• trt1 in iki ayda bir gece geç vakitlerde verdiği,şişman bir kadın ve onun 3-4 arkadaşının devamlı olarak dağ bayır yürüdüğü çok eblek bir film.her şişman da sempatik olmuyo ki.
  • genellikle yolu daha önceden bilen bir öncü eşliğinde kalabalık gruplarla yapılan, trekking de denilen aktivitedir. son katıldığım doğa yürüyüşünde önümde arkamda sağımda solumda pöfür pöfür sigara içenler sinirimi bozmuştur.
  • bir kez bulaşanın bir daha bırakamadığı aktivite. kendine gelir, hayatı sorgular, çocukluğunda taş görüp sevinen o salak çocuğa dönüşür hayattan keyif almaya başlarsun. doğa yürüyüşü hakkında buradan bilgi alınabilir
  • karı, yağmuru, doğayı güzel ve keyifli hissetmenin en güzel yollarından. malum hele de kar şehirde trafiğe ve strese neden olurken doğada hele de keyifli bir yürüyüşle anlamını buluyor. özellikle de ticari hale helen kalabalık yürüyüş yerine yalnız veya yakın dostlarla sık sık yapılası.
  • her sabah altı ile yedi saatleri arasında yaylada, babamla patika yollar, iniş yokuşlar eşliğinde, buz gibi bir serinlikte yaptığımız, yolda tavşan, kertenkele, yılan, kurt kuş gibi hayvanlarla karşılaştığımız muhabbet eşliğinde kafamı boşalttığım aktivite. yanında anı da birikiyor canım babamla. dağları, sporu, doğayı, serin havayı, hayvanları seviyorum.
  • düzenli yapamadığım ama çok sevdiğim bir aktivite.ozellikle uludağ'da bulunan yürüyüş parkurlarinda müthiş keyif verir.

    not .eğer ormanı sık bir yerde yapıyorsanız şarjı dolu telefon, bıçak ve ayı spreyi bulundurulması hayati önem taşımaktadır.
  • gürültü ve insan kalabalıklarından uzaklaşarak; şehrin telaşlı hızını kestiğiniz meditatif bir yoldur. ama bir an gördüğünüz manzaranın büyüsüne ve ormandaki seslerin çekiciliğine doğru giderken bununla o kadar meşgul olabilirsiniz ki, geri dönmek istediğinizde nerede olduğunuz hakkındaki fikrinizi kaybedebilirsiniz. basit bir -hiking- veya planlı bir -trekking- 'de kaybolma riski, eğlenceli bir ihtimal değildir. kaybolduğunuz bölge muhtemelen arama - kurtarma için çok kolay bir bölge olmayacaktır ve telefonunuzdan şebeke erişimi alsanız bile bulunduğunuz noktada sabit kalmak için bir süre geçirmek zorunda kalacaksınız; -çok şanslıysanız- bu süre en az birkaç saat olacaktır.

    doğa yön duygunuzu manipüle edebilir. birbirine benzer olan yollar; geriye dönüşlerde oradan geçmediğiniz ya da geçtiğiniz şeklinde bir oyun oynayabilir ve bazı patikalar sonunda tıkanırlar. tıkanan bir patikadan geriye dönerken, aynı patikayı bölen patikalar da tıkanacak patikalardan biri olabilir; sonunda kendinizi ormanın içlerinde bulabilir ve artık kaybolduğunuzdan da emin olursunuz. böyle bir durumla karşılaşmadan önce, hayatta kalmanıza ve ormandan çıkmanıza yardımcı olacak birkaç şeyi daima çantanızda değişmez bir envanter olarak bulundurmalısınız. kaybolma durumunda yüzleşmeniz gereken şeyler sadece hayatta kalmak için uygulayacağınız taktikler olmayacaktır ve -yalnız kalabilme öz güveniniz- de eşi benzeri bulunmaz bir teste girer.

    1 - doğada kaybolmanın psikolojisi:
    _____________________________
    içinde bulunduğunuz orman türüne bağlı olarak; ruhsal ve fiziksel tehlikelerin içine girebilirsiniz. bunlar genellikle: stres - depresyon - sosyal izolasyon - korku - kaygı - yaralanma - hastalık - açlık ve susuzluktur. depresyon kısaca; üzüntünün derinleşmesi olarak anlaşılabilir. bu üzüntü, hayal kırıklığı, korku ve öfke ile bağlantılıdır. hedeflerinize ulaşamadığınız için giderek sinirlenebilir ya da korkabilirsiniz. hayal kırıklığı seviyesi yükseldikçe öfke ve hüsran arasında yıkıcı bir döngüye girilir. bu noktada kişi pes eder artık; odak noktası -ne yapabilirim-'den ayrılır ve -yapabileceğim hiçbir şey yok- umutsuzluğuna çekilir. depresyon, işte bu umutsuz ve çaresiz hissin bir ifadesidir. depresyon; ormandaki bir kayboluş hikayesinde içine girebileceğiniz en tehlikeli durum olabilir.

    depresyon sizi başarısızlığa sürüklerken; bir miktar kaygı, korku ve stres ise hayatta kalmanız ve yolunuzu bulmanız için gereken enerjiyi salgılar. böyle bir durumda kaygı duymanız, korkmanız normaldir. ama kaygı, korku ve stres depresyona; yani umutsuzluğun ifadesine dönüşmemelidir. kaygının, korkunun ve stresin depresyona dönüşmemesi için; kaybolduğunuz bir ormanda neler yapabileceğinizin ve nelere sahip olduğunuzun farkında olmalısınız. eğer, neler yapabileceğiniz hakkındaki işe yarar yöntemleri bilmiyorsanız sadece bir müddet bocalamanızın; korku ve gelen umutsuzluğunuzun ardından depresyona girebilirsiniz. bir ormanın ortasındaki depresyon, sizi çok kısa sürede gözden çıkarabilir ya da yalnızca arama - kurtarma ekiplerinin kaderine bırakır...

    bilinen en yaygın yanlış stresi bastırmaktır. stresin kendileri için kötü olduklarına ve hemen sakin olmaları gerektiğine koşullanan insanlar; stresin olumsuz taraflarını açığa çıkarırlar. ama stres bir tehlike durumunda bütün organlara s.o.s sinyali gönderir. stresi, gelir gelmez olumsuz bir şekilde karşılama eğilimi, stresi yapıcı olmaktan çıkarır. kişi stresin tamamen kötü olduğuna koşullandığı için ve bunu bastıramadığı için fazladan stres salgılar; bu stres böylelikle bir gerilime neden olur. bu da unutkanlık, düşük enerji seviyesi, hata eğilimi ve dikkatsizlik gibi belirtileri ortaya çıkararak yıkıcı bir strese yol açar. bir miktar stresinizi serbest bırakmalısınız ve bu stresinizi de yok etmeniz gereken fazladan bir tehlike olarak görmemelisiniz. stres, size gereken bütün desteği vermek için salgılanır ve bütün organlarınıza adeta bir s.o.s sinyali gönderir. güçlü yönleriniz hakkındaki bilgi edinme şansını verir; zorlu şartlarla başa çıkma yeteneğinizi geliştirerek elinizden gelenin de en iyisini yapmaya teşvik eder. fiziksel olarak da; organlarınızı maksimumum performansa hazırlar.

    stres, hızlı enerji sağlamak için vücudunuzdaki bütün şeker ve yağları, yarış araçlarındaki bir nos düğmesi gibi kullanır. stres, kanınıza daha çok oksijen göndermek için de solunum hızınızı artırır ve kaslarınızı gerdirerek reflekslerinizi tetikler. stres, damarları serotonin salgılamaya hazırlar ve böylelikle vücut ani kanamalar bekler, kesiklerdeki kanamaları azaltmak için, kan pıhtılaşmaya; damarlar büzüşmeye hazırlanır. kaslarınıza güç vermek için kalp atışlarınız ve kan basıncınız da yükselir. bütün bu yaşam reaksiyonlarınızı harekete geçirecek olan strestir. stres, olası bir tehdit durumunda, kişiye gereken yaşamsal motivelerini ve gücü sağlamakla yükümlü olan bir salgıdır. ancak bu salgının kontrolden çıkarak bilincini kaybetmesi ve anlamsız bir çarpıntı durumuna da geçmesi; potansiyel yetenekleri engeller ve gerçeklikten uzaklaştırır. stresi, hemen yok edilmesi gereken büyük bir düşman olarak görmek yerine, gerekli desteği sağlamak için ortaya çıktığının farkında olmak; stresi kontrol etmenin ve onu yapıcılığa dönüştürmenin önemli bir anahtarıdır.

    2 - hayatta kalma için bazı ip uçları:
    _____________________________
    içinde bulunduğunuz orman türüne bağlı olarak birden fazla seçenek vardır. hava ve bitki örtüsü görüşünüzü kısıtlayabilir; arazi yapısı da pusula ya da navigasyon cihazları olmadan yön bulmaya elverişli olmayabilir. ama ne olursa olsun; kaybolduğunuza kanaat getirdikten sonra nispeten en güvenli noktada durun - ilerlemeyi kesin. artık en iyisine umut edin; ama en kötüsüne hazırlanın.

    * eğer telefonların sinyal aldığı bir bölgede iseniz, yakınlarınıza ve kolluk güçlerine haber verin; bölgenin yapısını tarif ettikten sonra aynı pozisyonda bekleyin ve bu süreniz en az 1 gün olabilir.

    * geceyi geçirme ihtimaliniz varsa, göl - dere kenarlarında ve patikalarda durmayın. göl - dere ve patikalar, bölgedeki hayvanlar tarafından gece muhtemelen kullanılacaktır... aksiyonları azaltın.

    * geceyi geçirme ihtimaliniz varsa, aydınlatmanız olsa bile gece yürümeyin ve geceyi yalnızca ateş yakarak geçirin. bir - iki metrelik toprak bir zeminde ateş yakın. yanınıza olabildiğince odun yığın.

    * ateş yakmak için; önce yerdeki ince dal parçacıklarını üçgen biçiminde, yukarıdan bir kızılderili çadırı gibi birleştirin. daha sonra kalın odun parçalarını da aynı biçimde bunu çevreleyerek dizin. (yanmaya hazır odunları buradan görebilirsiniz. altta bir çakmakla yanabilecek ince dallar var. zeminde fazla yaprak örtüsü varsa, yanacak ateşin etrafını taşlarla örün ya da zemini temizleyin)

    * incel dal parçalarını çakmakla tutuşturmayı başaramazsanız, kağıt veya bir çöpten yararlanın. son ihtimal, çorabınızı yakın ve hemen ince dalların altına koyun. ateşi ağacın dibinde yakmayın.

    * hava aydınlanana kadar ateşin sönmesine izin vermeyin ve ara sıra kalın odunlarla destekleyin. bu ateş devam ettikçe güvende olacaksınız; duman çevredeki hayvanları sizden uzak tutacaktır.

    * yanınızda bir çakmak ya da kibrit yoksa, ilkel ateş yakma yöntemlerine girişmeyin. profesyonel olsanız bile saatlerce zamanınızı alacaktır. enerjinizi boşa harcama lüksünüzün olmadığını bilin.

    * ateş yakma durumunuz yoksa, elinizdeki bir fenerden / telefon ışıklarından yararlanın. bunları flaş çakıyor gibi ara sıra yakın... hayvanlar anlam veremedikleri bir şeye yaklaşmaktan korkarlar.

    * geceyi hiçbir şekilde aydınlatma durumunuz yoksa, ara sıra şarkı söyleyin ve bağırın. sesinizi de yıpratmamak için bir süre sonra iki odun parçasını ara sıra birbirine vurun ve sert sesler çıkartın.

    * geceyi hiçbir şekilde aydınlatma durumunuz yoksa, etrafa gereğinden fazla bakmayın. ağaçlar, gece uzaktan göze hayali nesneler gibi görünebilir. bakmadığınız şeyler sizi asla ilgilendirmezler.

    * geceyi hiçbir şekilde aydınlatma durumunuz yoksa, etraftaki anlamsız ve bazen de insanın ayak sesine benzer sesler artabilir. bu muhtemelen zararsız olan kirpi gibi küçük hayvan türlerine aittir.

    * geceyi hiçbir şekilde aydınlatma durumunuz yoksa; aklınızda bulundurmanız gereken en temel kural; ne olursa olsun, burası yaşama uygun - zengin bir atmosfer ve siz de sosyal bir hayvansınız.

    * geceyi, -ateş yakarak aydınlatma- durumunuz yoksa, uyumayın; gündüz, temiz toprak üzerinde biraz uyuyabilirsiniz. ama bir ateşiniz varsa fazla yaklaşmadan gece de 1 - 2 saat uyumaya çalışın.

    * akrep ve zehirli böcek türleri olduğuna emin olduğunuz bir bölgede iseniz eğer, açık uzuvlarınızı kapatmadan asla uyumayın. bunun dışında kalan "kurtçuk ve böcekler" yaşamınıza son veremez.

    * gereksiz ve aceleci hareketleri frenleyin. yeteri kadar besin almamış olsanız da vücudunuzdaki şeker ve yağlarınız olağanüstü durumlar için kullanılmaya hazır. bunları idareli ve akılcı kullanın.

    * yaralanmamak için azami dikkat gösterin. kırık - çıkık ve burkulma gibi durumlar için bastığınız zemine dikkat edin. burkulma ile karşılaşırsanız; acele etmeyin sadece bir süre dinlenmelisiniz.

    * kırık ve çıkık durumları ile karşılaşırsanız, bir müddet dinlendikten sonra sürünerek ilerlemeye çalışın ve ara sıra bölgeden geçebilecek birilerinin dikkat çekmek için bağırın. sık sık mola verin.

    * kırık - çıkık durumları ile karşılaşırsanız, içinde bulunduğunuz durum acı skalanızı yükseltecek. kırılan ve çıkan bölgeleri nasıl sabitlemeniz gerektiği hakkındaki ilk yardım bilgilerini de öğrenin.

    * yanınızda bir miktar su varsa, hepsini bir dikişte bitirmeyin. ara sıra bir ya da iki yudum alarak susuzluğunuzu dindirmeye çalışın ve su kaybınızı da yavaşlatmaya çalışın: yavaş hakaret edin.

    * vücudunuz, su kaybettikçe su isteyecektir. sizi terleten herhangi bir yük veya kıyafetten feragat edin. kendi kendinize bile olsa gereksiz konuşmayın ve gerekli görmedikçe sesinizi kullanmayın.

    * suyunuz tükenmiş ise ve vücudunuz da su kaybediyorsa hayatta kalmanız için ön görülen süre 3 gün. ama su kaybını azaltmayı başardıysanız veya su seviyesini yavaş tüketen bir metabolizmanız varsa bu süre biraz daha uzayabilir. ama muhtemelen 3 gün içinde de bu ormandan çıkacaksınız.

    * çamurlu olmayan bir göl veya deredeki su içiliyor olabilir. (gerçi arıtma işleminden sonra her su içilebilir) su temiz / berrak görünüyorsa bir çorap ya da tişörtle kaba bir arıtma yapılarak sadece bir - iki yudum alınabilir. ancak kana kana da içmemelisiniz. çünkü su, sindirim sisteminizin baş edemeyeceği bir bakteri taşıyorsa, çok çabuk etki edecektir ve bu da zehirlemeye kadar varabilir. (suyun tadını ağzınızla kabaca kontrol etmek de içilebilirliği için fikir verebilir. acı bir su ise, uzak durun. göldeki suların da hayvan dışkıları taşıdığını unutmayın. bu yüzden berrak olan bir dereyi tercih edin. göl suyu tehlikeli olabilir. tişörtle ve çorapla süzme metodu, bakteri değil, taş ayıklar)

    * açlık durumunuzu kontrol altında tutmak için; yanınızdaki gıdaları maksimum öğünlere bölün. çevrede doğal oluşumlu yaban mersini olabilir. bu meyve türünü öğrenin ve etrafta gözlemleyin.

    * açlık şiddetli bir duruma gelirse; çiğ ya da bir dal parçasına takıp kızartarak böcek yiyebilirsiniz. sivrisinek - kene - ve tarantula türlerinden uzak durun. koyu kahverengi - siyah ya da birden fazla açık renkli böceklerden de uzak durun. ama sarı kurtçuk ve çekirgelerle bir ziyafet çekebilirsiniz. (kurtçuklar ağaç oyukları ve taşların altlarında kolayca bulunabilir. tercihe göre kızartabilirsiniz)

    * eğer böcek ve kurtçuk yemeyi başaramazsanız; vücudunuzdaki şeker ve yağların ölmenize izin vermeyeceğini (ama en azından iyi bir süre için) bilin ve yaşam sevincinizi korumaya devam edin.

    3 - bir yön bulma ve çıkış teknikleri:
    _____________________________
    * eğer telefonların sinyal alamadığı bir bölgede iseniz, pusula yönlerinin nereye çıktığını bilmiyor ve yanınızda pusulanız da yoksa, su kanallarını takip edin veya her zaman aşağıya doğru ilerleyin.

    * geri dönüp baktığınızda bir daha orayı göremeyeceğiniz mesafelerde ağaçlara işaretler bırakın. yanınızdaki önemsiz eşyaları ağaçların dikkat çeken yerlerine asın. amaç: "ben buradan geçtim"

    * telefonunuzun sinyal alabilecekleri noktaları sık sık kontrol edin. genellikle ağaçların seyreklik gösterdiği ve diğerlerine oranla yüksek noktalarda; zayıf bile olsa sinyal alma ihtimalleri vardır.

    * çevrenizi gözden geçirin; özellikle öğle ve ikindi ezanlarının okunduğu vakitlerde bir süre ezan seslerini duymak için bekleyin. hoparlörden gelen ezan sesleri uzak mesafelere ulaşabilirler ve bir yerleşim merkezine veya bir köye yakın olduğunuzu gösterebilir; sesin geldiği yöne ilerleyin.

    * çevrenizi gözden geçirirken sigara izmaritlerine ya da küçük çöp kalıntılarına dikkat edin ve bu çöpler, sandığınız kadar uzak bir noktada olmadığınızı gösterebilir. bu çöpler başkaları tarafından geçtikleri yol üzerinde bırakılmış olabilirler ve bu çöplerin bulundukları patikalara öncelik verin.

    * bir akıntı veya dereye rastlarsanız, -suyun aktığı yönde- ilerleyin. suyun aktığı yön, sizi kalabalık bir göle / bir kamp alanına ulaştırabilir. eğer, engebeli bir bölgede iseniz aşağıya doğru ilerleyin.

    * sıralı ve düzenli duran bir ağaç dizisi, yakınlarda peyzaj olduğuna işaret edebilir. bu ağaç dizileri boyunca ilerleyin. insan eliyle yapılmış / bırakılmış olan her şey, sizi çıkışa götürecek bir işarettir.

    * eğer hiçbir ses duyamıyor ve size ip ucu verebilecek medeniyet kalıntıları göremiyorsanız; kuzey yönüne doğru ilerleyin... bir ormanın içinde kaybolursanız; kuzeyinizde de bir deniz var demektir. (güneş sağ tarafınızdan yükseldiğinde; bakmakta olduğunuz yön de kuzeydir. hava kapalı - güneş yoksa; karınca yuvalarının çıkışları -genellikle- güneyi gösterirler. güneyin tam karşısı da kuzeydir. yalnızca -tek kısmı- yosun tutmuş bir ağaç olmasına dikkat edin ve bu da büyük ihtimal kuzeydir) (yön bulmak için harita okuma ve diğer ilkel teknik metotlar daha detaylı bir anlatım gerektiriyor)

    4 - kaybolmamak için bazı önlemler:
    _____________________________
    * bölgenizi bir harita üzerinde inceleyin. haritada görünen yolları saptayın ve bir rota belirleyin.

    * yürüyüş yaptığınız patikalara; ara sıra arkanızı dönüp ters taraftan nasıl göründüklerine bakın.

    * tecrübeli bir yürüyüşçü değilseniz ve bölgeyi tanımıyorsanız, tek başınıza yürüyüşe çıkmayın.

    * tecrübeli bir yürüyüşçü değilseniz ve bölgeyi de tanımıyorsanız, patikalarda zikzak çizmeyin.

    * her zaman belirgin bir patika yolunda ilerleyin. ormanın, otla kaplanmış noktalarına girmeyin.

    * not: (diğerlerine benzemeyen dikkat çekici bir ağacı ya da patikadaki diğer kendiliğinden oluşan belirleyici işaretleri aklınızda tutmaya çalışın. patika sonunda iki yöne doğru ayrılabilir ve ayrılan yönlerden her ikisi sonunda yine ikiye bölünebilir. dikkat etmeniz gereken, -o günkü yürüyüşünüz için- bu patikada belirleyeceğiniz basit bir rota planıdır. ikiye bölünen bütün patikalarda, yalnızca her zaman; sağ ya da sol yönleri takip edin. yalnızca sol yönlerde ilerlediyseniz, geriye dönüşlerde patika yönünüz de sağ yönler olacaktır. birden fazla sağ ve sol olarak zikzaklar çizebilirsiniz; ama sağ yönlerinizi ve sol yönlerinizi sayısal olarak hesaplayın: geriye dönüşte sağ ve sol yönlerinizi böleceksiniz. bunun için tecrübeli olmanızda yarar var ve yön duygularınıza da güvenmelisiniz).

    5 - bulunması gereken malzemeler:
    _____________________________
    * bıçak. (karbon çeliği ya da 1090 çelik bıçaklar doğanın zorlu / sert koşullarına daha elverişlidir)

    * pusula. bir pusula; kapalı bir havada size kuzeye doğru ilerlemeniz için yönünüzü gösterecektir. (bölgeyi daha önce harita üzerinde incelediyseniz; pusula yönlerinin de nereye çıktığını bilirsiniz)

    * telefon ve doldurulabilir şarj. telefonunuzda ise, -en az iki tane- çevrimdışı navigasyon kullanın.

    * fener ve yedek pil. fenerin boyutu küçük; ama mümkün mertebe lümeni çok yüksek olmalıdır. (aynı zamanda bir savunma ihtimalinde, hedefinizin gözlerine tutarak görüşünü kesebilirsiniz)

    * çakmak ve kibrit. acil ateş yakmak için, küçük bir şişe içinde ispirto taşımanızda da yarar var.

    * kalori değerleri yüksek birkaç çikolata / tatlı / şeker. (bunları yalnızca zorlu bir durumda tüketin)

    * çantanızın bir bölmesine; ilk yardım malzemesi öneminde kullanılacak bir pet şişe su gizleyin.

    * bir - iki metre boyunda bir tırmanış ipi bulundurun. (acil kanamalar için turnike; burkulma, çatlama ve kırılmalar için de bir dal parçasıyla destekleyerek bacak ya da kolu bağlamak için. bu ipin kullanımı genişletilebilir; bileklerinizi sarabilir ve bilek kesilmeleri için zırh gibi kullanılabilir)

    * ilk yardım çantası ve ağrı kesiciler. (ilk yardım çantasındaki malzemeleri kullanmayı da öğrenin)

    * kalem ve kağıt. bir kaybolma durumunda kağıtlara yazın ve yollardaki ağaçlara asarak ilerleyin.

    * düdük. mümkün mertebe hakemlerin kullandıkları bir düdük. sesinizi çok uzaklara ulaştırabilir. uluslararası s.o.s sinyali / mors alfabesinde: üç kısa - üç uzun - ve üç kısa düdük, yardım sinyalidir. uygulamalı olarak buradan öğrenin... ama aklınızda tutamazsanız; arka arkaya - sık sık üfleyin.

    * hava sıcak bile olsa; çantanızda uzun kollu bir giysi ya da bir kapşonlu yağmurluk bulundurun.

