14 entry daha
  • bbc yapımı, 6 bölümlük auschwitz belgeseli.

    yapılan röportajlarda hiçbir ss askerinin tek kelime pişmanlıktan bahsetmemesi kanımı dondurdu. hitler bir canavardı, ama canavar olduğu kadar ileri düzeyde bir manipülasyon ustasıydı. bir kere daha anladım. dikkatimi çeken ikinci nokta; röportaj yapılan insanların hiçbirinin anadilinin ingilizce olmamasına rağmen neredeyse tamamının ingilizce röportaj vermesi. ve bu insanlar 70-90 yaş aralığında insanlar belgeselin çekildiği tarihlerde. eğitim aldıkları yılları düşününce; o dönemde, o dünya şartlarında bile yabancı dile önem veren eğitim sistemine çok şaşırdım.

    son derece kapsayıcı, her detayın işlendiği, kurgusu ve hikaye anlatıcılığının harika olduğu, yalnızca kampta yaşananlar değil daha geniş bir ikinci dünya savaşı penceresinden bakan, nefessiz kaldığınız anlarda da sarabande ile iki kat daralmanızı sağlayan bbc harikası.

    bazı belgeseller vardır, sadece o konuya ilgili olanlar izlemeli. ama bu onlardan değil. bu belgeseli herkes izlemeli. defalarca. şahane iş.

    internette bulmak çok zor. izlemek isteyenler için indirme linkini bırakıyorum. altyazıları da içerisinde mevcut. fakat altyazılar 3 saniye erken geliyor. bölümlere başlamadan altyazı ayarlarından, altyazıyı 3 saniye ileriye ayarlayıp başlayın her bölüm öncesi. iyi seyirler.

    ayrıca yine auschwitz ile alakalı, orada yaşananları anlatan yarım saatlik nuit et brouillard da izlenmeli. içerisinde izleyeni rahatsız edebilecek çok fazla görüntü var, baştan söylemek lazım.

    son olarak; belgeselde konuşan oskar gröning'in yargılanma süreciyle alakalı 70 dakikalık the accountant of auschwitz belgeseli netflix'te mevcut. ona da bir göz atın.

    "we were not only starved for food, but we were starved for human kindness. "
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap