• 2003'den bu yana 16 yıldır infrared ışınımı kullanarak; güneş sistemimizden, çok daha uzaktaki galaksilere kadar evrenin mucizelerini açığa çıkaran uzay teleskopu. büyüleyici.

    işte kaydettiği hayranlık uyandıran keşiflerin yansıması renk cümbüşleri:

    1 dev yıldız zeta ophiuchi ve önündeki bow shock/yay dalgası.

    2 seven sisters/yedi kardeşler olarak bilinen the pleiades star cluster(bkz: ülker yıldız kümesi).

    3 rho ophiuchi nebula dünyadan 400 ışık yılı uzaklıktaki rho oph olarak astronomlarca isimlendirilen ve kendi güneş sistemimize en yakın yıldız oluşum bölgelerinden biri.

    4 dünyadan 700 ışık yılı uzaklıkta konuşlanmış ve göz biçiminde bulunan helix nebulası.

    5 eta carinae. samanyolu'ndaki en parlak ve büyük kütleli yıldızlardan biri. güneşten 100 kat daha büyük ve 1 milyon kez daha parlak olduğu söyleniyor.

    6 messier 104, güneşten 28 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. the sombrero galaxy ya da m104 olarak da adlandırılmakta.

    7 stellar smoke, messier 82 (the cigar galaxy) büyük ayı takımyıldızı yönünde yaklaşık 12 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan, prototip bir gökada. alman gökbilimci johann elert bode tarafından 31 aralık 1774 tarihinde keşfedilmiştir. bu starburst gökada, samanyolu'ndan 5 kat ve gökadamızın merkezinden de 100 kat daha parlaktır.

    8 a pinwheel galaxy rainbow (bkz: messier 101) fırıldak galaksisi 27 milyon ışık yılı uzaklıkta büyük ayı yönünde bulunan ve tam karşıdan görülen sarmal galaksi. pierre méchain tarafından 27 mart 1781 tarihinde keşfedilmiş ve charles messier, konumunu doğrulayarak kataloğuna eklemiştir. ursa major takım yıldızına dahildir.

    9 cartwheel galaxy/araba tekeri galaksisi heykeltıraş takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 500 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir merceksi galaksi. çapı yaklaşık olarak 150.000 ışık yılıdır. yaklaşık kütlesi 2,9–4,8 × 10? güneş kütlesi olan galaksi, 217 km/s hızla dönmektedir.

    10 the orion nebula. hem spitzer ve hem de hubble uzay teleskoplarnın katkılarıyla ortaya çıkan ve parlaklığıyla göz alan muazzam görsel.

    11 the spider nebula. gerçi bende deniz yosunu izlenimi uyandırdı, uzaya salınmış haliyle:)

    12 north america nebula/kuzey amerika bulutsusu. kuzey amerika bulutsusu, kuğu takımyıldızı yönünde deneb yakınındaki bir salma bulutsusu. bulutsu, çarpıcı bir şekilde meksika körfezi ile birlikte tam olarak kuzey amerika kıtasını andırmaktadır. william herschel tarafından 24 ekim 1786 yılında keşfedilmiştir.

    13 the eternal life of stardust dünyadan 160 bin ışık yılı uzaklıktaki bir cüce galaksi.

    14 samanyolu'nun mozaik gibi örülmüş merkezi:)

    15 a stellar family portrait/yıldız ailesi portresi. ne harikulade...

    kaynak
  • soluk kesici uzay tablolarının görüntülerini çeken teleskop. öte.

    örneğin bu

    ve bunlar

    info
  • tam adı, space infrared telescope facility olan ve de cisimlerin yaydığı radyasyonu, enerjiyi veya infrared ışınları birleştirip resim olarak sunan bir sistem. bu sistem nasa tarafından kullanılmaktadır ve de 25 ağustos 2003 tarihinde 2,5 yıllık görevi için uzaya fırlatılmıştır. bu teleskop tarafından çekilen görüntüler dünyadan her hangi bir şekilde görünmemektedir. çünkü dünyanın atmosfer yapısı uzaydaki cisimlerin yaydığı infrared ışınları engellemektedir.
    böyle bir teleskobun uzayda kullanılma fikri projenin fikir babası jr. lyman spitzer(1914-1997) tarafından ortaya atılmıştır. kendisi bu teleskobun uzaya fırlatılışını göremedi ama adı bu teleskoba verilerek ölümsüzleştirildi.
    teleskobun fotoğrafları için :
    http://www.spitzer.caltech.edu/…/images/config1.jpg
    http://www.spitzer.caltech.edu/…/images/config2.jpg

    teleskobun çektiği fotoğraflar için :
    http://ipac.jpl.nasa.gov/…es/ssc2006-01b_medium.jpg --> dying star
    http://ipac.jpl.nasa.gov/…ages/sig06-004_medium.jpg --> double helix nebula
    http://ipac.jpl.nasa.gov/…mages/sig05-015_small.jpg --> galaxy ngc 3351

    daha detaylı bilgi için: http://www.spitzer.caltech.edu/spitzer/index.shtml
  • ''uzaydaki kızıl-ötesi dalgaboylarında çalışan en önemli teleskoplarımızdan birine daha veda etme zamanı geldi. 17 yıldır yıldız oluşumu sorularından, uzak galaksilere kadar, asteroitlerden ötegezegenlere kadar yüzlerce keşif yapmamızı sağlayan spitzer uzay teleskobu’na, bu gece 1:30’da (30 ocak 2020) kapanma sinyali gönderilecek ve misyon bitecek. #spitzer #spitzerfinalvoyage #nasajpl detayları ocak @popularscienceturkiye’de yazmıştım. @ nasa jet propulsion laboratory''
    dr. umut yıldız

    http://www.facebook.com/…g-yztrpa&fref=nf&__xts__[0=68.arca5ybsıtwmvmw5xqwwfm9rnor_botm1xvw6hqrzyet9efy5nısbos2hg8mwofsqspkrmyhfwl1t2jwwygysecsntroflhox3vfndinc05klo3bıms2pjxnzbaguıxjıc-bdf3fy1ijtn2oqrkq9xu9vu-hxtb2xqxor8zm6brm_vouluwvyp7tgy3ygfckrcs6wxnkjpa2kqepoo2qz9m78olh9w160axq6drxmtylpizts3wgd6_rmt6ndb6r5xxautd-_jj8m-nvytıımsqsa2hfglrg3rqrdsuwrzwkg_qmc9gueenytpw1osvm3hjbzod0phhjrednı5fjcge ayrıca]
  • bugün itibariyle görevi sona eren kızılötesi uzay teleskobu. daha önce veda ettiğimiz diğer efsaneler gibi bu da üzdü.
  • 15 yılı aşkın bir süredir hubble ve chandra teleskopu'na mükemmel eşlik eden ve farklı dalga boylarındaki ışıkları kullanarak evren üzerinde yapılan keşif araştırmalarında payı bulunan bir diğer uzay teleskobu. buyrun
  • nasa, 17 yıldır birçok görevi başarıyla gerçekleştiren spitzer uzay teleskobuna 30 ocak 2020'de kapanma sinyallerini göndereceğini duyurdu. *

    spitzer kızıl-ötesi dalga boylarında çalışan önemli bir teleskop -idi-. ötegezegenleri gözlemleyebilmesi için hızlı adaptasyonu ve çok amaçlı bazı bilimsel enstrümanları onu daha önceki kızıl-ötesi teleskoplardan ayıran özelliği. aslında 2,5 sene çalışması hedeflenen max. ise 5 yıl çalışması öngörülen teleskop 17 yıldır yıldız oluşumundan, ötegezegenler, çeşitli asteorid ve uzak galaksileri gözlemlememizde aktif bir şekilde veri sağlamaya devam etti.

    neden atmosfer dışında bir teleskoba ihtiyaç var diye düşünenler olursa;
    teleskop gözlemlenmek istenilen cisme odaklanıp poz süresi* verilir ve topladığı fotonlarla görüntü oluşturur. ancak kızılötesi boyutlarda ışık çok yoğun olduğundan pozlama süresiyle birlikte görüntü tamamen ışık dolar. bunun yerine çok kısa süre -birkaç saniye- pozlanarak binlerce görüntü elde edilir daha sonra bunlar birleştirerek tek bir görüntüye çevrilir. atmosferimiz kızılötesi dalga boylarını büyük oranda engellediği için kaliteli veriler elde edilmek isteniyorsa teleskobu atmosfer dışına yerleştirmek gerekir.

    spitzer teleskobunun çektiği görüntüleri buradan inceleyebilirsiniz.

    *bu yazıda popular science dergisi 2020 ocak sayısı, dr umut yıldız ın makalesinden faydalanılmıştır.
  • 2003 yılından beri 85 cm büyüklüğündeki aynasıyla kızıl ötesi evreni izleyen emektar teleskop nasa tarafından bu ayın sonunda tamamen kapanıyor. james webb uzay teleskobu da kızıl ötesi tarama yapabildiği için yürütülmesine ihtiyaç kalmamış bu misyonun. ama spitzer'in daha geniş açı çekim yapabildiği için bir eksiklik olacağını söylüyor bu misyondaki biliminsanları.

    sciencemag haberi
  • uzak yıldızların yörüngesindeki iki güneş dışı gezegenden gelen ışığı doğrudan tespit eden ilk teleskoptur.

    spitzer uzay teleskobu, yakın, orta ve bazı uzak kızılötesi ışıklara duyarlı olmak üzere geliştirilmiştir. 2003 yılında uzaya fırlatıldığından bu yana, teleskopları soğuk şekilde tutan sıvı helyum bittiği için esas görevi sonlanmıştır. yine de o derece soğutma gerektirmeyen cihazlarla veri toplamaya devam ettiğinden bugün hala aktiftir ve spitzer warm görevi devam etmektedir.
hesabın var mı? giriş yap