• bunlardan biri başkentte. adresi şöyle: mures sokağı, no:4, bükreş, romanya.

    dışarıdan son derece sıradan bir resmi daire gibi görünen ve farklı bir işlevle kullanıldığı asla tahmin edilemeyeceğinden insanların yıllarca hiç dikkat etmeden önünden geçip gittikleri bükreş'teki bu tek katlı devlet dairesi, günümüzde "ulusal sınıflandırılmış bilgi arşivi" olarak kullanılmakta. google map'e "orniss" yazıp bulabileceğiniz bu bina, 2003-2006 yılları arasında cia'in işkenceyle sorgulama yaptığı, insanları gözaltında tuttuğu "kara bölge" adı verilen yerlerden biriymiş.

    cia işkence merkezi olarak kullanılmadan önce, 1949-1989 arasında kırk yıl boyunca romanya'nın mit'i securitate tarafından kullanılan bu binanın bodrum katında, özel olarak tasarlanmış altı hücre mevcutmuş. "parlak ışık" adı verilen bu cia hapishanesinde, 11 eylül 2001 saldırılarını planladığı düşünülen ve guantanamo'a götürülmeden önce burada sorgulanan halid şeyh muhammed ile 12 ekim 2000 tarihinde yemen'deki amerikan savaş gemisi cole'a saldırı düzenlemekle suçlanan al-rahim al nashiri ile el kaide'nin üçüncü adamı olan ebu faraj el-libi gibi son derece önemli tutuklular kalmış.

    avrupa konseyi'nin konuyla ilgili 2012 tarihli memorandumunda, başta romanya ve polonya olmak üzere avrupa'nın farklı noktalarında bu tür cia işkence merkezlerinin olduğu tespiti yapılmış. dahası, hiçbir yerde kaydı olmayan bu tür işkence merkezleri sadece avrupa'da değil, hindistan ve çin'de de mevcutmuş. örneğin, hindistan'dakilerin sayısının 15 ila 40 arasında değiştiği söylenmekte. çin'de ise 200.000 siyasi mahkumun bu tür gayriresmi gizli hapishanelerde tutulduğu tahmin edilmekte.

    bir başka başkentte, ankara'da da resmi daire görünümlü işkence merkezinin olduğu söylenmekte. (bkz: ankara'daki işkence merkezi) burada kalan birinin* ifadesi:
    "gizli bir yerde, 'biz devletiz' diyen kişiler tarafından gayri resmi biçimde 6 ay boyunca alıkonularak işkence gördüm... 1,5-2 metre boyundaki hücrenin üst katından, mesai saatleri olduğunu tahmin ettiğim vakitlerde kadın ayakkabısı, topuk sesleri geliyordu. bu düzenli ayak seslerinden oranın resmi bir kurum olduğunu düşündüm."
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap