5511 entry daha
  • reddit'te virüs üzerine çalışan bir grup doktor soru-cevap etkinliği düzenlemiş. çevirebildiğim kadarıyla aktarayım:

    1-virüsün yüzeylerde ne kadar canlı kaldığı bilinmiyor. çünkü bu nem, sıcaklık, yüzeyin özelliği etmenlerine göre değişebiliyor. fakat minimum bir kaç saat kaldığı kesin.

    2-virüs en çok hapşurma ve öksürme sonucu saçılan mukoza parçacıkları ile yayılıyor. öpüşerek de yayılan vakalar var fakat ilki kadar yaygın değil. öpüşmeyin, ellerinizi el sıkıştıktan sonra temizleyin.

    3- elleri yıkamak virüsten korunmak için en önemli önlem. ikincisi kalabalık ve havadar olmayan alanlardan uzak durmak.

    4- koronavirüsler mutasyon geçirmeye çok yatkın virüsler değil. bu virüste de henüz bir mutasyon yok. mutasyon geçirirse de virüsün daha saldırgan bir hale geleceği kesin değil. daha edilgen de olabilir. grip virüsünün her sene mutasyon geçirmesi için kaç yüz milyon insana bulaşması gerekiyor bir düşünün.

    5-virüs alkollü ortamda yaşayamıyor. 60 dereceden yüksek alkol içeren dezenfektanlar işe yarıyor. kısacası kolonya işe yarıyor.

    6- eğer hasta değilseniz maskenin koruyuculuğu çok fazla değil ama semptomları gösteriyorsanız etrafınızı korumak için maske takabilirsiniz. hatta eğer hasta değilseniz yanlış maske kullanımı, çıkarırken takılırken yapılan hatalar bulaşma riskini artırabiliyor.

    7- aşı 1 yıldan önce zor. ama denemeler başlamış.

    8-hastaların %80'i herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan hastalığı atlatıyor.

    9-virüse karşı en büyük hazırlık bağışıklığı ayakta tutmak. bol su için, uykunuzu iyi alın, güzel beslenin.

    10-kuluçka süresi 5-7 gün. maksimum 14 gün.

    11- virüsü hiç semptom geliştirmeden geçiren birisinin diğer insanlara virüs bulaştırması öksürüp, hapşurmadığı için zor görünüyor.

    12- virüsün havalar ısınınca tehlikesinin azalacağını düşünüyor-umuyorlar. çünkü diğer koronavirüslerde gelişim bu şekilde olmuş. ama hala kesin değil.

    sonuç olarak ellerinizi yıkayın :)
7566 entry daha
hesabın var mı? giriş yap