• çağlarının en büyük beyinlerinden olan bilimsel determinizm taraftarı, bilinemezlikten, belirsizlikten hazzetmeyen, realist insan einstein ile kuantum fiziğine gönül vermiş, heisenberg'in belirsizliğine inanmış bohr arasında geçen, kuantum fiziği ve onun öğretisi çerçevesinde doğanın yapısının nasıl olması gerektiğine ilişkin meşhur tartışma. 1920'ler ile 1930'ların bilim magazininin - eğer varsa böyle bir şey - en ilgi çekici konularından herhalde.

    bir çok seminer ve konferansta bir araya gelen ikili sürekli tartışırlarmış. bohr kuantum fiziğini ve belirsizliği savunurken einstein'da bu anlatılardaki olası hataları göstermek amaçlı düşünce deneyleri hazırlarmış sürekli. lakin genellikle bu düşünce deneyleri bohr'un savunduğu öğretiyi genişletmeye yaramışlar.*

    komik bir kaç örnek de var bu tartışmalarla ilgili.

    einstein'ın "god does not play dice" "god is not malicious" söylemlerine bohr'un "einstein, stop telling god what to do." diye cevap verdiği rivayet edilir. yine einstein'ın belirsizlik ilkesini "çökertmek" için tasarladığı bir düşünce deneyinin içerisinden çıkamayan bohr'un çözümü en sonunda genel görelilik içerisinde bulduğu anlatılır - ki bu ikincisi rivayet değildir.

    o zamanlar bilim bir başkaymış sanki.
  • bu tartışmalar meşhur solvay kongresi'nde başlamış, einstein ölene kadar da devam etmiştir. söylendiği üzre bütün gece plan yapma -kahvaltıda açıklama - gün boyu tartışma - akşam yemeğinde çözme işleyişi de bu kongre zamanında olmuştur.
    inatçı adammış einstein.
  • einstein'in galip geldigi çekişme.

    zira bohr adlı bilim adamını ilk defa duyuyorum einstein öyle bir haklı çıkmış ki diğerinin esamesi kalmamış
  • einstein abimiz koca bilim adamlarının yaptıkları deneylerden yanlış çıkarım yaptıklarını görebilmiş,o deneyleri yeniden yorumlayarak daşşaklı bilim adamlarını madara etmiş daşşaklılar daşşaklısı bir abimizdir.
    bohr abimiz ise einstein abimizin zayıf karnından yakalayabilen nadir bilim adamlarındandır.einstein abimizin bu yeteneği bohr karşısında sökmemiştir.

    ikisinin de yeri ayrıdır.ama bohr abimiz universite fizikçilerini daha çok üzmüştür.

    kuantum ile fizik ile çok alakası olmayanlar bohr u bilmez.ama einstein ın daha medyatik olması onu bohr dan üstün kılmaz.
  • parçacıkların büyük mesafeler arasında
    bile diğer parçacıklara bilgi transfer edebileceğini söyleyen bohr'a karşın
    parçacıklar arasında böyle bir iletişimin olamayacağına inanan einstein arasında geçen yoğun tartışma.irlandalı fizikçi john bell yaptığı deneylerle bohr'un haklı olduğunu kanıtlamıştır.
  • bohr'u duymamış zır cahillerin altına yazı yazdığı başlık. hadi duymadın bir merak edip bakar insan. ayrıca lise fiziğinde bile gösterilir bohr. eğitim sistemi bu kadar kötü hale gelmiş olamayacağına göre öğrenci kalitesi de düşmüş.
  • kuantum konusunda çekişmeleri için (bkz: #59321832)
hesabın var mı? giriş yap