136 entry daha
  • edit: aylar sonra sosyal medyada bu alan üzerinde yazılanları gördükten sonra çaylak olsam bile editlemek istedim. herkesin bu alan üzerinde uzmanlaşacak insanlar için önerdiği matematik önbilgileri var, genel olarak bu ön bilgiler şu şekilde sıralanabilir:
    - lineer cebir
    - istatistik
    - olasılık
    - calculus
    evet, bu önbilgilerle çok iyi işler yapılabilir, hatta alana yeni bir şeyler de eklenebilir, tabii hilbert uzayında kalırsanız. çünkü, zaten çalışılan alan lineer cebirdeki uzaylara çok benziyor, tabii sonsuz boyutlu uzaylarda heine-borel teoremin tutmaması dışında, ancak zaten bilgisayara yaptırdığınız iş çoğunlukla sonlu boyutlu uzaylarda geçiyor. gerçi, sonsuz boyutta bir problemin öğrenilebildiğini gösterip bilgisayarda onu uygulayanlar da vardır. işte bu noktaya çıktınız mı işin içine direkt fonksiyonel analiz giriyor, lineer cebirde hiç karşılaşmadığınız yapılara giriyorsunuz ve iş ilginçleşiyor. herhangi gelişmiş seviyede bir optimizasyon kitabını açarsanız lineer cebir veya calculus bilginizle anlattığından bir gram anlamadığınızı hissedeceksiniz. internette gördüğüm kadarıyla çoğu insan muhtemelen optimizasyonun ve onunla ilintili olarak makine öğrenmesinin bu şekilde derin konularla bağlantılı olduğunu göz ardı ediyor. bunu ekşi sözlükteki fonksiyonel analiz ve makine öğrenmesi başlıklarına bakarak da anlayabiliriz. lafın kısası, iyi bir matematik arkaplanınız varsa, fonksiyonel analiz ve optimizasyon gibi baba konuları da derinlemesine öğrenmek istiyorsanız sizlere şu kitapları tavsiye edebilirim:

    -erwin kreyszig-ıntroductory functional analysis with applications (bu kitap için biraz reel analiz bilmeniz de gerekebilir.)

    -david luenberger-optimization with vector space methods

    -shai shalev-schwartz, shai ben-david-understanding machine learning from theory to algorithms

    tanım: yapay zekanın bir uygulama alanı. genel amacı, bir sensörden gelen bilgisayarda depolanmış veriyi alıp işleyerek gelecek verileri bilgisayara tahmin ettirmektir.

    ben yukarıdaki tanımı yaptım ama kaç kişi bunun ne anlama geldiğini ve verinin nasıl işlendiğini bilip ekşide bunun başlığını açıp buradaki girdileri okuyor? muhtemelen bu yazıyı okuyacakların %1'i anca. bunu neden diyorum? çünkü, ben de bu konu hakkında pek bir şey bilmiyorum ama yukarıdaki tanımı yazabiliyorum. neden? çünkü, bu konu o kadar popülerleşti ki herkesin hiçbir bildiği yok ama konu hakkında fikri var.

    konunun popülerliği konunun gelişmesi için iyi bir şey, çünkü, ne kadar popüler olursa çer çöp insanların doluştuğu kadar bu neymiş ya diyen işinin ehli ve zeki insanlar da bu konuya doluşuyor. ancak, benim gibi matematiksel altyapısıyla beraber bu konuyu öğrenmek isteyen insanlar da bu çer çöp insanlar yüzünden şevkini kaybediyor. nasıl mı? hemen söyleyeyim. bu arada kendimin de ileride çer çöp mü işinin ehli mi olacağını bilmiyorum. belki de ben de çer çöpümdür.

    buradaki asıl sorun şurada başlıyor: bir konu popülerleştikçe advanced mathematics (yüksek matematik) bilmeyip onu öğrenmek de istemeyip bu konuya dalacak insanlar türüyor. tabii bu insanlardan gelen talep fazla olunca internette onlara hitap edecek yazılar türemeye başlıyor. böylece siz konuyu derinlemesine öğrenmek isteyen bir insan olarak internette bu yazılar arasında kayboluyorsunuz ve kafanızdaki cevapları bulamıyorsunuz. bu da sizi soğutuyor. ya da çok fazla araştırma yapıp daha derinlemesine inceleyen bir site bulmanız gerekiyor. iyi ki stack exchange forumları ve textbooklar var, bu sitelere muhtaç kalmıyorsunuz.

    değinmek istediğim bir diğer konu ise bir konu popüler olunca hemen lisede ortaokulda bunun dersinin verilmesini isteyen kitle ortaya çıkıyor. aynı durum kodlama ve robot yapma için de geçerli. yahu, 12 senede çocuklar matematiğin bırak msini, msinin nsini bile öğrenmiyor buna rağmen müfredat daha da hafifleştiriliyor, sen çıkıyorsun 'losoyo gotorolmolo, ortookolo gotorolson' diyorsun. milli eğitimde matematik ezber olarak gösteriliyor, bunlar da hala kodlama getirilsin, robot yapsınlar çocuklar diyor. onlara gelmeden önce bir sürü sorunu halletmemiz gerekiyor, farkediyor musunuz bilmiyorum ama. hadi diyelim kodlama öğrettin bu çocuklara int** asdasd;, çocuğun içinde yoksa öğretmenin ne anlamı var hiç anlamış değilim. keşke her şey bir programlama dili öğrenmek kadar kolay olsaydı, insanlar bilgisayarı geliştirmek ve bu haline getirmek için bu kadar uğraşmasaydı.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap