47 entry daha
  • 15 haziran'da çarçur edilecek göz bebeği. borsa'daki değeri 1.7 milyar dolar imiş, 2 milyar civarında bir fiyat bulunursa, bayıla bayıla satılacağı anlaşılıyor.

    650.000 metrekare arazisi var. içinde arabayla dakikalarca yol alabilirsiniz. petkim bunun sadece 1/3'üne kurulu, gerisi boş arazi. limanı var, enerji santralı var.

    bu kurum, blok halinde satılıyor. "piyasa payı azaldı" diye zayıf gösteriliyor. halbuki, piyasa payının azalması, sattığı ürünlerin kullanımı arttığı için - malını satamadığı için değil. yıllık cirosu 1.5 milyar dolar, son 5 yılda 500 milyon dolar yatırım yapılmış. özelleştirme şartı, alanın 150 milyon dolar yatırım yapması.

    petrokimyada dünyadaki son yıllardaki eğilim, firmaların spesyalize olması, plastik üretenin sadece plastik, kimyasal üretenin sadece kimyasal üretmesi yönünde. son yıllarda, bunlar da kendi içlerinde spesyalize oluyorlar, plastik üreten, sadece bir grup polimer (sadece pvc, sadece poliolefinler, sadece teknopolimerler, sadece kauçuk gibi), kimyasal üreten, sadece bir grup kimyasal üretiyor.

    avrupa ve amerika'da bu tip bir petrokimya kompleksinin içine girdiğiniz zaman, her köşede bir firmanın tabelasını görüyorsunuz, bir köşede dow, diğer köşede basf, öbür tarafta bp, beri tarafta eni, öte tarafta elf vs. henüz bu kadar dallanmamış olarak, dünyada sadece araplar (+iran) ve ruslar var.

    o yüzden, bu firmaya blok halinde talip olan, arap ve rus dışı sermaye, ya bu işi bilmiyordur ya da arsasıyla ilgilidir, bu fabrikayı uzun vadede petrokimya tesisi olarak işletip, geliştirmek niyetinde değildir.

    bu tesisleri blok halinde satışa çıkaran özelleştirme idaresinin petrokimya endüstrisinin inceliklerinden bîhaber olduğu kesindir de, kâr eden, stratejik bir kuruluşun kime battığı bir muammadır.
104 entry daha
hesabın var mı? giriş yap