2 entry daha
  • üst edit: başlık yazarına teşekkürler verdiği ek bilgiler için. bunlar ışığında tekrar konuyu tartışabiliriz(doğru oldukları varsayılarak). 2017 yılında 154 araç kiralanmış, 2020 yılında ise 136 araç kiralanmış. verilen tweetteki aylık ücretler de doğru olduğu için bir de dolar kuruna ve dolar enflasyonuna bakmak lazım gerçek değer karşılaştırması yapmak için. burada haklı bir itiraz olabilir, iki ülkede fiyatlar farklı seviyelerde olabilir/artabilir. ama diğer opsiyonumuz türk enflasyon oranları, dolayısıyla bence bu daha iyi bir çözüm. 26.06.2020 tarihinde dolar satış ortalaması 6.8575 tl, 3 yıl öncesinde (26.06.2020) dolar satış ortalaması ise 3.5063 tl. 3 yıllık dolar enflasyon oranı ise yaklaşık %4.6. bunları aylık harcama rakamlarını normalleştirmek için kullanırsak 2020 tlsi ile akp dönemi kiralama harcaması 596,330 oluyor (bu chp'nin ödediği rakamdan az). önemli bir diğer faktör de şu anda araba üretimi olmadığı için yeni araba bulmanın sıkıntılı olması, ki bu da fiyatı arttırır. arada ötv ve kdv oranlarında bir değişiklik olduysa bunun da etkisi olur ama emin değilim bu konuda değişiklik olup olmadığı konusunda. sonuç olarak chp yönetimi her şey hesaba katıldığında bile daha kötü bir anlaşma imzalamış akp yönetimine oranla. başlık yazarı gibi konuyu yakından takip edenler sayesinde siyasi partiden bağımsız olarak böyle israflara dikkat çekebilirsek belki ortak varlıklarımızın daha düzgün harcanmasını sağlayabiliriz.

    kaynakta akp yönetimi araç kiralamalarıyla alakalı fotoğraf yok. bu nedenle bahsedilen kontratın ne zaman yapıldığına dair bilgi alamıyoruz. hem vergide artış hem de türk lirasının değerinde düşüş nedeniyle iki nominal rakamın harcama tarihleri belirtmeden karşılaştırılması en iyi ihtimalle cahillik olur. ancak eğer gerçek değer olarak daha fazla harcama yapıldı ise chp yönetiminin sorgulanması gerekir.

    edit: başlık yazarından bütün fotoğraflara bakmadığıma dair uyarı geldi. 1. fotoğraf chp dönemi diyerek tweette bahsedilen rakamı veriyor. 2. fotoğraf akp dönemiymiş yazarın belirttiği üzere. bu şekilde baktığımız zaman bahsedilen rakamlar doğru. ancak 2. fotoğrafta hangi arabalardan kaç tane kiralandığı detayı yok. bize direkt ihalelerin bulunduğu linkleri gönderseniz bu detaylara da ulaşabiliriz.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap