2401 entry daha
  • alman halkının, siyasilerinin ve askerlerinin bir kısmı tarafından sevilmeyen adolf hitler'e, hem almanlar hem de müttefikler tarafından yıllar boyunca suikast girişimlerinde bulunuldu. birçok defa döneminin en kötüsü olarak gösterilen bu bölüm sonu canavarı öldürülmeye çalışıldı ama hiçbiri başarıya ulaşamadı. yalnızca, savaşın sonunda bizzat hitler tarafından kendisine yapılan nihai bir suikast amacına ulaşacaktı. huzurlarınızda, hitler'e karşı denenen suikastlar;

    -münih hofbräuhaus birahanesi girişimi, 1921: kasım 1921'de hitler, münih birahanesinde her zamanki o ateşli konuşmalarından birini yapmaktaydı. o dönemlerde hitler'in destekçisi olduğu kadar muhalifi de vardı ve tahrik edici konuşması, kalabalığın bir kısmı tarafından büyük bir tepki ile karşılanarak sarhoşların dahil olduğu bir kavganın çıkmasına neden oldu. kaos sırasında, kavgadan uzaklaşmaya çalışan hitler'e bilinmeyen bir grup ateş açtı. hitler bu saldırıdan zarar görmedi. nazi partisinin kuruluşunda önemli bir yer tutan birahaneler, iki yıl sonra birahane darbesi olarak bilinen bir hitler-ludendorff kalkışmasına da adını verecektir. 1923'teki girişimi ile hapse düşen hitler hüsrana uğrasa da, popülaritesini arttırmak icin bu durumu lehine kullanacak ve hızla yükselecektir.

    -kaiserhof oteli girişimi, 1930:
    1930'da hitler, sıkı bir müdavimi olduğu berlin'deki kaiserhof otel'inin restoranına yemek yemeye gitti. bu seferki yemek diğer yemeklere göre oldukça ilginçti çünkü hitler ile yemek yiyen herkes yedikten kısa bir süre sonra hastalanmaya başladı. görünüşe göre zehirlenmişlerdi. hitler, çok katı bir vejetaryen diyeti uyguladığı için yalnızca sebze yemeklerini tercih etmişti ve ufak bir rahatsızlık ile durumu atlatmıştı. bu girişimde kimse ölmedi, faili ise hala bilinmemektedir.

    -tren suikast girişimi, 1932:
    15 mart 1932'de hitler, joseph goebbels ve müstakbel içişleri bakanı wilhelm frick ile bir trende seyahat ediyordu. tren, münih ile weimar arasında hızla ilerlerken bilinmeyen bir şahıs hitler’in vagonuna ateş açtı. hitler yara almadan girişimi atlattı ve suikastçı hiçbir zaman bulunamadı ya da tanımlanmadı.

    -seçim konuşması suikast girişimi, 1933:
    4 mart 1933'te, nsdap partisini iktidara getiren reichstag seçimlerinden bir gün önce, bir grup komplocu hitler'i vurmayı planladı. plana göre, bir yeraltı örgütüne liderlik eden komünist marangoz kurt lutter, seçim konuşması yaparken hitler'i vuracaktı. her şey hazırken, lutter'in örgütünden bir üye bu komployu sızdırdı ve tüm örgüt üyeleri suikastı gerçekleştiremeden önce yakalandı.

    -bombalı tünel suikast girişimi, 1933:
    hitler’in partisinin almanya’nın kontrolünü ele geçirmesinden hemen sonra, başarıyı kutlamak için potsdam'da bir tören planlandı. hitler, potsdam'daki bir kilisede konuşma yapacaktı ancak konuşmasından bir gün önce, polis kilisenin altında yeni kazılmış bir tünel buldu. komplocular tüneli, hitler'i ve yakın personelini öldürecek olan patlayıcılarla doldurmayı planlamışlardı. failler asla tespit edilemedi.

    -sturmabteilung darbe ve suikast girişimi, 1934:
    1934'te ernst röhm liderliğindeki sa liderleri, führer'e karşı bir komplo planladılar. sa komplocuları, hitler'in konvoyunu makineli tüfeklerle taramak için bir pusu kurdu ancak hitler alternatif bir rota izledi ve suikasttan kurtuldu. darbe girişimi hala gizemini sürdürse de, hitler, söylentileri 1934 yılının ortalarında birkaç gün içinde yüzlerce sa liderini tutuklamak ve infaz etmek için bir bahane olarak kullandı. röhm ve destekçileri de idam edildi.

    -gazeteci suikast girişimi, 1934
    1934'te beppo römer adında bir gazeteci hitler'i öldürmeyi kafaya koymuştu. römer, nikolaus von halem adında faşizm karşıtı bir avukat ile bir araya geldi. ikili, planı hazırlarken führer'i vurmak için bir tetikçi tutmayı planlıyordu ancak plan asla denenemedi. komplo ise 1939'da sızdırıldı ve ikisi de tutuklandılar. römer, dachau toplama kampına gönderildi, 1944'te idam edildi. von halem ise, aynı yıl içinde brandenburg-görden hapishanesinde giyotine gönderildi.

    -bodyguard suikast girişimi, 1935:
    heinrich grunow, hitler'i korumak için görevlendirilmiş lakin koruduğu adamdan hoşnutsuz birisiydi. röhm'ün infazından dolayı iyice öfkelenen grunow, hitler’in arabasının geçeceği rota üzerideki bir yolda saklandı ve aracın arka koltuğuna doğru ateş etti. arka koltukta oturan adam vurulmuştu ve grunow, hitler'i öldürdüğüne ikna olduktan sonra, görevini yerine getirmiş olduğunu düşünüp huzur içinde kendisini vurarak intihar etti. gelin görün ki grunow aslında paranoyak hitler'in arka koltuğa oturttuğu korumasını vurmuştu.

    -schutzstaffel içerisine sızarak suikast yapma girişimi, 1935:
    dr. helmut mylius, radikal orta sınıf partisi'nin başkanıydı ve hitler'den en çok nefret edenlerden birisiydi. hitler'in öldürülmesi için ss koruma birimine sızmayı içeren ayrıntılı bir plan hazırladı. 160 kişilik bir ekip ss içerisine başarı ile sızmış ve hitler'in hareketleri hakkında veri toplamaya başlamıştı ama komplo, tıpkı mylius'un taktiğinde olduğu gibi, mylius’un ekibine sızan ve onları tutuklayan gestapo tarafından ortaya çıkarıldı.

    -bombalı bavul suikast girişimi, 1936
    aralık 1936'da helmut hirsch, patlayıcı dolu bir valizle hitler'i öldürme planına uygulayıcı olarak dahil edildi. ancak hirsch, gestapo'nun onu ve ekibi halihazırda izlediğini fark etmemişti. yahudi bir alman olan hirsch, bavulu başarıyla almanya'ya soktu fakat komplo gestapo tarafından fark edilmişti. hirsch almanya'da komployu gerçekleştirmek için birisiyle buluşacaktı ve gestapo bunu öğrendiğinde hirsch'in karşısına kontakt kuracağı kişi olarak çıkıp onu tutukladı ve hirsch, haziran 1937'de idam edildi.

    -sportpalast konuşması girişimi, 1937:
    1937'de isimsiz bir alman askeri, berlin, sportpalast'taki konuşması sırasında hitler'in bulunacağı platformun altına patlayıcı yerleştirdi. patlayıcıyı tetiklemeden önce tuvalete giren suikastçı, yanlışlıkla tuvalete kilitlendiği için cihazı patlatamadı. kimliği hala bilinmiyor.

    hans von dohnanyi girişimi, 1938:
    dr. hans von dohnanyi, üçüncü reich’ın adalet bakanlığında çalışan bir memurdu. dohnanyi, hitler'in korkunç bir tehdit olduğuna inanıyordu ve onu öldürmek için bir plan yaptı. plan için bir tetikçiye ihtiyaç vardı ve 1937'de ordudan bir subayla iletişime geçti. yanlış askeri seçen dohnanyi, bu girişimi asla uygulayamadı ama 1938'deki hans öster'in suikast girişimine de dahil olacaktı. 1943'te komplolar açığa çıktığında tutuklanan von dohnanyi, 6 nisan 1945'te hitler'in emrinden sonra piyano telleri ile boğularak idam edildi.

    kuduz köpek girişimi, tarih net olmasa da 30'ların sonu:
    hitler büyük bir köpek severdi. bir suikastçı, hitler'in köpek sevgisini ona karşı kullanmayı düşündü ve hitler'e hediye olarak bir köpek yavrusu verdi. bununla birlikte köpek yavrusu, ısırması ile hitler'i öldüreceği umuduyla kasten kuduz ile enfekte edilmişti. köpek yavrusu hitler'i ısırmadan önce bir hizmetçiyi ısırdı ve bu sebeple uyutuldu. hitler'in en öfkelendiği girişim buydu çünkü ona göre masum bir köpeğe kuduz hastalığı bulaştırmak canilikti.

    oster komplosu, 1938:
    hans oster, hitler'in çekoslovakya ile savaşması halinde hükümeti devirmeye ant içmişti ve sudetenland'ın işgalinden sonra bir grup yüksek rütbeli alman muhalifi ile hitler'i öldürmeyi planladı. oster’in darbe girişimi, şansölyelik binasına girip hitler’i vuracak bir suikastçıya dayanıyordu. fakat 1938'de führer’in ingiltere başbakanı neville chamberlain ile yaptığı südet krizi görüşmesi, darbe planını etkisiz hale getirdi ve asla yürürlüğe konulmadı. oster yıllarca fark edilmedi ve yakalanmadı ancak ikinci dünya savaşı sırasında yahudi halkının almanya'dan kaçmasına yardım ettiği anlaşıldıktan sonra 1945'te idam edildi.

    -kalabalık içine karışan bir suikastçı, 1938:
    9 kasım 1938'de maurice bavaud adında isviçreli bir öğrenci, hitler'in geçit töreni için toplanan kalabalığın arasına elinde bir tabanca ile katıldı. hitler, onun olduğu yere yaklaşırken bavaud ateş etmeye hazırlandı ancak kalabalık "sieg heil" diye haykırarak führer'i selamlamak için kollarını sallamaya başladığı için maurice'in görüşü engellendi ve girişimi başarısız oldu. daha sonra başka şüphelerle gestapo tarafından tutuklandı, sorgulandı ve giyotin ile idam edildi.

    zehirli gül girişimi, 1939:
    hitler, mercedes'i ile sık sık kalabalıklarla buluşup içlerinden selamlayarak geçerdi. hitler'in sevenleri ve destekçileri de, liderleri için arabaya çiçekler atarlardı. ikinci dünya savaşı'ndan hemen önce akıllı bir suikastçı, yine bu geçişlerden birinde hitler’in arabasına bir buket zehirli gül attı. çiçeği hitler'in yerine alan korumalardan birisi çiçekleri tuttu, kokladı ve kısa süre içinde hastalandı. güller incelendikten sonra fark edildi ki, yaprakları deri tarafından absorbe edilebilen toksinlerle doluydu. bu girişimden sonra hayranların hitler’in arabasına çiçek atması yasaklandı ve korumaları artık eldiven kullanmaya başladı.

    -birahane girişimi, 1939:
    georg elser, 1938'de hitler'i öldürmek için yemin eden bir marangoz ve komünistti. büyük emeklerle aylarını, 144 saatlik zamanlayıcıya sahip bir patlayıcı yapmak için geçirdi. bombayı tamamlayan marangozun amacı, hitler ile birlikte birçok kişiyi havaya uçurmaktı. elser, 8 kasım 1939'da bombayı hitler’in münih'teki bürgerbräukeller birahanesi konuşmasının yarısında patlayacak şekilde ustaca ayarladı ancak hitler konuşmanın başlangıç zamanını değiştirdi ve patlamadan sadece 13 dakika önce binayı terk etti. patlamada 8 kişi yaşamını yitirdi. elser ise, ss tarafından 1945'te idam edilene kadar bir toplama kampında tutsak edildi.

    -brendili bombalama girişimi, 1943:
    13 mart 1943'te, generalfeldmarschall fedor von bock'un yeğeni henning von tresckow adındaki bir alman subayı, hitler'in smolensk'teki görev yerini ziyaret etmesi üzerine neredeyse hitler'i öldürecekti. von tresckow, hazırlanan bombayı, hitler'in berlin'e giderken bineceği uçağa hediye kutulu brendi sandığı olarak bir uçak personeline verdi ve uçağa yerleştirilmesini sağladı. ancak bombanın fitili arızalanmıştı ve bu sebeple patlamadı. von tresckow’un komplo ekibinde yer alan bir görevli, bombanın izlerini örtmek için paketi aldı ve yok etti. schwarze kapelle* üyeleri tarafından hitler'e düzenlenen 20 temmuz 1944'teki suikast girişiminin* başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, von tresckow 21 temmuz'da bialystok yakınlarında intihar etti. cesedi, chelm dolny'e gömüldü. gestapo'nun sorgulamaları tresckow'un da suikasta katıldığını ortaya çıkardı ve bunun üzerine karısı tutuklandı.

    -bombalı intihar girişimi, 1943:
    henning von tresckow, hitler'i brendi bombasıyla patlatmayı başaramamıştı ancak sadece bir hafta sonra rudolf von gersdorff adlı bir subay, kendi hayatını da sonlandıracak bir bombalama görevine gönüllü olmak için bir şans daha bulacaktı. von gersdorff, en doğru zaman olarak hitler'in sovyetlerden ele geçirilen silahların sergisine katıldığı vakti belirlemişti. sergiye vücuduna sardığı bomba ile katılan von gersdorff, fark ettirmeden hitler'e doğru oldukça yaklaştı ancak tam bombayı patlatacakken hitler bir kapıdan çıkıp uzaklaştı. plan başarısız olmuştu, von gersdorff derhal tuvalete koştu ve üzerindeki bombayı patlamadan evvel etkisiz hale getirmeyi başardı.

    -kışlık üniforma sergisinde el bombası girişimi, 1943:
    kasım 1943'te, hitler ve nazi yetkililerinin kışlık üniforma sergisine katılması planlandı. sergideki modellerden birisi de yüzbaşı* axel von dem bussche idi. von dem bussche 2 metre boyunda, sarışın, uzun boylu ve mavi gözlüydü, yani hitler için mükemmel bir modeldi. claus von staugenberg tarafından hazirlanan plana göre, von dem bussche'nin üniformasının her cebinde birer bomba bulunacak ve bunları ateşleyerek kendisiyle birlikte hitler'i de havaya uçuracaktı fakat hitler, model seçme işini durmadan erteliyordu. sonunda 30 kasım günü, hitler'in üniforma modelini seçeceği bildirildi. hitler oraya gelmeden bir gün önce, von dem bussche’ye üniforma ve bombalar verildi ancak o gece üniforma deposu, müttefiklerin bir hava akını sonunda bombalanarak yandı. böylece, hitler'in model seçmek için oraya gelmeyecek olmasıyla birlikte suikast planı suya düştü. von dem bussche, şubat 1944'e ertelenen sergiye model olmak için tekrar başvurdu ancak ocak ayında ciddi bir şekilde yaralandı ve bir bacağını kaybetti.

    -ertelenen sergide ikinci el bombası girişimi, 1944:
    von dem bussche'nin başarısız el bombası girişiminden bir ay sonraya ertelenen sergi için ikinci bir girişim tekrar planlandı. şema aynıydı: bir alman subayı cebine el bombası sokacak, hitler yaklaştığında onu ve kendisini havaya uçuracaktı. ancak bu kez raf hava saldırısı nedeniyle sergi son dakikada iptal edildi ve girişim başarısız oldu.

    -berghof girişimi, 1944:
    11 mart 1944'te yüzbaşı eberhard von breitenbuch, hitler'i vurmaya karar verdi. breitenbuch, yeni generalfeldmarschall ilan edilen ernst busch'un yaveri olarak hitler'in berghof villasına geldi. suikastı, 7.65 mermili browning silahı ile gerçekleştirecekti çünkü bombalı bir suikastın onurlu olmayacağını düşünüyordu. villaya geldikten sonra, hitler'in ve komutanların toplandığı konferans salonuna doğru ilerleyen breitenbuch, rütbesi yeterli olmadığı için muhafız çavuşlar tarafından durduruldu ve salona alınmadı. plan işleme konulmadan başarısız bir şekilde sonuçlandı.

    -wolfsschanze bombalama girişimi, 20 temmuz 1944:
    hoşnutsuz alman subaylar arasındaki bir ittifak*, 1944 temmuzu'nda neredeyse hitler'i öldürüyordu. claus von stauffenberg liderliğindeki komplo, ludwig beck, carl-heinrich von stülpnagel, friedrich olbricht, carl friedrich goerdeler, friedrich fromm, eduard wagner ve daha önce hitler'i vurmayı planlayan hans oster ile hitler'i havaya uçurmaya çalışan henning von tresckow gibi isimleri içeriyordu. siyah orkestra üyeleri, hitler'i havaya uçurmayı ve valkyrie operasyonu kod adı altında almanya'nın kontrolünü ele geçirmek için bir darbeyi planladılar. 20 temmuz'da albay von stauffenberg, hitler'in komuta merkezi wolfsschanze'deki bir toplantıya patlayıcı içeren bir bavulla katıldı. von stauffenberg toplantının yapıldığı salona girdi. toplantıda üçü wehrmacht'tan toplam 18 subay bulunuyordu. içerideki masanın çevresinde ss askerleri ayakta bekliyorlardı. hermann göring ve heinrich himmler toplantıda yoktu. hitler, elindeki büyüteçle oynuyor, o sırada önünde serili haritalardaki ufak yazıları okumak için büyüteç kullanıyordu ve iki steno'da not tutuyordu. generalfeldmarschall wilhelm keitel, albay von stauffenberg'in neden geldiğini hitler'e bildirdi. hitler, bir gözü bantla kapatılmış olan tek kollu von stauffenberg'e baktı, kendisini hafifçe selamladı ve von stauffenberg'in hazırlamış olduğu raporunu dinlemeden önce general heusinger'le işini bitirmek istediğini söyledi. von stauffenberg, general günther korten ve albay heinz brandt'ın arasına geçip masaya oturdu. hitler'den bir buçuk metre ötede bulunuyordu. içinde bomba bulunan çantasını yere koydu. ileri doğru sürdü. meşe ağacından yapılmış olan kalın masa ayağının iç kenarına dayadı. çanta hitler'in ayaklarından iki metre uzaktaydı. o sırada saat 12.37 idi. general heusinger konuşmasına devam ediyor, masanın üzerindeki kocaman durum haritasında adı geçen yerleri gösteriyordu. hitler'le subaylar da haritanın üzerine eğilmişler, bakıyorlardı. o sırada stauffenberg'in dışarıya çıktığının kimse farkına varamadı, yalnızca albay brandt gördü. brandt o sırada generalin anlattıklarını dinlemekteydi. bir ara haritayı daha iyi görebilmek için masanın üzerine eğildi, ayağı stauffenberg'in çantasına takıldı. ayağıyla çantayı bir kenara itmeye çalıştı. sonra bir eliyle uzandı ve çantayı ağır masa ayağının öteki tarafına kaldırıp koydu. şimdi bombayla hitler arasında kalın bir ayak vardı. hitler'in hayatını belki de, görünüşte çok önemsiz olan bu hareket kurtarmıştı. general heusinger ise artık, günün kötü durumunu belirten raporunun sonuna gelmişti. "ruslar" diyordu: "daugava nehri'nin batısından kuzeye doğru büyük kuvvetlerle ilerliyorlar. şu anda öncü kuvvetleri daugavpils'in güney doğusuna varmış bulunuyor. eğer peipus gölü çevresindeki ordu grubumuz hemen geri çekilmeyecek olursa bir felaket..." cümlesini bitiremedi. bomba saat tam 12.45'te patladı fakat hitler hala yaşıyordu. albay brandt'ın bir bacağı kopmuştu fakat ertesi gün hastanede yaşamını yitirdi. ölümünden sonra hitler onu tümgeneralliğe terfi ettirdi. von stauffenberg'in başparmağını kaybetmiş olması, kendisine özel tasarlanan penselerle bombayı hazırlamaya imkanı olmasına rağmen hitler'in toplantıyı 15 dakika öne alması ikinci bombayı hazırlamasına engel oldu. hitler birkaç hafif sıyrık ve geçici sağırlıkla bu suikast girişimini atlattı. eğer hazırlayamadığı ikinci bombayı da çantasına koymuş olsaydı zincirleme etki nedeniyle ikinci bomba da ilk patlamadan etkilenerek patlayacak ve istenilen sonuca ulaşılacaktı. yapılan araştırmalarda toplantının yapıldığı masanın kalın ayağının hitler'i koruduğu tespit edilmiştir. von stauffenberg, hitler'in öldüğünü varsayarak berlin'de yönetimin wehrmacht'a geçtiğini beyan etti fakat propaganda bakanı joseph goebbels bunu duyunca wolfsschanze'yi aramış ve grossdeutschland alayını komuta eden otto ernst remer ile hitler'i bizzat telefonda görüştürerek onun yaşadığını kanıtlamıştır. hitler'in sesini duyan remer, goebbels'in emrine göre darbecileri bastırmaya karar vermiştir. daha sonra joseph goebbels, hitler'in hayatta olduğunu radyodan açıkladı ve hitler bizzat devlet radyosunda hayatta olduğuna dair konuşma yaptıktan sonra komplocular darbenin başarısız olduğunu fark etti. bendlerstrasse'deki ofislerinde kısa süreli çarpışma sırasında stauffenberg omzundan yaralandı. stauffenberg ve yandaşları 21 temmuz 1944 günü apar topar ofisinde tutuklandılar. kendi hayatını kurtarmak için bir girişimde bulunan ortak-komplocu generaloberst friedrich fromm, bendlerblock başkomutanlığında doğaçlama bir mahkeme yaparak komplocuları ve elebaşlarını kınadı ve ölüme mahkum etti. friedrich fromm'un emriyle bendlerblock'un iç avlusunda, derme çatma bir infaz mangası tarafından o gece`:*` saat 01:00 den önce tüfekle vurularak idam edildiler. infaz sırasında bir kamyonun farları yanıktı. stauffenberg'den sonra idam edilecek olan yaveri teğmen von haeften üçüncüydü. infaz sırası stauffenberg'deydi ancak teğmen von haeften, stauffenberg ile idam mangası arasına kendi geçti ve stauffenberg'in yerine vuruldu. idam edilirken stauffenberg'in son sözleri "es lebe unser heiliges deutschland!" (yaşasın kutsal almanya'mız!) diye bağırmak olmuştur. fromm, berlin'in schöneberg semtinde yer alan matthäus kilise bahçesinin mezarlığında stauffenberg'in ve komplocuların üniformalı bir şekilde askeri onur ile hemen mezara gömülmesini emretti. ertesi gün ise, ss tarafından stauffenberg'in mezarı açılarak vücudu ile beraber madalya ve nişanları yakılmıştır. stauffenberg'in ailesi ise çoktan ülkeden kaçmıştı. tutuklamalar sonunda 4.980 kişi idam edildi ve bu bombalamadan sağ kurtulan hitler, ölümsüz olduğunu düşünmeye başlayıp sürekli bunu dile getirdi.

    -ingiliz paraşütlü keskin nişancı girişimi, 1944:
    kasım 1944'te ingiliz istihbaratı, hitler'in berghof villasında düzenli olarak 20 dakikalık bir sabah yürüyüşü yaptığını öğrendi. işin iyi yanı, bu gezintiler sırasında hitler, korumalarını yanına almıyordu. plana göre; ingilizler iki kişilik bir ekibi ormana paraşütle indirecekler ve keskin nişancılar burada alman ordusu üniformalarıyla gizlenip hitler'i vuracaklardı. plan için bir keskin nişancı seçildikten sonra askıya alındı çünkü ingilizler, hitler'in ölmesinden sonra başa geçecek kişinin daha kötü şeyler yapabileceğinden çekiniyorlardı ve ayrıca hitler'i öldürmek onu şehit kılarak almanların gözünde daha iyi bir noktaya getirebilirdi.

    -kehlsteinhaus* raf girişimi, 1945:
    müttefik kuvvetler nisan 1945'te hitler'i iyice kapana kıstırdığında, hitler sovyet askerlerinin girdiği doğu prusya genel merkezinden kaçmak zorunda kaldı. müttefik istihbaratı, hitler'in berlin'de veya berghof villasında olduğunu belirledi. berghof, alpler'deki 2.900 metre yüksekliğindeki konumu nedeniyle kartal yuvası olarak da bilinen korunaklı bir yerdi. geçen yıl hitler'e suikast düzenlemekten vazgeçen ingilizler, artık savaşın sonunun geldiğini biliyorlardı. bu nedenle 25 nisan 1945'te ingiliz kraliyet hava kuvvetleri, hitler’in evini bombalayarak tamamen yok etti ancak sonuç alınamadı çünkü hitler berlin'deki bir yeraltı sığınağında saklanmıştı. gelin görün ki günleri sayılıydı.

    -başarılı olan nihai girişim*, 30 nisan 1945:
    30 nisan 1945'te adolf hitler, sonun geldiğini kabul ederek berlin'deki yeraltı sığınağında kendi ölümünü planladı. sovyetler birkaç saat içinde şehre ulaşacaktı ve hitler canlı ele geçirilmeyi reddetmişti. hitler, 30 nisan 1945'te intihar etmeden önce köpeği blondi'ye bir siyanür kapsülünü vererek zehirlemesi için doktoru werner haase'ye emir verdi ve blondi ile yavruları, zehir verilerek öldürüldü. hitler ise, öğleden sonra yeni evlendiği eva braun ile birlikte kendisini bir odaya kilitledi. braun, siyanür kapsülü ısırdı. hitler ise tasarladığı plana sadık kalarak önce siyanür kapsülünü ısırdı, sonrasında da kendisini vurarak intihar etti. yıllarca öldürülmeye çalışılıp ölmeyen ve kendisinin bir zamanlar ölümsüz olduğunu düşünen hitler, bizzat kendisi tarafından hazırlanan intihar planı ile öldü.
1317 entry daha
hesabın var mı? giriş yap