3 entry daha
  • “müzik yoksul insanların cennetidir.” – emerson

    alevi türküleri güzel olur. kürt türküleri de güzel olur.
    çünkü acıyı sık ve derinlemesine yaşayan toplulukların türküleri güzel olur. aleviler, inançları dolayısıyla aşağılanan, dışlanan, yaşamını zor şartlar altında sürdürmek zorunda kalan ve asırlar boyu katliamlara maruz kalmış insanlardır. kürtler de -inançlardan çok- ırklarından dolayı aşağılanmış, dışlanmış ve zor şartlarda yaşamışlardır. uzunhavalar, ağıtlar vb.. bu toplulukların hayatının fon müziğini oluşturur. tutunacak bir daldır, bir yaşam biçimidir. bu toplulukların acıları, yaşamları notalara dönüşür, dengbejlerin, ozanların, aşıkların sesiyle, yaylalara, ovalara, gökyüzüne yayılır.

    tabi kimilerince bu güzel eserlerin içi boşaltılır, anlamsızlaştırılır. kürtçe türkülerde eserin türkçeleştirilmesiyle olur bu. kürtçe türkü, içeriğinin ne olduğuna bakılmaksızın alakasız saçmasapan sözlere çevrilir. türkünün aslını bilenler için bunları dinlemek işkencedir.

    alevi türkülerinde ise, aynı türkünün yüzlerce kişi tarafından söylenmesiyle olur bu. örneğin, “geçti dost kervanı” türküsünü bir zamanlar çok severken, önüne gelen herkesin “hadi bir de türkü okuyalım” deyip türküyü katletmesiyle artık bu türkü benim için dinlenemez bir durumdadır. duyduğum yerde kaçasım gelir. böyledir.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap