• bugün amerika, dünyanın en demokratik ülkelerinden bir tanesi. başkanlık sisteminin layıkı ile uygulandığı, güçler ayrılığı ilkesinin korunduğu, ifade özgürlüğünün ve basın özgürlüğünün yaşandığı bir ülke. tüm bu edinimlere rağmen yobaz bir kitlesinin olduğu ve hala ayrımcılık yapan bir zümrenin var olduğu da görmezden gelinemez ancak nihayetinde devlet kurumları adaletli ve anayasaya uygun işliyor. zaten o nedenle dünyanın süper gücü konumuna erişti. böylece de trump gibiler istediği gibi at koşturamıyor. muhtemelen trump'ı da oradan indirecekler. neyse...

    amerika dünyanın süper gücü dedik... bazıları bu gücün büyüklüğünün idrakinde olmayabilir. şöyle bir örnek vereyim; apple'ın piyasa değeri 800 milyar doların üzerinde. türkiye'nin toplam gsmh'i ise 730 milyar dolar düzeyinde. yani apple türkiye'den daha değerli. ve daha apple gibi onlarca şirket var. bu amerika, 1969'da aya gidişlerini tv'den canlı yayınlarken, bırakın aya gitmeyi tahayyül etmeyi bizim evlerimizde daha tv yoktu. sen 4 parmaklı rabia işaretini keşfederken adamlar 4. gezegen mars'a koloni kurma planını geliştiriyorlar.

    ama tabiki, süper güç olarak dünyada her yerde adalet, refah ve güven sağlamıyor. kendi sistemine, kendi çıkarına uygun adımları atıyor ve bazen bu adımlar dünyanın diğer yerlerinde insanların acı çekmesine, sürünmesine yol açıyor. ancak size şöyle söyleyebilirim ki amerika'nın çomak soktuğu yerlerde yaşayanlar da bu çomağı hak eden toplumlar ve liderler oluyor genelde. o çomak ülkelerine gelmesin diye hiçbir çabaları olmuyor. tam tersine dış güçler gelsin bize çomak soksun diye ellerinden geleni yapıyorlar. sonuçta da o çomak geliyor. kendi iç barışını kurmuş, adil ve özgür sistemini kurmuş, eğitim sistemini adam etmiş hiçbir ülkeye kolay kolay dış güç giremez.

    şimdi sizleri iki dakikalığına, dünyanın süper gücü olarak bugünün türkiye'sini düşünmeye davet ediyorum. sizce bugünün abd'sinden daha iyi bir ülke mi oluruz? ben 5 dakika hayal ettim, dünyada savaş çıkmayan hiçbir yer kalmadı.

    ya da soru şöyle sorulabilir; demokrasi, insan hakları, basın/üniversite özgürlüğü, ifade özgürlüğü, güçler ayrılığı, yargı konusunda abd'nin eline su dökemeyecek kadar kötü durumda olan hangi ülkenin süper güç olması daha iyi olurdu? çin, rusya, iran?

    sonuç olarak, hangi ülke süper güç olsa bugün "en az" abd'nin yaptıkları gibi işler yapacaktı dünyada. daha beteri de olabilirdi... ben dünya'nın süper gücünün abd olmasına şükrediyorum. allah abd'yi başımızdan eksik etmesin. hehe

    not: almanya gönlümün süper gücüdür.
  • togg otomobilimiz peynir ekmek gibi satsa... falan filan ;)
  • geçmişte olmuşu var. (bkz: osmanlı imparatorluğu) sonu pek iyi bitmiyor.
  • herhalde en güzel konumlara cami yapmaya çalışırdık.
  • sefer.
    sefa.
    lale.
    kapanış.
  • dünya covid-19 lu günleri mumla arardı
hesabın var mı? giriş yap