730 entry daha
  • amerika kıtası

    amerika kıtası bulunduğunda, bilindiği üzere yerliler vardı. yerliler arasında en meşhurları ; kızılderililer, nazcalar, aztekler ve mayalar geliyor.

    bizim insanlığın,uzun süre başa bir kıta olduğundan habersiz uzun süre yaşaması çok garip gelir bana.

    daha da ilginci, biz o kıtaya ayak basmadan önce oranın nüfusunun 50 ve 100 milyon arasında olduğu söyleniyor. bir çok kaynaktan baktım, verilen rakamlar hep farklı fakat bu iki rakam arasında geziyor. o zamanki dünya nüfusunun yaklaşık beşte birine denk geliyor. artı, konuşulan dil sayısı da 300'den fazla imiş. başka bir gezegendeki medeniyet gibi adeta. bu marsta insan bulmamız gibi.

    iki kıta,milyonlarca insan, binlerce yıl birbirinden habersiz bir şekilde yaşamış. belki haberleri vardı birbirlerinden. bizim taraf şüphelenmiş varlığından. hatta zamanında vikinglerin gittiği söyleniyor. benzer şekilde ibni sina'nın da notları arasında çıkıyor bu kıta. o kitabın yerlilerinin bizden haberi olup olmadığı konusunda ise bir bilgi yok.

    mesela domates,çikolata gibi hayatımızda önemli yer etmiş daha bir çok yiyeceği ve otu oranın keşfiyle tanıyoruz. tarihtekibir çok popüler lider onları tadamadan göçüp gitmişler.

    kıtayı bulan christoph colomb'un durumu da ilginç. oraya beş kere gitmesine rağmen,oranın yeni bir kıta olduğunu anlayamadan ölüp gidiyor.

    kızılderililer ile alakalı bir çok araştırma yapılıyor,oraya nasıl gittiklerine dair. bir çok teori mevcut ama asya'dan geldikleri dna testleriyle kesinleşiyor. gitme şekillerine dair en güçlü kanıt bering boğazının buzul çağında donması ve üzerinde yürünebilir hale gelmesiyle mamutların peşine takılıp onlarla göç etmeleri.

    artı, yapılan kazılarda ; kızılderililerin oraya vardıkları tarihten daha önce de orada insanların yaşadığı ortaya çıkıyor bulunan kemiklerle.

    maya ve nazca gibi daha gizemli medeniyetler zaten apayrı araştırma konuları.
1862 entry daha
hesabın var mı? giriş yap