7 entry daha
  • ingiliz uzun yaylısı mitini oluşmasını sebep olan bu savaş, ortaçağa ait kayıdın en çok olduğu savaşlardan biridir.
    mit ingiliz okçularının fransız şövalyelerini bertaraf etmesi üzerine kurulsa da bir üstteki entry'de diabolic wizard'ın bahsettiği gibi savaş çok daha kompleks etmenlerle şekillenmiştir.
    öncelikle dönem oklarının dönem fransız şövalyelerinin kullandığı göğüs zırhını penetre edemediği bilinmektedir.
    şurada epey detaylı bir inceleme / reenactment videosunu izleyebilirsiniz.

    fakat bir diğer gerçek zırhlarda her zaman boşluklar olur ve bir ok sağnağında (aslında dikey atışlar) boğaza kollara mideyeokun isabeti çok olasıdır.
    ayrıca endüstri devri öncesi üretim koşullarında homojen kalınlık zor bir iştir. zırhın yanlarındaki kalınlık azalabilir veya karbo değeri değişip daha kırılgan veya sünek malzemeye dönebilir.

    ayrıca daha önemlisi plate zırh giymek pahalıdır. bir şatonuz yoksa pek olası değildir. doğal olarak da ordunun çok küçük bir kısmı bu zırhı giymektedir. mail tipi zincir zırhın ok karşısında koruyuculuğunun şaka düzeyinde olduğu yukarıdaki videoda görülebilir.

    bu savaşla ilgili bir kaç ilave anekdot eklemek gerekirse;
    - ingilizler fransız savaş planını savaştan önce yazılı olarak ele geçirmişlerdir.
    - fransız birlikleri pek çok lord, prens, bey'in ordusunun birleşmesinden oluşmuştur, bu büyük baş abilerin de ayı ayrı ajandaları bulunmaktadır.
    -fransızlar ortada ampul gibi parlayan henry'i (eenri) alaşağı etmek için stratejileri pek takmadan hevesle o alana saldırmış epey de kırılmıştır.
    - fransız atlılarıın savaş başında rolü kısa sürmüştür. bir sebeple geri çekilmiş, (ok, çamur, vs.) asıl savaş piyade arasında olmuştur.

    savaşla ilgili eğlenceli video izleyeyim diyenlere
    matt easton 'ın şu ve metatron'un şu videolarını tavsiye ederim.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap