4 entry daha
  • her bitki ve hayvan türlerinin adları latince iki kelimeden oluşur ve bu sınıflandırma biçimini bulan bilim insanı carl linnaeus'tur.
    bu isimlendirme biçiminde ilk kelime cinsi, ikinci kelime ise ona bağlı olan türü ifade etmektedir. örn: cocus nucifera l. (hindistancevizi palmiyesi) ilk kelime olan ''cocus'' bitkinin cinsini ikinci kelime olan ''nuficera'' bu cinsin türünü ifade eder. ''l.'' ifadesi ise bu bitkiyi isimlendiren kişiyi ifade etmektedir. yani bu örnekte linnaeus'u temsil eder.
    linnaeus bu sınıflandırmayı bitkilerin üreme organlarını temel alarak oluşturmuştur. bu sebepten dolayı yaşadığı dönemin bir başka botanikçisi olan johann siegesbeck tarafından yaptığı sınıflandırma ''tiksindirici'' olarak nitelendirilmiştir. bunun üzerine linnaeus intikamını bir bitkiye ''siegesbeckia oriantalis l.''(sarıteçan) ismini vererek almıştır.
    aman canım gören de atomu parçalamış zannedecek, ne kadar büyük bir buluş olabilir ki diye soranlar için bonus bilgi: linnaeus bu isimlendirmeyi bulmadan önce domatesin bilimsel adı: ''solunum caule inermi herbaceo, foliis pinnatis incisis, racemis simplicibus'' yani ''otsu ve pinnat parçalı yapraklı, düz gövdeli solanum'' imiş bu abimizden sonra domatesin bilimsel adı: ''solanum lycopersicum l.'' olmuş.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap