84 entry daha
  • james gleick tarafından biyolojiden, ekonomiye; fizikten jeolojiye kadar bir çok alanda yapılan çalışmalara dayandırarak ele aldığı yeni yöntem.

    kaos'u kısaca 4 ana başlıkta özetleyebiliriz:

    1- kaosta küçük bir girdi büyük sonuçlar doğurur: girdide küçük sapma çıktıda küçük sapmaya; girdide büyük sapma çıktıda büyük sapmaya yol açar determinist ilkesinin tam tersidir. bu nedenle örneğin birinci dünya savaşı'nın başlaması için bir suikast yeterli olmuştur.

    2- kaos, istikrarsızlığın sistemin her yerinde var olma halidir: kaos olan bir alanda istikrarsızlık alanın her yerindedir. bu nedenle alanın her yerinde oluşabilecek en küçük bir girdi sistemi kaosa götürür.

    3- kaosta, öngörülemeyen - beklenmeyen sonuçları sistem dışındaki başka sistemlerle ve/veya etkilerle değil bizzat sistemin kendisi tarafından üretir: en ilginç argümanlardan birisi. bir kaos alanı kendi dışındaki bir durum tarafından değil, bizzat sistemin kendi içinde üretilir. james gleick buan örnek olarak bizzat sarkaçı örnek olarak verir.

    4- kaos yerel düzlemde öngörüsüz, global düzlemde ise istikrarlıdır: kaotik bir durumda bi sonraki adımın ne olacağı asla bilinemez. ama kaosta keşfedilen garip çekiciler sayesinde, kaosun hangi çekiciye yakın olduğu anda ortaya çıkabileceği öngörülebir
195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap