10 entry daha
  • adolf hitler tarafından doğum gününde ziyaret edilmiştir. o görüşme sırasında hitler'in bilinen tek diyaloğu kaydedilmiştir. sakin sesi, bildiğimiz hitler sesinden çok farklı.

    mannerheim, inanılmaz dolu bir hayat yaşamış. 4 kez savaşta yer almış:

    1- birinci dünya savaşı
    2- rus-japon savaşı (taa mançurya'da)
    3- finlandiya iç savaşı
    4- ikinci dünya savaşı (meşhur kış savaşı, devam savaşı, lapland savaşı)

    savaşların arasında dünyayı gezmiş. orta asya, türkistan, çin, hindistan, myanmar ve daha bir sürü ülkeye gitmiş. rusya adına çin'de istihbarat çalışması yürütmüş. amaç ise rusya'nın olası bir batı çin (doğu türkistan) işgali için bilgi toplamak.

    kişisel özellikleri de çok ilginç. etnik alman, ama isveç soylusu ama finlandiyalı. ve finlandiya da o zaman rusya'nın parçası olduğu için rus vatandaşı. karışık bir köken. isveççe, almanca, rusça, fransızca, ingilizce ve fince biliyormuş. fakat ilginç bir şekilde finceyi az biliyormuş. gelmiş geçmiş en büyük fin denen kişinin düzgün fince bilmemesi çok ilginç. atatürk'ün türkçe bilmediğini düşünsenize.

    yukarıda bahsettiğim gibi, etnik olarak alman/isveçli ve vatandaşlık olarak rus olmasından kaynaklanıyor bu durum. yani finceyi sonradan öğreniyor.

    finlandiya'nın bağımsızlığını kazanması ve koruması konusunda çok büyük bir payı olduğu için genel olarak iyi anılır, ufaktan nazilere bulaşmış olmasına rağmen. iç siyasete fazla karışmayıp, genel olarak tarafsız durmasının da bu duruma etkisi var.

    ve son olarak: isviçre'nin lozan şehrindeki bir hastanede öldüğünde 84 yaşındaydı. hayata bak be.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap