• 1878-1926 yılları arasında yaşamış fin şair, gazeteci, oyun yazarı, çevirmen. fince şiirin öncülerinden kabul edilir. gerçek adı armas einar leopold lönnbohm'dur.

    "helkavirsiä"(1903) isimli şiir kitabı şiir türündeki şaheseri kabul edilir, ki birçok edebiyat eleştirmeni onu şu ana dek fin şiirinin ulaştığı en yüksek nokta olarak kabul eder. eino leino geleneksel fin sözlü edebiyatı, kalevala, kanteletar, incil ve yunan mitolojisinden bayağı etkilenmiş. helkavirsiä eserindeki en ilginç şiirlerden biri olan "pyhä yrjänä"(ing. st. george) korkunç "hiisinin" (fin mitolojisinde bir canavar) genç bir kızı kaçırmasından sonra kızı kurtarmaya giden bir kahramanı anlatıyor. ama şiir, alışılagelmiş st. george ve ejderha efsanesinden farklı bitiyor.
    --- spoiler ---

    yrjänä karşısında masum, kurtarıcısını bekleyen bir bakire beklerken, durumdan hoşnut, hiisinin yatağında kahkahalar atan bir günahkarla karşılaşınca tepesinin tası atıyor ve kadını öldürüyor.
    --- spoiler ---

    leino zamanında bohem yaşamıyla insanların bayağı ilgisini çekmiş. bir nevi selebritiymiş. finlandiyalı bir başka yazar aino kallas ile olan yasak ilişkisi bayağı konuşulmuş. aino kallas'ın leino ile olan ilişkisinin 1928 tarihli "sudenmorsian"(kurdun gelini, kurt gelini) romanını etkilediği iddia edilir. --- spoiler ---

    1650'lerde estonya'da geçen romanda aalo evli ve çocuklu olmasına rağmen şeytan'ın ve kurtların çağrılarına dayanamaz, kurtadam (ya da kurtkadın) olur ve "metsän henki" (ormanın ruhu) ile ilişkiye girer. burada aino kallas'ın aalo ve ormanın ruhu arasındaki ilişkiyle, aino kallas ve eino leino'nun ilişkisini anlattığı söylenir.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap