• inşaat mühendisliği, yapı mühendisliği malzeme dalında zorunlu olan oldukça zor bir ders. genel olarak içeriği; malzemelerin iç ve dış kuvvetler sonucu şekil değiştirmesinin matematiksel ifadesidir.*
  • hook yasası ile pekbir içli dışlı teoridir.

    ayrıca bkz.
    http://www.ansiklopedi.gen.tr/…p/elastisite_teorisi
  • teori ve ispat ile insan delirtme yöntemi olarak da kullanılabilen ders.
  • kavram kargaşasından kurtulabilirseniz çok zorlanmadan anlaşılan hadise. lakin kavramları yerine oturmak o kadar kolay değil maalesef.
  • 3 tane denge denklemi artı 6 uygunluk bağıntısı artı 6 bünye denklemi eşiittir üç boyutlu elastisitedir.
  • hooke "ut tensio sic vis" (as the extension so the force) diyerek 1675 yılında açmıştır bu konuyu ilk olarak. gerçi ilk önce anagram olarak vermiş (ceiiinosssttuv). sırlarla dolu bir dünyaya sahipmiş kendisi. neyse efendim, bir silgiyi düşünelim. arı mayalı olanından. aldın mı kokuyu? silginin üstüne bastırın, şekil değiştirecek. sonra elinizi çektiğinizde eski halini alıyorsa biz buna elastik malzeme diyoruz. ilk başlarda bu davranış daha çok çekme gerilmesi (tension) uygulanarak gözlemlenmiş. elastik davranışı belirleyen en önemli parametreler elastisite modülü (e) ve poisson oranı (v) dır. aynı zamanda bu parametrelerin bulunması da doğrudan ve kolay bir şekilde bulunmaktadır. gerçi bulk modulu (hacimsel sıkışmazlık, sabit şekilde büyüklüğün değişimi, k) ve kayma modülü (sabit hacimde şeklin değişimi, g) de bu davranışı anlayabilmemize yardımcı olur. falan filan. üşendim daha anlatmaya.
  • en yalın ifadeyle "bir don lastiğinin ömrü çamaşır makinesinin su ısıtma gücüyle ters orantılıdır." şeklinde özetlenebilecek kuram.
  • lineer elastik malzemelerin üzerine uygulanan kuvvetler sonucu bünyesinde maydana gelen gerilme dağılımlarını bir fonksiyon cinsinden belirtmek için kullanılan teori. mukavemette çözülemeyen statik belirsiz cisimler bu teori ile çözülebilir.

    lineer elastik cisimlerin sağlaması gereken birtakım özellikler ilgili denklemlerle ifade edilir. equilibrium equations, compatibility equations bunlardan bazılarıdır.

    kısaca sınır tabakası verilen bir cismin kaçıncı dereceden polinomla ifade edilebileceği belirlenir ve airy stess function ile gerilme fonksiyonu belirlenir.

    fazlaca teorik bir derstir. bu yüzden anlamak için çaba sarf etmek gerekir. matematik ve mukavemet bilgisinin iyi olması avanaj sağlar.
  • birçok kiriş, plak, solid modelleri elastisite teorisi üzerine yapılmış varsayımlarla elde edilmiştir. sonlu elemanlar gibi hesaplamalı birçok yöntem, yine elastisite teorisi sayesinde , enerji denklemleri üzerinden çıkmıştır.

    candır, herşeydir.
    denge denklemleri, denklik denklemleri ve bünye denklemleri buradan bulunur yine.
  • çok kolay türkçe kaynak bulamayacağınız teori. youtube da bazı ders videoları vardır.
hesabın var mı? giriş yap