    * biber gazı bulundurabilirsiniz. ancak, doğada bir savunma metodu olarak da görülmemelidir. belki bir grup köpek sürüsüne denk gelirseniz ve aynı anda iki küçük tüpü tam olarak sıkarsanız, böyle bir durumda işinize yarayabilir. ayılar için özel üretilmiş biber gazları var, ancak türkiye'de satılmıyor ve kullanılmasının da yasak olduğu söyleniyor. (diğer biber gazları da doğada önemli bir malzeme değil. zaten sivillere satılmakta olanların kentte bile ciddi durdurucu etkileri yoktur. bunlar, olsa olsa iki tüpün aynı anda bitene kadar ve ani şekilde sıkılması ile hedefi durdurabilir)

    not: bu entry'i teorik düşünce ve tahmine dayanan bilgilerden yola çıkarak hazırlamadım. uzun seneler kamp - uzak noktalarda yürüyüş - ormanda tek başına bir gece geçirmeyi tecrübe ettim. bir kaybolma durumunda ise yukarıdaki hızlı ve taktiksel maddeleri hatırladığınızda; tahminlere dayanmadığını ve içinde bulunduğunuz, o atmosferi tecrübe eden birisi tarafından yazıldığını da hatırlamanız, umuyorum daha fazla güven verecektir. bu yazıda, uygulamada bir işe yaramaz ve kullanıma geçirilemez bir madde yoktur. ormanda bütün gününü, -yağmuru bile engellemeyen- saçma bir barınak yapmakla geçiren o survivor şovları; uygulama üzerinde sizin için işe yaramaz. dört ya da beş saatinizi bir yay matkabı ateşi yakmakla da harcayamazsınız; çünkü siz yerleşik bir hayatta değilsiniz -profesyonel olmadığınız için zaten bir kere görüp okumakla yapamazsınız- bu yüzden enerjinizi boşa harcama şansınız olmayacaktır. televizyondaki survivor programları ilkel beceri şovları adına izlenebilir; ancak bir kaybolma durumunda, yorucu ve saatlerinizi tüketecek olan bu uygulamaların hayatta kalmanıza katkı vermek yerine, bir de boşuna oyalayacağını bilin.

    ormanda geçirilen gün, kayıp bir gün değildir; doğada yürüyüşün tadını çıkarın. olası bir aksilik durumunda da her şeyden önce iç güdülerinize güvenin ve daha sonra kritik taktikleri hatırlayın.
  • özellikle son zamanlarda en büyük hobim oldu kendileri. oturduğum yerde yürüme mesafesinde orman yolu var. başlangıçta biraz kurak, bozkır gibi sarı sarı otlar var bi beş km yürüdükten sonra gerçek yeşil yeşil ağaçlar rüzgarda hışırdayan yaprak sesleri kuş sesleri kendini gösteriyor . çoğu zaman vakitlice dönmek karanlığa kalmamak için yolun en güzel yerlerinde dönmek zorunda kalıyorum. günler iyice uzayınca hedefim oralara da yürümek. izolasyon zamaniyla birlikte normalde kimselerin olmadığı yollarda aileler bile yürüyor çoluk çocuk. vay anasını bunlar nasıl gelmiş derken toprak yolun bitip asfaltın başladığı noktada park halinde arabaları görüp haaa tamam şimdi anlaşıldı diyorum swh.
    doğa yürüyüşü gerçekten insana çok iyi gelen bir aktivite. medeniyetten uzaklaşma hissini seviyorum çılgın kalabalıktan uzak olmayı seviyorum şu dönemde bile o histen vazgeçemiyorum. umarım bu dönem biter de zorunluluk değil hobi olarak yürümeye devam ederim zira en yakın arkadaşla sohbet eşliğinde sahil yürüyüşleri de özlendi. *
  • ilkbahar ile birlikte hafta sonları yapmayı planladığım aktivite. sessiz, sakin yürüyüş yolu tavsiyelerine açığım.
  • her akşamüstü yaparım, müthiş iyi geliyor bana.
hesabın var mı? giriş yap