42 entry daha
  • aslinda yazili tarihte ilk olarak karsimiza beowulf'da cikan bir irktir. ormanda yasayan, bir sekilde kotulugu sembolize eden bir irk olarak tasvir edildikleri gibi, isimleri aslinda ogreler ile birlikte anilir.

    beowulf'daki tanim, daha cok bildigimiz "peri masallarinda" gecen periler ile birdirler. ancak yaratilislari itibariylen, ruhani birtakim oyunlar ile insanlari bastan cikaran, kotu bir irk olarak tasvir edilmislerdir. ellerinde mevcut olan buyu yetenekleri -ki her zaman buyu ile ic ice olduklari soylenmistir, insanlara bedenen hukmetme gibi kotu emellerde de kullanilabilecegi gibi, aslinda bazi durumlarda insanlara iyilik yapmak icin de kullanilabilmektedir. nitekim bazi durumlarda incubus ve succubuslar'a benzetilseler bile, her zaman kotu degildirler.

    tolkien ise bu elfleri benzer bir sekilde kullanmistir. ayni tasvirleri kullanarak, kendini herkesten ustun goren, insanlara her sekilde hukmetme gucune sahip, ancak insanlari yonlendiren seyin sonu gelmek bilmez arzulari olmasi nedeniyle, hep birlikte hareket eden insanlara hicbir zaman hukmedemeyecek bir irk olarak gosterilmistir. kotudurler aslinda bazi tanimlara dayanacak olursak, ancak guclerini iyilik icin de kullanabilirler.

    fiziksel tasvir olarak tolkien'in elflerine zaten cok benzerlikler gosterirler. buyuludurler, peridirler. yine de tolkien'in elfleri nispeten daha ilimli, daha iyilik timsalidirler. bunun en buyuk sebebi olarak da tolkien'in, aslinda avrupa'nin hristiyanlik ile yeni tanistigi zamanlarda hem insanlara korku vermis, hem de isa'ya olan benzerliklerinden dolayi bir sekilde umut vermis olan bu mitolojik varliklari oykulerinde kullanarak, insanlarda "acaba gercekten varlar mi? ah keske gercekten olsalar" gibi bir his verme amaci gutmesidir.

    bu yuzdendir ki tolkien, elfleri buyuk olcude kotu imajlarindan arindirip, bu "kotu" tasvirleri yalnizca "yuksek aristokrasi" imaji altinda sergilemeyi uygun gormus, "herkesin ulasmak istedigi mertebeyi" yaratmis ve insanlara bir sekilde kendilerini iyi hissetmeleri icin caba gostermistir.

    oyle ki tolkien, gordugumuz gibi bircok insanda hakikaten bu duygulari uyandirmayi basarmis, her ne kadar gercek olmadiklari bilinse de, bilincaltimiza "keske gercekten de var olsalar!" hissiyatini sokmayi basarmistir. kendimizi gercekten de elfleri dusunerek iyi hissetmemize sebebiyet vermistir.

    tolkien'in elflerinden esin kaynagi alinarak yaratilmis, peter jackson'un gayet basarili olan filmlerinde gosterilenin aksine, birazcik daha halen daha kaotik ogeleri de icinde barindiran benzer bir yapit icin elfquest okumanizi tavsiye ederim.

    cok yasa tolkien diyorum.
115 entry daha
hesabın var mı? giriş yap