5 entry daha
  • nasa, 17 yıldır birçok görevi başarıyla gerçekleştiren spitzer uzay teleskobuna 30 ocak 2020'de kapanma sinyallerini göndereceğini duyurdu. *

    spitzer kızıl-ötesi dalga boylarında çalışan önemli bir teleskop -idi-. ötegezegenleri gözlemleyebilmesi için hızlı adaptasyonu ve çok amaçlı bazı bilimsel enstrümanları onu daha önceki kızıl-ötesi teleskoplardan ayıran özelliği. aslında 2,5 sene çalışması hedeflenen max. ise 5 yıl çalışması öngörülen teleskop 17 yıldır yıldız oluşumundan, ötegezegenler, çeşitli asteorid ve uzak galaksileri gözlemlememizde aktif bir şekilde veri sağlamaya devam etti.

    neden atmosfer dışında bir teleskoba ihtiyaç var diye düşünenler olursa;
    teleskop gözlemlenmek istenilen cisme odaklanıp poz süresi* verilir ve topladığı fotonlarla görüntü oluşturur. ancak kızılötesi boyutlarda ışık çok yoğun olduğundan pozlama süresiyle birlikte görüntü tamamen ışık dolar. bunun yerine çok kısa süre -birkaç saniye- pozlanarak binlerce görüntü elde edilir daha sonra bunlar birleştirerek tek bir görüntüye çevrilir. atmosferimiz kızılötesi dalga boylarını büyük oranda engellediği için kaliteli veriler elde edilmek isteniyorsa teleskobu atmosfer dışına yerleştirmek gerekir.

    spitzer teleskobunun çektiği görüntüleri buradan inceleyebilirsiniz.

    *bu yazıda popular science dergisi 2020 ocak sayısı, dr umut yıldız ın makalesinden faydalanılmıştır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap