• (bkz: do vs make)
  • street fighter 2'de vega'nın yaptığı bi hareket. tellere vs. yüksek bi yere tırmanır ve kollarını köşeli parantez gibin açarak rakibinin üstüne atlardı. rahmetli iyi insandı. ispanyol muydu, katalan mıydı bilmiyorum ama iyi adamdı.
  • dolar'ın tekil haliymiş.
  • ben hep kendime çıkan bir yokuştum.

    (bkz: özdemir asaf)
  • kendo sporunda karın vuruşuna, vuruşun yapıldığı bölgeye ve karın bölgesi zırhına verilen ad. japoncada "gövde" anlamına gelir, diğer vuruş çeşitleri gibi (men, kote, tsuki) adını vurulduğu yerden alır.

    men (kafa) veya kote (önkol) vuruşuna nazaran hakkıyla uygulanması daha zordur, zira sayı kabul edilmesi için yüksek bir isabet ve kuvvetin sergilenmesi, ayrıca hızlı bir zanshinin (güvenli konuma çekilme) yapılması gerekir. doğru uygulanmaması halinde bu teknik sizinle çalışan insanlar için küçük bir işkence çalışmasına dönüşebilir* ancak bir karşılaşma sırasında bu vuruşu uygulamak için birçok imkan doğacağından, dişleri sıkmak gerek.

    bildiğim üç temel çeşidi var;

    1-do: normal hali. boşluk bulduğunuz (veya yarattığınız) zaman yaptığınız do saldırısı. bir men vuruşunun arkasına veya sahte men/kote vuruşlarının hemen ardına yerleştirilebilir, ama açık yoksa denenecek iş değildir. temel nokta vuruşunuzu yaptığınız sırada sağ ayağınızı ileri almanız, daha önce yaparsanız rakibe fazla yaklaşırsınız ve isabetli olmaz. sağ ayağınız size en uzak pozisyondayken vuruşu ulaştırmalı, kesiş sırasında sol ayağınızı çekmeli (ki burada bir adet ayumi ashi'ye izin verilir) ve arkanızda atlı varmışcasına koşarak iki kılıçlık mesafeyi sağlamalısınız.

    2-gyaku do: ilk bahsedilen vuruşta do sol taraftan gelirken, burada sağ taraftan vuracağız. her ne kadar basit dursa da, sayı alması bir öncekine göre çok daha zordur, gerekli kuvvet kolayca sağlanamaz ve kaçış ters yönde olacağından acemiler için feci uğraştırıcı ve çoğu zaman gereksiz bir harekettir. bundan dolayı, avantajı beklenmedik olmasıdır tabi.

    3-higi do: tsuba-zeriai denilen yakınlaşmadan sonra rakibi iterek sol taraftan yapılan do vuruşudur. zanshin geriye doğru yapılır, gerekli hız öncekilere göre daha fazladır. fark edilebileceği gibi bu hızı sağlamak geriye doğru daha zordur, dolayısıyla bu teknik daha ileri bir waza sayılır. genellikle zeriai sırasında rakibi şaşırtma amaçlı kullanılıyor şahit olduğum kadarıyla, do vuracakmış gibi gelip karşının men bölgesinin açılmasını sağlamak size güzel bir sayı getirebiliyor. normalde ise sayı olduğunu görmüş değilim maalesef, tecrübem yetmedi.

    bunları kaeshi do ve diğer karşı atak türevleriyle uzatabiliriz tabi, ama temel noktalar bunlar. buraya çok şık bir örneğini de bırakıyorum hatta, hıza erişip de görebilirseniz iyi seyirler.
  • nota olan do adını dominus yani mutlak güç anlamından alır.
  • gürcüce ayran demektir.
  • italyanca do kökenli bir kelime. tanımı gam (ıı) dizisinde si ile re arasındaki ses
  • şaşırdım yazılmamış.

    özdemir asaf'ın bilinen ve sıksık dillendirilen şiirlerinden birinin adıdır.

    "dün sabaha karşı kendimle konuştum
    ben hep kendime çıkan bir yokuştum
    yokuşun başında bir düşman vardı
    onu vurmaya gittim kendimle vuruştum."

    yaş ilerledikçe insanın içinde kendini bulduğu basit ama derin bir dörtlük.
hesabın var mı? giriş yap