28 entry daha
  • genelde ayak başparmağı eklemini tutan hastalıktır. ileri vakalarda diğer eklemlere göç edebilir, özellikle diz eklemine. tutulan eklemde şişkinlik, morarma ve hastanın "yorgan deyse acıyor" şeklinde tariflediği aşırı hassasiyet görülür. gerçekten de gut hastalığı olan kişilerin özellikle uyku sırasında tutulan ekleme verdikleri fiziksel darbeler, uykuyu bir işkenceye dönüştürür.

    mekanizma: böbreklerin vücudu ürik asitten yeterince arındıramaması nedeniyle, ürik asit'in eklemlerde birikmesidir. ürik asit, dna ve rna'nın yıkım ürünüdür. proteinden bol beslenildiğinde kanda mikarı artar ve eklemde birikerek belirti verir.

    tedavisinde kolşisin ve allopürinol kullanılır. bu hastaların ağrı kesici olarak asprin kullanmaları yasaktır. tedavide diğer nsaii'ler ve kortikosteroid'de düşünülür.

    proteinden bol denilince akla ilk et gelmektedir ancak sebzeler de bu hastalarda ciddi sıkıntılara yol açabilir. özellikle mantar, baklagiller, roka. yani hastanın öncelikle yemek alışkanlığına dikkat etmesi her hastalıkta olduğu gibi gut hastalığında da önemlidir. kulaktan duyma da olsa, karahindiba'nın gut hastalığında iyileştirici etkisini de ekleyeyim.
102 entry daha
hesabın var mı? giriş yap