18 entry daha
  • kilim/ halı desenlerinin sembolik anlamını artık unutmuş bir nesile fazla geldiğini düşündüğüm gayet başarılı düzenlemedir. türk kültürünün modern şehir hayatına sızmasıdır. vaktiyle el dokuması güzelim halılarını makina halısına yok pahasına değişenler ve çocukları bundan anlamayabilir.
    yolların salak saçma gri olması kadar sıkıcı bir şey yok, keşke bütün yollarda benzer düzenlemeler yapılsa. en az gökkuşağı merdivenleri kadar içim açıldı, akıl edeni tebrik ederim.

    gene gerizekalı betonarme binalara estetik kaygı ile yapılan mozaikli motif çalışmalarını da beğenmişimdir. bunların sadece belirli mahallelerde olduğunu sanan cahil cühelaya bakmayınız, biraz estetik biraz da yalıtımsal kaygılar ile 60’lı yıllardan gelir ve zamanının en popüler mahallelerinde bulabilirsiniz. tabii ki bu fikri herkes mükemmel uyguluyor diye bir kural yok, güzel ve korkunç uygulamaları özellikle istanbul’da bir aradadır. mozaik süsleme ve dış cephe kaplama örneklerini hemen her ülkede bulabilirsiniz. mozaiğin dijital dünya yansıması ise pixelarttır.

    mozaik ile bu kadar iç içeyken beğenilmeyenin seçilen desende olduğunu düşünüyorum ve bir çok kültürün harmanlandığı anadolu kültürünü modernleşmek adına neden bu kadar hor gördüğümüzü anlamıyorum. modernizmi yakalamış devletlere baksak mitolojilerinden tarihlerine her şeyi benimseyip bugünlerine taşıdıklarını görebiliriz. biz türk mitolojisini okullarda okutmuyoruz, edebiyatımız kaşağı sıkıntısı; türk * sembolizmi ve yerel zanaatlar hakkında eğitim ise hak getire. sanırım kendi sorumun cevabını da bu arada buldum.
    arap’ın hikayelerine, nors’ların tanrılarına hayranlık duyduğumuz kadar islam’ın türklerin hayatına getirdiği kısıtlılığı aşıp aşklarını, üzüntülerini ilmek ilmek halıya dokuyan kızlarımızın emeğine de hayranlık duyabilsek keşke.
89 entry daha
hesabın var mı? giriş yap