52 entry daha
  • berlinde alexanderplatz metro istasyonunda başlayan film.

    film aslında bir mimarlık harikasıdır. şöyle ki, film için sıfırdan bir uçak inşa edilmiş. ama öyle bir inşa edilmiş ki gerçeğinden pek bir farkı yok. mutfakta kullanılan ekipmanlar bile gerçek. 50 bin dolar değerinderi fırın bir uçak firması tarafından built in advertisement * adı altında hediye edilmiş. koridorlardaki kovalamaca sahnelerinin rahat çekilebilmesi için koridor tepelerine raylar konulup kamera hareketi kolaylaştırılmış. uçağın yan tarafları da açılır kapanır şekilde yapılıp gerektiğinde uçağın yan tarafından çekim yapılmasına olanak sağlanmış.
    uçağın iniş kalkış sahneleri için de yapılan uçağın onda bir ölçeğinde bir de maketi yapılmış. bunun ağırlığı da bir volkswagen ağırlığına denkmiş. uçağın inişini vinç yardımıyla geçekleştirmişler ve sonrasında bilgisayarla vinç askılarını yok etmişler.

    bu kadar teknik özellik dışında filmde en çok dikkatimi çeken carsonla * julianın * benzerliğiydi. baba kız kadar benzeseler de öyle olmadıklarını öğrendim sonunda..

    filmde hakkaten eksik kalan bazı şeyler var.

    --- spoiler ---
    filmin başında julianın odasını gözetleyenler kim? film sonunda jodie foster neden çantasını getiren araptan özür dilemiyor? taksicinin dikiz aynasından dik dik bakmasının sebebi sadece gerilimi arttırmak için miydi? jodie foster elektrik kısmına ilk indiği seferde neden kızını bulamadı?
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---
    son olarak alfred hitchcockun 1938 yapımı the lady vanishes filminin benzeri diyebiliriz. hitchcock filminde de cama yazı yazma olayı sonrasında olaylar çözümleniyordu.
    --- spoiler ---
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap