4 entry daha
  • bill ackman gibi milyarder bir yatırımcının ısrarla destekleyerek öncelikle modern tıpta olan gelişimleri baltaladığı, buna bağlı olarak da kendi yatırım şirketi olan "pershing square capital management"in kredibilitesini düşürdüğü, eski değerinden eser kalmayan şirket.

    netflix'teki dirty money belgeselinin 4. bölümünde anlatılan bu şirketin olayı, diğer küçük şirketleri satın alarak borsada yatırımcıları için büyüyerek değer kazanması. ayrıca normalde ecza şirketlerinin ar-ge yatırımlarına harcadığı miktar ortalama gelirlerinin %8'i iken valeant sadece %1'ini kullanıyordu. ve şirketin ceosu "j. michael pierson" bu agresif büyüme metodunu çok daha mantıklı buluyor ve diğer ecza/kimya alanında uğraşan şirketlerin modellerini aptalca bulduğunu televizyon ve yatırım programlarında dile getiriyordu.

    ayrıca bu şirket, aldığı küçük şirketlerin patentli olan ilaçlarının fiyatını %500, %700 gibi aşırı yüksek zamlarla arttırarak o ilaçtaki tekelliğini kullanıyordu. belgeselin bu konuda bir eksiği var, bu ilaçlardaki fiyat artışı tüketiciyi etkiliyormuş gibi lanse edilse de, aslında asıl hedef alınan amerikan menşeili sağlık sigorta şirketleri. dolayısıyla direkt olarak kullanıcıdan ziyade indirekt olarak genel bir sigorta fiyat artışına sebep oluyor bu tarz eylemler. bir diğer örneği ise aids ilacına çok yüksek oranlarda zam yapıp amerikan halkının nefretini kazanan martin shkreli var.

    sonuçta bill ackman'ın başka yatırımcıları getirip güven aşılama çalışmalarına rağmen şirketin hisseleri dibe vuruyor, kısa pozisyon alan yatırımcılar ve yatırım şirketleri ise kazanıyorlar.

    burada ilginç not da şudur: şirket yükseldiği dönemlerde bausch & lomb şirketini de satın alıyor, kontakt lens kullananlar tanıyacaktır. şu anda ise bu şirketin ismini kullanarak faaliyetlerine devam ediyorlar. bausch health
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap