hiperkrom atik görünüm gibi sitolojik atipi bulguları sıklıkla gözlenir. buna, yüzeyel dermiste bazı değişiklikler de eşlik eder. bunlar arasında hafif bir lenfositik infîltrasyon, dermal melanofajlar tarafından fagosite edilen melanin pigmentinin açığa çıkması (melanin inkontinansı) ve epidermal melanosit gruplarını çevreleyen lineer fibrozis sayılabilir. bu dermal değişiklikler, konağın bu lezyonlara karşı geliştirdiği yanıtın öğeleridir.

    sıradan nevüslerden farklı olarak displastik nevüslerin, güneşe maruz kalan yerlerin yanısıra, güneş görmeyen bölgelerde görülme eğilimi vardır. ailevi displastik nevüs sendromu, melanom ile kuvvetli bir ilişki gösterir. bu hastalarda yaşam boyu melanom gelişme riski %100'e yakındır. sporadik vakalarda, sadece 10 veya daha fazla sayıda displastik nevüsü olanların melanom gelişme riskinin artmış olduğu düşünülür. displastik nevüsten melanom gelişimi hem klinik, hem histolojik olarak kanıtlanmıştır. ancak melanomların çoğu önceden mevcut bir nevüs üzerinde değil, de novo geliştiğinden, bu vakalar yine de istisnadır. bu nedenle displastik olsun veya olmasın, herhangi bir nevüsün melanoma dönüşüm olasılığı son derece düşüktür ve bu lezyonlar sadece melanom gelişme riskinin bir göstergesi olarak görülmelidir.
  • yakın zamanda ameliyatını olarak aldırdığım sıradan nevuslerden farklı bir atipik ben çeşidi.

    dermatoloğum bu nevüsün tehlikeli olabileceğini ve derhal alınması gerektiğini söyledi, ben de akabinde bir yakınımın yönlendirmesi üzerine başakşehir çam ve sakura şehir hastanesindeki plastik cerrahiye gittim.

    operasyon içinde bir başta bir de ortada olmak üzere iki adet uyuşturucu iğne yapılmış olmasına rağmen acıyı doruklara kadar hissettim.

    ameliyat boyunca ameliyat bölgesine de hiç bakmama rağmen sanırım acıdan dolayı tansiyonum düştü ve deliler gibi terledim. ameliyat ekibi benim kötü göründüğümü ve biraz daha yatmamı tavsiye ettiler ama plastik cerrahi ekibini meşgul etmemek adına ameliyat bittiği gibi ayaklanıp çıktım

    bi nevüs ameliyatının beni o kadar etkileyeceğini tahmin edemezmişim gerçekten
hesabın var mı? giriş yap