6438 entry daha
  • italya'da olayların göbeği sayılabilecek milano'dan bildiriyorum. yaşadığım, okuduğum ve arkadaşlarımdan öğrendiklerimi özetleyen bir şekilde açıklamaya çalışacağım.

    * öncellikle italya'da olup kendisinden şüphelenenler italyanca, ingilizce ve çince desteğe 1500'ü arayarak ulaşabilirsiniz.
    * italya'da şehir içi veya şehirler arası dışarıda olup dolaşmak zorunda olanlar için şu evrağı doldurmaları isteniyor.
    * teknolojik inovasyon ve dijitalleşme bakanlığının dijital dayanışmasına destek olan firmalar evlerinde bulunması gerekenler için belli kolaylıkların sağlanacağını açıklamıştı, bu bağlamda destek veren firmalar ücretsiz servis sunmakta. detaylı bilgiye ve desteklere buradan erişebilirsiniz .
    * italya'da karantinada bulunan vatandaşlara yardımcı olmak için cinsel içerik üreticisi pornhub 3 nisan'a kadar italya'da yaşayan insanlara premium hizmetine ücretsiz erişim sunuyor. tüm ay boyunca italya'da bulunanlar kredi kartlarını kullanmasına gerek kalmadan pornhub premium'a ücretsiz olarak erişebileceklerdir.

    # 31 ocak 2020
    ülkede belirlenen ilk vakalar iki çinli turistten geldi. bir hafta milano'da vakit geçirdikten sonra roma'da gezerken fenalaşan çift italya'da test sonucu pozitif çıkan ilk kişiler oldu. bu olay sonrası uzak doğu kökenli vatandaşlar panik olmadan ancak hızlı bir şekilde eczanelerden maske ve steril malzeme toplamak için kapışmaya başladı. (2 şubat itibariyle şehirde bulunan çoğu eczanede ffp3 ve n95 tipi maske bulunmaz oldu.)

    # 7 şubat 2020
    çin'den dönen bir italyan vatandaşı ilk pozitif çıkan italyan oldu.

    # 21 şubat 2020
    lombardiya'dan 16 vatandaşın testinin pozitif çıkması haber kaynaklarına düştü.

    # 22 şubat 2020
    lombardiya'da ilk büyük vaka patlaması yaşandı ve 60 kişinin testinin pozitif olduğu açıklandı, ayrıca ilk can kaybı bu gün duyuruldu.
    toplam vaka: 79
    toplam can kaybı: 1

    # 23 şubat 2020
    iki hafta öncesinden itibaren sıralı olarak vakaların adeta patladığını fark ettikten sonra hükümet acil bir şekilde milano çevresinde bulunan 11 küçük yerleşim birimini direkt karantinaya aldı. bu süreçte lombardiya eyaletinde bulunan üniversiteler ortak karar ile eğitime 1 hafta ara verdi.
    toplam vaka: 150
    toplam can kaybı: 3

    # 24 şubat 2020
    basilicata valisi vito bardi, kuzey italya'daki salgından etkilenen bölgelerden gelen insanlar için 14 günlük zorunlu bir karantina kurdu. bakan roberto speranza, dünya sağlık örgütü'nün yürütme komitesinin üyesi ve italyan ulusal sağlık enstitüsü'nün eski başkanı walter ricciardi'yi italya ve uluslararası sağlık örgütleri arasındaki ilişkiler için özel danışman olarak atadı.

    ıbm, enel, luxottica, pwc ve vodafone gibi büyük şirketler çalışanların evden çalışmasına izin verdi.
    toplam vaka: 227
    toplam can kaybı: 7

    # 26 şubat 2020
    italya üniversite ve araştırma bakanı gaetano manfredi, 2 mart'tan itibaren salgından etkilenen alanlarda öğrencilere çevrimiçi ders verileceğini duyurdu.
    toplam vaka: 445
    toplam can kaybı: 12

    # 28 şubat 2020
    sağlık bakanlığı vakaları bildirmek için yeni kılavuzları açıkladı. artık rapor edilen tüm vakaların % 40 ila 50'si olarak sayılan asemptomatik vakaları (pozitif test eden ancak semptom göstermeyen hastalardan alınan sonuçlar) rapor etmeyecektir. bu insanlar evde tecrit edilecek ve negatif oluncaya kadar yeni testler uygulanacağını açıkladı.
    toplam vaka: 888
    toplam can kaybı: 21

    # 1 mart 2020
    bir hafta sonrasında sayısal olarak artışta hızlanma olunca lombardiya'daki bertonico, casalpusterlengo, castelgerundo, castiglione d'adda, codogno, fombio, maleo, san fiorano, somaglia ve terranova dei passerini ve veneto'da (maçlar, sinema, konser, akşam 18'den sonra restoranlarda yemek yemek gibi ...) sonlandırılacağını açıkladı. ancak komik italyanlar aralarında "milano non si ferma" (bizi durduramazsınız gibi düşünebilirsiniz) tarzında anlamsız boş bir etkinliğe girişti. bana göre tamamen bir cahil cesareti örneği olan bu davranışla belli mekanlar biz inadına dayanıyoruz diyerek akşam 18'den sonra açık kaldı ve italyanlar özenle 18 sonrası toplu aktivitelerini yapmaya devam etti. tüm bu olaylar yaşanırken okullar lombardiya eyalet kararınca 2 hafta sürecek şekilde 15 marta kadar eyaletteki tüm eğitim türlerine ara verildi.

    toplam vaka: 1,694
    toplam can kaybı: 34

    # 7 ve 8 mart 2020
    sonrasında ise sırası ile geçtiğimiz cumartesi gecesi lombardiya eyaleti ve yanında yaklaşık 14 ili kapsayan kırmızı bölge kararı alınması düşünülürken bu tasarı bir şekilde sosyal medyaya sızdırıldı. bu şehirlerde yaşayan insanlar kırmızı bölgede kalmamak adına resmen şehirlerden kaçtı. artık aralarında hasta olan varsa bindikleri tren, uçak ve otobüsler ile hastalığın kaynağı denilen noktalardan diğer şehirlere gittiler. 8 mart pazar günü ise bu sızdırılan belge çok az bir düzenleme ile yürürlüğe kondu.

    bu kararla ilgili özet geçecek olursak: bakanlar kurulu’nun bugün (8 mart 2020) imzalanan kararı uyarınca, bugünden başlamak üzere, tüm lombardiya bölgesi ve modena, parma, piacenza, reggio emilia, rimini, pesaro e urbino, venezia, padova, treviso, asti, alessandria, novara, verbano-cusio-ossola, vercelli şehirlerine giriş ve çıkışlar tamamen yasaklanmış olup, yine bahsi geçen yerlerin içerisinde çok acil durumların ve varlığınızı kesinlikle gerektiren iş durumlarının haricinde yer değiştirmeler kesinlikle yasaklanmıştır. bu yasağın geçerliliği 03.04.2020 tarihine kadardır. bu tarihe kadar bahsi geçen yerlerde her düzey eğitime ara verilmiştir, tarzı açıklama getirilmiştir.
    7 martta lazio valisi ve demokrat parti genel başkanı nicola zingaretti, covıd-19 testinde pozitif sonuç aldı. ertesi gün (8 mart) piedmont başkanı alberto cirio'nun da testi olumlu çıktı.

    diğer yandan 8 mart kararnamesinde hükümetin getirdiği hapisanelerde evlilik ziyaretleri üzerindeki kısıtlamaların ardından italya'da birçok cezaevinde ayaklanmalar başladı. modena'da altı mahkum öldü, 50'den fazla tutuklu foggia hapishanesinden kaçtı. pavia'da iki hapishane çalışanı saldırıya uğradı ve kaçırıldı.

    toplam vaka(8 mart): 7,375
    toplam can kaybı : 366

    # 9 mart 2020
    yaşanan artışın hız kesmemesi ve hastalığın tüm ülkeye yayılmasından dolayı ülke geneli kırmızı bölge ilan edildi. bologna'da tutuklular de facto dozza hapishanesinin kontrolünü ele geçirdi ve personeli binadan çıkmaya zorladı.
    akşam saatlerinde, başbakan conte bir basın toplantısında "kırmızı bölgelerde" uygulanan tüm önlemlerin tüm ülkeye yayıldığını ve fiilen 60 milyon insanı kontrol altında tutabilmek ve bu yeni önlemleri almak için "evde kalıyorum" kararını imzaladı.
    evde kalıyorum (karantina) temel olarak basamaktan oluşuyor:
    1- halka evde kalmasını söyledi
    2- okullar 3 nisan'a kadar kapalı
    3- geçerli bir iş veya aile sebebi olmadığı sürece seyahat yapılamayacağı belirtildi
    4- tüm halka açık toplantılar ve spor etkinlikleri askıya alındı

    toplam vaka: 9,172
    toplam can kaybı: 463

    # 10 mart 2020
    avusturya, koronavirüs yayılmasını durdurmak amacıyla tıbbi sertifika taşımadığı sürece ülkeye italyanlar'ın girmesinin yasaklandığını duyurdu, ayrıca şansölye sebastian kurz, italya'dan dönen avusturyalılar'ın iki hafta boyunca kendi kendilerini tecrit etmeleri gerektiğini söyledi. şansölye viyana'daki gazetecilere verdiği demeçte, "italya'daki avusturyalılar ile ilgili olarak, şu anda bu avusturyalılar'ın ülkelerine geri gönderilmesini organize ediyoruz." dedi.

    koronavirüsün haneler üzerindeki ekonomik darbesini yumuşatma önlemleri kapsamında italya genelinde mortgage ödemeleri askıya alınacağı açıklandı. ıtalya'nın bankacılık lobi grubu abı, borç verenlerin küçük firmalara ve ailelere borç tatili teklif edeceğini söyledi. ancak yasal olarak diğer kredi ve ödemeler ile ilgili bir erteleme kararı mevcut değil.

    bugün açıklanan sayılar "en fazla etkilenen bölgelerdeki bazı laboratuvarların sonuçları henüz iletmemesi nedeniyle veriler kısmidir" notuyla paylaşıldı.

    toplam vaka: 10,149
    toplam can kaybı: 631

    # 11 mart 2020
    italya'nın kendisini kırmızı bölge ilan etmesi yerel yönetimlerce yeterli görünmüyor, şeklinde bir kanı hakim. lombardiya yönetimi, ofisleri ve toplu taşımayı kapatmak için bir sonraki adımı atmaya hazır olduklarını belirtti ancak conte bu fikre çok sıcak bakmıyor. fikir, sadece marketleri ve eczaneleri belli saatlerde açık tutma üzerine yoğunlaştırılıyor, barlar ve restoranlar ve üretim yapan yerleri kapamak ekonomiye ciddi zararlar verebileceği düşüncesi hakim.

    bu bağlamda sivil savunma bakanı borrelli, genelleştirilmiş kapatmanın değerlendirileceğini, ancak şu anda konuyla ilgili karar alınmadığını, çünkü bilimsel komitenin endikasyonlarının değişmediğini söyledi.

    dün yoğun bakımda bulunan hasta sayısı 151 iken bugün 1,028 olarak açıklandı. bulaşıcı hastalıklar departmanı müdürü giovanni rezza, "virüsün tüm genomuna bakıldığında sadece küçük mutasyonlar görülüyor. yazılanlardan farklı olarak daha agresif hale gelmedi" diye açıklamada bulundu.

    #* 11 mart gecesi özel ekleme:
    25 mart'a kadar italya'da market ve eczaneler dışındaki dükkanların kapalı olacağı conte tarafından duyuruldu. "kuaförler, güzellik merkezleri, kantin hizmetleri, restoranlar, barlar kapalı olacak. fabrikalar açık kalacak, ancak sadece güvenlik önlemleri yeterli ise. benzin istasyonları, gazete bayileri, tütün satış noktaları, çamaşırhaneler, bankacılık , posta ve sigorta hizmetleri de açık olacak. yeni kararın etkisi 14 gün içinde görülecektir" şeklinde açıklama getirildi.

    toplam 12,462 vaka şu şekilde ülke genelinde gözükmekte:
    7,280 lombardiya, 1,739 emilia romagna, 1,023 veneto, 501, piedmont, 479 marche. tekrar: 320 toskana, 194 liguria, 154 campania, 150 lazio, 126 friuli venezia giulia, 77 puglia ve trento eyaleti, 75 bolzano eyaleti, 83 sicilya, 46 umbria, 38 abruzzo, 37 sardunya, 20 aosta vadisi, 19 calabria , 16 molise ve 8 basilicata.
    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 925, torino 159, roma 99, napoli 96

    toplam vaka : 12,462
    toplam can kaybı : 827

    # 12 mart 2020
    öncelikle uyarı: geçerli nedenler dışında evi terk edemezsiniz ! 201 € ve/veya 3 aya kadar hapis cezası vardır. geçerli nedenler ise dört tane: iş, zorunluluk (alışveriş veya eczane), sağlık (hastane veya doktor ziyareti) ve eve dönmek. tabi dışarıda bulunduğunuz sürece yanınızda self decleration bulundurmak zorundasınız ( dün çok uyulmayan bu kural, bugün daha katı bir şekilde uygulandı, yarın daha da katı olacaktır).

    malpensa express demiryolu hizmeti sadece milan centrale-malpensa havaalanı bağlantısını sağlıyor ve milano cadorna-malpensa bağlantısı askıya alındı. bu durdurma işlemi, havalimanının faaliyetlerinin azaltılmasından sonra alındı. centrale'den havalimanına gitmek isteyenler ise doğrudan 1 ve 2 numaralı peronlara gitmeliler. milano centrale, milano porta garibaldi ve milano bovisa istasyonlarına bağlayan her yön için 30 dakikada bir sefer sağlanıyor. milano centrale'den malpensa'ya giden trenler saati 25 ve 55 geçelerde saat 19.55'e kadar kalkıyor. 20.25'ten 23.25'e kadar her saatte bir tren çalışıyor. milano cadorna'dan kalkan trenler ise, milan-novara nord, milan-varese-laveno, milan-como lago, milan-asso ve banliyö hatları s3 milan-saronno, s4 milan- milan bovisa istasyonuna ulaşabilecekler. ancak son durumları için trenord kontrol edilmesi tavsiye ediliyor.

    yoğun bakım hastaları dünden bu güne 124 artış ile 1,153'e yükseldi. toplam 12,839 hastadan 6,650'si hastanede ve 5,036'sı ev izolasyonundadır. bir günde 189 can kaybı yaşandı ve % 98'i 60 yaşın üzerindeydi.

    milan borsası -%16.92 ile şimdiye kadarki en kötü kapanışı yaşadı

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 1146, torino 187, roma 162, napoli 109 hastaya sahip.

    toplam vaka: 15,113
    toplam can kaybı: 1,016

    # 13 mart 2020

    bugün italya'da gerçekleşen 2,547 yeni vaka ve 250 yeni can kayıplarıyla birliklte, son dört günün her birinde italya'da şimdiye kadar dünyada gerçekleşmiş en yüksek ölüm sayısını rapor etmiş bulunmakta.(hastalığın çin'de zirve yaptığı anda bile bu kadar çok ölü yoktu.) hastalığın en çok etkili olduğu lombardiya'da yönetim daha da sert önlemler istiyor, roma'da belediye başkanı parkları ve sarayları kapatma kararı aldı. genel yönetim ise roma hariç kiliseler ile ilgili düzenlemeye gidileceğini açıkladı.

    bugünkü açıklamada konuşan silvio brusaferro " koronavirüs ile ölen hastaların yaş ortalaması 80,3; kadınlar ise bu ölümlerde % 25,8 orana sahip, ölüm oranı en yüksek 80-89 yaşları arasındadır. " şeklinde açıklama yaptı.

    aynı zamanda türkiye için de önemli olabilecek bir açıklamayı "geçen haftasonu yanlış davranış nedeniyle güneydeki vakalarda artış görmekteyiz" şeklinde dile getirdi brusaferro. (burada söylenilen yanlış davranış; geçen hafta sosyal medyaya lombardiya'nın karantinaya alınmasının kararının sızdırılmasından sonra, eyaletten insanların güneyde bulunan şehirlere apar topar kaçmasıdır. benim de sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla okulların kapatılması yüzünden, büyük şehirlerden küçük şehirlere ulaşımda türkiye'de artış oldu, ve bu ne yazık ki ülkede potansiyel hastaların oranını arttıracaktır.)

    ayrıca roma yönetimi, papa'nın "insanları yalnız bırakmama" yemininden sonra , başkentin kiliselerini kapatan kararnameyi iptal etti, ancak 3 nisan'a kadar işlevsiz olarak kalacaklar.

    ve son olarak yeni kanun hükmünde kararnameler tasarısı sızdırıldı. kararnamenin yarın duyurulması bekleniyor ve koronavirüs acil durumuyla başa çıkmak için acil önlemleri kapsıyor. sızdırılanlar arasında arasında tıpta yeni mezunların mesleğini, bölgesel seçimlerin ertelenmesini, 120 askeri doktor ve hemşirenin işe alınması gibi bu aralar yaşadığımız acil duruma uygun kararlar bulunuyor.

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 1,307, torino 305, roma 218, napoli 140 hastaya sahip.

    toplam vaka: 17,660
    toplam can kaybı: 1,266

    # 14 mart 2020

    bakan boccia milano için "yoğun bakımda çok az boş yerimiz var, şimdi 15 veya 20 boş yer var. her gün yeni hastaları buluyoruz, san raffaele hastanesi ekstra 14 kişiyi alabilecek bir alan yaratıyor ancak gelecek haftaya yetişebilecek. bu alanı solunum cihazlarının bulunduğu ameliyathaneleri kapatarak yaratacağız". şeklinde bir açıklama ile güne başladı.

    ardından lombardiya bölge meclisi'nden (eyalet konseyi danışmanı) giulio gallera "yakında geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşacağız, hastalığın oranı %10-15'e gelmeye çok yakın, herkes için zor ama büyük çaba gösterdiğimiz için herkesten aynı çabayı istiyoruz "dedi. ve yine gallera, "fpp2 veya fpp3 tipi maskelere veya cerrahi olanlara ihtiyacımız var ve bunun yerine bize bir mendil, bir tuvalet kağıdı ve scottex gönderdi" diye açıklama yaptı ve maskelerin ce işareti olmadığını açıkladı.

    bir kaç gündür hastanede bulunan 75 yaşındaki monsignor vincenzo rini, dün gece cremona'da hayatını kaybetti.

    bu gün konuştuğum arkadaşlarım ise nisan'ın ortasına kadar italya'nın bu sorunu çözebileceğini ancak imkanların belli yerlerde yeterli olmadığını dile getirdi. özellikle bugün hayatını kaybeden diego bianco (bergomo'da ki 112 servisinin telefon operatörü)'nun hayatını kaybetmesi büyük bir olay olarak ele alınıyor. bergomo şuana kadar en çok etkilenen şehir (toplam 2864 vakaya sahip) bir kaç gün önce dezenfekte edilen yerde hayatını kaybetmiş olması ve operatör olan diğer insanların durumu büyük bir önem taşıyor.

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 1,551, torino 305, roma 288, napoli 171hastaya sahip.

    toplam vaka: 21,157
    toplam can kaybı: 1,441

    # 15 mart 2020

    sivil savunma bakanı borelli tarafından bu gün 1,672 hastanın yoğun bakımda olduğu açıklandı. "yoğun bakımdaki hastaların % 10'u değişmeden kalıyor," diyen borrelli, daha sonra en sorunlu durumun lombardiya'da olduğunu açıkladı.

    sağlık yüksek enstitüsü (ıss) başkanı silvio brusaferro, "virüsün birkaç saatten birkaç güne kadar değişebilen bir hayatta kalma olasılığı var. ancak yüzeylerden bulaşmanın en iyi şekilde önlenmesi için ellerinizi sık sık yıkamanız gereklidir"dedi.

    şu an lombardiya için en büyük sorunun hastanelerde ki yoğun bakım üniyelerinin yetersizliği olduğu söyleniyor. lombardiya bölgesindeki bazı hastaneler bu yüzden yeni hastaları kabul edememektedir. belli bölgelerde ise hastanelerin yoğun bakımına yeterli yer olmadığı için 80+ yaştaki hastalar, genç olan bireyleri kurtarmak adına alınmıyor.

    ünlü mamar, kuramcı ve mimarlık eleştirmeni vittorio gregotti bugün milano'da yaşamını koronavirüs nedeniyle kaybetti. 92 yaşındaydı, milano'daki koronavirüsün ilk ünlü kurbanı.

    bergamo eyaletinde 70 yaşındaki cene belediye başkanı giorgio valoti hayatını kaybetti. kendisi italya'da koronavirüs hakkında yapmış olduğu "acil durum sona erdiğinde, hepimiz buluşmaya, aperol içmeye ve kutlamaya devam edeceğiz" yorumu ile epey olay olmuştu.

    vatikan'dan yapılan paskalya açıklaması ise, mevcut uluslararası sağlık acil durumu nedeniyle, kutsal haftanın tüm kutlamalarının canlı ancak toplu organizasyon olmadan gerçekleşeceğini, ve 12 nisan'a kadar kutsal baba ve angelus(santo padre e le recite dell'angelus) gösterilerinin genel izleyicileri sadece resmi vatikan haber web sitesinde canlı olarak yayınlanacağını açıkladı

    başlıca eyaletler için olan vaka sayıları: lombardiya: 13,272 (+1,587), emilia: 3,093 (+449), veneto: 2,172 (+235), piemonte 1,111 (+238) şeklinde açıklandı

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 1,750, torino 359, roma 354, napoli 188 hastaya sahip.

    toplam vaka:24,747 (+3,590)
    toplam can kaybı: 1,809 (+368)

    # 16 mart 2020
    lombardiya'da son birkaç günlerinkine göre daha düşük bir pozitif rakam açıkladı.
    giulio gallera, bergamo'da 3760 , brescia'da ise 2918 vaka olduğunu, lodi bölgesinde sadece 42 yeni vaka bildirildiğini facebook üzerinden canlı yaptığı yayında açıkladı.

    milano'da yetersiz olan hastane yatak sayısını desteklemek için bu sabah linate havaalanı komutanlığı'ndaki askeri binada faaliyete geçti. 54 yatak kapasiteli olan yapı, ilk yedi asemptomatik insanları 15 günlük karantina sürecini karşılayacak.

    hastalığın ilk patladığı yer olan cremona'da bulunan amerikan garnizonu'nda 60 yataklı ve 8 yoğun bakım ünitesine sahip bir saha hastanesi kurulacak. bu durum, lombardiya bölgesi yardım konseyi danışmanı giulio gallera tarafından duyuruldu. 60 kişilik personelden oluşan ekibi ve kurulum masrafları ise abd karşılayacakmış.

    sağlık yüksek konseyi başkanı franco locatelli, koronavirüsün en az bir yıl süreceğini öngören ingiliz çalışması hakkında, "virüsün aslında birkaç ay kalabileceğini söyleyebiliriz, ancak kimsenin şu ana kadar söylenemez verileri yok," dedi. "yıllar boyunca ortaya çıkan diğer salgın hastalıklar, ne kadar etkili sınırlama önlemleri olduğunu, yaşadıklarımıza benzer senaryolardan kaçınma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor." bir bulaşma yöntemine gelince, bir soruyu cevaplarken, " yüzeylerden geçebilecek olası bulaşmanın insanlık dışı olana kıyasla kesinlikle marjinal olduğunu, ki bu gerçek aktarım tarzı olarak kaldığını " açıkladı .

    her ülkede uyanıklar olduğu için, italya'da da 22 şubat'tan bugüne kadar 60,000 adet ürünlerin bazı durumlarda % 8000'e ulaşan bir fiyat artışı ile satıldığı farkedildi. bu 60,000 üründen 55,000 binine mağazalarda ve depolarda el konuldu, 5,000'i de gümrükte yakalanmıştır. tedbirler tüm italya'yı ve özellikle lombardiya, piedmont, campania ve puglia'yı etkiledi.

    mario negri farmakolojik araştırma enstitüsü kurucusu silvio garattini tarafından radio capital ile koronavirüs acil durumu hakkında röportaj yapıldı, ve bu röportajda dikkat çekici olan kısım şöyle oldu "gelecek hafta için zirveyi bekliyoruz, 30-40 bin vaka olabilmesi gerçekçi bir tahmin olacaktır.

    diğer yandan kısıtlamalar yavaş yavaş kapsamını genişletiyor. bugün alınan karar doğrultusunda; okullar müdürler ve öğretmenler için de kapalı olarak tanımlandı.

    brescia'daki badia köyündeki bazı vatandaşların gizlice buluşup, toplu olarak yemek yedikleri ve barda karaoke partisi düzenledikleri gelen şikayetler doğrultusunda farkedildi.

    aile bakanı elena bonetti tarafından aileler için "15 mart'ın ücretli izin sayılması, tüm aileler için 600 euro ve yeni çocuklular için 1000 euro bebek kuponu ile 5 mart'tan itibaren geriye dönük ödemeler geliyor. " açıklaması yapıldı.

    başlıca eyaletler için olan vaka sayıları: lombardiya: 14,649, emilia: 3,522, veneto: 2,473, piemonte 1,516 şeklinde açıklandı

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 1,983, torino 542, roma 412, napoli 219 hastaya sahip.

    toplam vaka: 27,980 (+3,233)
    toplam can kaybı: 2,158 (+349)

    # 17-18 mart 2020
    * 17 mart'a ait çok fazla bilgi olmadığı için sadece sayı yazmak için gereksiz editlemeden kaçındım. o yüzden hastalığın çin'de zirve yaptığı noktadan daha fazla etki gösterdiği 18 mart'a odaklanarak bu düzenlemeyi yapıyorum.

    italya'da enfekte olanların yüzde 8'i sağlık çalışanı olduğu açıklandı, bu rakam çin rakamının iki katından fazla bir değeri göstermektedir.

    bugün lombardiya'ya çin'den 17 ton sağlık malzemesi ve 12 çinli doktor ile geldi. çinli doktorlar çeşitli hastanelerden ve çin'in zhejiang eyaleti hastalık kontrol ve önleme merkezi'nden geliyor. burada kritik bölgelerde kordinasyon sağlamak için yardımcı olacaklar.

    bu gün gerçekleşen 475 can kaybının, 313'ü lombardiya'da ve 65 tanesi emilia romagna'da gerçekleşti. ölümlerin çoğu hastanede ve huzurevlerinde gerçekleşmiş.

    yüksek sağlık enstitüsü tarafından yapılan son epidemiyolojik araştırma sonucunda koronavirüsün kadınları daha az etkilediğini doğrulamaktadır (%30). ölen kişinin yaş ortalaması 80, hastalananların yaş ortalaması ise 63 olarak belirtildi. 50 yaşın altında 17 ölüm gerçekleşmiş ve bunların 5'i 40 yaşın altında ve tamamı 31-39 yaşları arasında erkekti ayrıca hepsinin önceden mevcut olan ciddi rahatsızlıklarının olduğu açıklandı.

    lombardiya'da dün insanların yüzde 40'ı, yasaklara ve temyizlere rağmen koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasını sınırlamak için evi terk etmeme kararına uymayarak dışarıda dolaştığı tespit edildi ve eyalet yönetimi telefon şirketlerinden 300 metreyi aşan hareketleri izlemelerini ve bildirmelerini istedi. diğer yandan bergamo'da yakılmak için çok fazla ceset olduğu için yönetim ordudan onları modena'ya taşımasını istedi.

    dışarıda özel seebeplere uymayarak dolaşanlara bir haftada 46,000 cezai işlem uygulandığı paylaşıldı.

    daha önemli ve kritik olaylara gelecek olursak, 17 mart itibariyle 2,629 sağlık çalışanı hastalığa sahip olduğu paylaşıldı. bergamo'da, yaklaşık 600 aile doktorunun 118'inin testi pozitif çıktı ve 65 yaşındaki bir doktor yaşamını kaybetti. 18 martta ise 57 yaşındaki bir doktor yaşamını kaybetti, ve geç girilen bir bilgi bir hafta önce, 67 yaşındaki bir aile doktoru, varese'de yaşamını kaybetti.

    başlıca eyaletler için olan vaka sayıları: lombardiya: 17,713, emilia: 4,525, veneto: 3,214, piemonte 2,341 şeklinde açıklandı

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 2,644, torino 1042, roma 590, napoli 258hastaya sahip.

    toplam vaka: 35,713 (+4,207)
    toplam iyileşen: 4,025 (+1,084)
    toplam can kaybı: 2,978 (+475)

    # 19 mart 2020

    öncelikle bugünün yazısına hiç beklenmeyen bir durumla karşılaştığımızı belirterek başlamak istiyorum. bugün italya 5,322 vaka açıklayarak yaşayanlarını tam anlamıyla şok etti. yeni kararların alınmasını hızlandıracak bu vaka sayısı, bakalım ilerideki günlerde nasıl kararlar alınacak.

    italya'da hastalığın ciddi şekilde patlak verdiği cremona'da yarın saha hastanesi faaliyete geçeceği açıklandı. ayrıca küba doktorları ve hemşireleri buraya yardım sağlamak için gelecekmiş.

    bugün como'da üç doktor hayatını kaybetti ve toplam doktor can kaybı sayısı 13'e çıktı, bunun yanında tıp okuyan öğrencilerin bitirme tezleri ve sıınavları askıya alınıp yani 10,000 doktorun direkt hastanelerde işe başlatılması düşünülüyor.

    giulio gallera, lombardiya bölgesinde hastanelerde boş yatağın kalmadığını belirterek, sayıların daha fazla artması durumunda ne gibi bir önlem alacaklarını uzamanlara danıştıklarını belirtti.

    gallera, "pek çok merkezde neredeyse hiç yatak olmadığı noktaya ulaştık, acil servise lombardiya'da bir yatak bulmayı bekleyen birini hastaneye yatırmak için yer kalmadı." şeklinde açıklamayı yaptıktan sonra, bergamo fuarında inşa edilecek olan alpini'nin saha hastanesinin 72-96 saatte hazır olacağını belirtti.

    iyi bir habere gelecek olursak bugün, bergamo'daki papa giovanni xxııı hastanesine kabul edilen 22 günlük çocuk taburcu edildi; bu, covid-19 testinin pozitif çıktığı ilk çocuk vakasıydı. 11 şubat'ta salgınının merkez üssü alzano lombardo'daki hastanede sağlıklı bir şekilde doğan çocuğun birkaç gün sonra yüksek ateş oldu, babası negatifken 3 mart'ta testi pozitif çıkan annenin durumu iyiye gittiği yönünde açıklama yapıldı.

    diğer yandan italya sağlık sistemine para ve malzeme bağışlayanların listesi uzamaya devam ediyor. ferrero ailesi 10 milyon euro, generali 100 milyon euroluk bir fon ile destek sağladı. eni, snam, benetton, moncler, agnelli, berlusconi, barilla, ubi, novartis ve diğerler firmalar kar amacı gütmeyen bir organizasyon aracılığı ile 246 milyon euro destek sağladı.

    başlıca eyaletler için olan vaka sayıları: lombardiya: 19,884, emilia: 5,214, veneto: 3,484, piemonte 2,932 şeklinde açıklandı

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 3,278, torino 1042, roma 678, napoli 358 hastaya sahip.

    toplam vaka: 41,035 (+5,322)
    toplam iyileşen: 4,440 (+415)
    toplam can kaybı: 3,405(+427)

    # 20 mart 2020

    evet bir güüzel haber gelmeyen günü bitirmiş bulunmaktayız. bugün italya kendisine ait kötü sonuç rekorunu yine kırdı. önemli haberlere gelecek olursak. brescia'da bulunan simply market , coronavirus için pozitif test eden bir çalışanın ölümü nedeniyle kapatıldı. kasiyer olarak çalışan ve haftanın başından beri yüksek ateşle evde olan 48 yaşındaki kadın, durumu gece kötüleşti ve sabahın erken saatlerinde evinde canını kaybetti. süpermarket, yapının sterilizasyonunu sağlamak için kapatıldı.

    sağlık bakanı roberto speranza "her halükarda, birbirinden en az bir metrelik mesafeye saygı göstermek kaydıyla, kendi evinin yakınında bireysel aktivitelere devam edilmesine izin verilir" şeklinde açıklama yaptı ancak bu karar lombardiya valisi attilio fontana ve milano belediye başkanı giuseppe sala da dahil olmak üzere lombardiya belediye başkanları tarafından tatmin edici bulunmadı, daha fazlasını isteyen başkanlar, ayrıca tabacchileri, ofisleri ve inşaat alanlarını da kapatmak istediklerini dile getirdi. 21-25 mart arasında parklara, villalara, oyun alanlarına ve halka açık bahçelere halkın erişimi yasaktır. postanelerde ve bankalarda emekli maaşlarının peşin ödenmesine izin veren bir emir imzalandığı da acil durum komiseri angelo borrelli tarafından açıklandı.

    lombardiya'daki koronavirüs pozitif insan sayısı 22.264'e yükseldi ve son 24 saatte 2,380 vaka daha kaydedildi, 381 can kaybı. bu, toplam can kaybı sayısını 2,549'a getiren salgının başlangıcından bu yana en yüksek rakam.

    başlıca eyaletler için olan vaka sayıları: lombardiya: 22,264 ,emilia: 5,968, veneto: 4,031, piemonte 3,461 şeklinde açıklandı.

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 3,804, torino 1,556, roma 755, napoli 416 hastaya sahip.
    kritik şehir olarak düşünülenlere gelirsek: bergomo 5,154, brescia 4,648, lombarida 2,549, cremona 2,392 vakaya sahip.

    toplam vaka: 47,021 (+5,986)
    toplam iyileşen: 5,129 (+689)
    toplam can kaybı: 4,032 (+627)

    # 21 mart 2020

    başbakan giuseppe conte'nin yanında bulunan güvenlik amiri, roma'daki policlinico tor vergata'ya kabul edildi ve covid testinin pozitif çıktığı doğrulandı. 12 gündür tedavisi sürdürülen güvenlik amirinin sağlığı iyiye gidiyor denildi.

    ülke genelinde süpermarket ve eczanelerin çalışma saatleri değiştirildiği için artık market önlerinde sıra beklemek çok doğal hale geldi. insanlar sabah erken saatlerde markette bulunan ürünler bitmeden ürünlere ulaşabilmek için sıralara giriyorlar ve 1-2 saatlerini sırada geçiriyorlar.

    saat 23'te conte'nin yaptığı açıklama ile tüm önemli olmayan üretim faaliyetlerini kapatılacağı, ancak süpermarketler, gıda ve eczanelerin açık kalacağını öğrendik. temel hizmetler garanti edildi ( bankacılık, posta, sigorta ve ulaşım). aynı zamanda dışarıda gerekli sebepler dışında bir aktivitede bulunmanın cezası 5000 euroya çıkarıldı.

    bu sırada milano belediye başkanı burada centrale yakınlarında bulunan evsizler için bir otel ayarladıklarını ve onların hayatlarını sürdürebilmeleri için önlem aldıklarını belirtti.

    şef carlo cracco , milano fuarı'nda yapım aşamasında olan yoğun bakım ünitesi için hastane modüllerinin inşası üzerinde çalışan 70'den fazla işçi için öğle yemeği pişirdi.

    başlıca eyaletler için olan vaka sayıları: lombardiya: 25,515 ,emilia: 6,705 , veneto: 4,617, piemonte 3,752 şeklinde açıklandı.

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 4,672, torino 1,680, roma 893, napoli 463 hastaya sahip.
    kritik şehir olarak düşünülenlere gelirsek: bergomo 5,869, brescia 5,028, lombarida 3,095, cremona 2,733 vakaya sahip.

    toplam vaka: 53,578 (+6,557)
    toplam iyileşen: 6,072 (+943)
    toplam can kaybı: 4,825 (+793)

    # 4 nisan 2020

    kişisel nedenlerden dolayı bu entryye biraz ara vermiştim, takip edenlerden özür diliyorum ve bu gün olanlara geçiyorum.

    bugün ilk kez çok önemli bir rakam açıklandı,yoğun bakım hastalarının sayısında -74 lük bir azalma gerçekleşti. acil durum yönetimine geçildiğinden beri ilk negatif değer olarak bilgi paylaşıldı.

    lombardiya valisi attilio fontana'nın açıkladığına göre lombardiya'da artık maskesiz veya ağız'ı kapatacak eşarp benzeri bir şey olmadan dışarıya çıkmanın yasaklandığını belirtti. yeni tüzük, 13 nisan'a kadar geçerli olacak ve yarın yürürlüğe girecek, en son 21 mart'ta lombardiya bölgesi için önceden belirlenmiş kısıtlayıcı önlemler dahilinde olacak. özellikle, bölgesel belge otellerin (halihazırda yürürlükte olan istisnalar hariç), profesyonel ofislerin, pazarların ve tüm zorunlu olmayan faaliyetlerin kapatıldığını belirten bu tüzük. buna ek olarak, zaten açık olan yiyecek veya temel ihtiyaçları satan dükkanlarda kırtasiye malzemeleri satın almak mümkün olacak şekilde değiştirildi. yeni tüzük sayesinde çiçek ve bitkileri sadece eve teslim ile almak da mümkün olacak.

    4 nisan günü akşam saat 6'da basın toplantısında açıklandığına göre toplam 124.632 vaka mevcut, şu anda test sonucu pozitif 88.274 kişi, 15.362 ölü ve 20.996 iyileşen mevcut.

    88.274 pozitif arasında:
    29.010 semptomlarla hastaneye kaldırıldı, 3.994 yoğun bakımda geri kalanı ise ev izolasyonunda tutuluyor.

    başlıca eyaletler için olan vaka sayıları: lombardiya: 49,118,emilia: 16,540, veneto: 10,824, piemonte 11,709 şeklinde açıklandı.

    başlıca şehirleri özetleyecek olursak : milano 10,819, torino 5,772, roma 2,620, napoli 1,498 hastaya sahip.
    kritik şehir olarak düşünülenlere gelirsek: bergomo 9,588 , brescia 9,180 , lombarida 8,656, cremona 4,154 vakaya sahip.

    toplam vaka: 53,578 (+6,557)
    toplam iyileşen: 6,072 (+943)
    toplam can kaybı: 4,825 (+793)

    _____________________________________________________________________
    edit 1: teknolojik inovasyon ve dijitalleşme bakanlığının sunduğu destekler eklendi.
    edit 2: karantina ile ilgili temel bilgiler eklendi (9 mart)
    edit 3: 10 martta gerçekleşen avusturya açıklaması ve mortgage kredi bilgileri eklendi
    edit 4: 10 marta ait sayılar girildi.
    edit 5: şehir değiştirmek zorunda kalacaklar için izin evrağı yazının başına eklendi.
    edit 6: 11 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 7: 11 mart gecesi genelleştirilmiş kapatma kararı alındı, * 11 mart gecesi özel ekleme adı altında ekleme yapıldı
    edit 8: 12 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 9: 13 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 10: 14 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 11: 15 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 12: 16 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 13: 17 ve 18 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 14: 19 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 15: 20 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 16: 21 marta ait bilgiler ve sayılar girildi
    edit 17: 4 nisana ait bilgiler ve sayılar girildi
    ** yeni bilgiler edindikçe eklemeye çalışacağım
6633 entry daha
hesabın var mı? giriş yap