39 entry daha
  • birkaç haftadır ilgimi çeken konu.

    eşcinselliğin son yirmi senenin ürünü olduğunu düşünen insan sayısı hiç az değil. tabii aynı kişiler bunu hastalık olarak değerlendirir ve insanoğlu sapıttı, diye devam ederler. nihayetinde konu lut kavmine gelir ve muhabbet sona erer.

    daha önce çeşitli metinlerde karşılaştığım osmanlı'da eşcinsellik konusu benim için bir hayli ilgi çekici. osmanlı'da eşcinsellik deyince akıllara tabii ki enderunlu fazıl geliyor. sürekli erkeklerden hoşlandığını, kadınlardan tat alamadığını söyleyen enderunlu fazıl'ın yazdığı hubunname adlı eserde hangi milletten nasıl erkekler çıktığı anlatılıyor. osmanlı'da eşcinsel edebiyatın en bilinen eseri budur sanırım. osmanlı'da eşcinsellik konularına girince hiz oğlanı, içoğlanı, civelek taburu, sarayda oğlancılık gibi terimlerle karşılaşılıyor.

    hiz oğlanı konusu pek ilginç. hayatını seks işçiliği yaparak kazanan bu erkekler, osmanlı'da barınabilmiş ve esnaf statüsünde hayatlarını devam ettirmişler. seyahatname'de dördüncü murad'ın sefere çıkmasından evvel esnafların yürüyüş düzenlediği ve bu yürüyüşe "eşcinsellerin, deyyusların ve pezevenklerin" katıldığı belirtiliyor.

    civelek taburu durumuna gelelim. kimisi yalanlasa da, civelek taburu sefere çıkan yeniçerilerin cinsel ihtiyaçlarını karşılamak üstüne kurulduğu söylenen bir tabur.

    murat bardakçı'nın osmanlı'da seks isimli kitabında yer alan bir kısımda ikinci abdülhamid'in tarihçisi cevdet paşa'nın raporlarından bahsedilir. o kısımda şu ifade yer alır: "kadın düşkünleri çoğalıp erkek sevgililer azaldı. lut kavmi sanki yere battı. istanbul'da öteden beri delikanlılara karşı hissedilen ve geçerli olan aşk ve alaka, tabii şekli üzere kızlara döndü." yani 19.yy sonlarında eşcinsellik cevdet paşa'ya göre azalmış.

    saraydaki oğlancılık durumu hakkında da birçok söylem var. her padişahın kendi içoğlanlarının olması. bazılarını cinsellik için kullanmaları. genç erkeklerin sekse alet edilmesi. eziyet edilen, konuşmalarına bile izin verilmeyen içoğlanı durumları.

    en bilinen kısımlara, yani osmanlı'daki minyatürlere gelelim. topkapı sarayı'nda da bulunan sevakıb-ı menakıb isimli derlemeden minyatürler bu konuda epey bir bilgi veriyor aslında. ve tabii diğer eserlerden çıkan minyatürler. ilk sıradaki minyatür yavuz sultan selim'in kendi din adamına yazdırdığı cinsellik içeren metinden aslında. bir hayli ilginç.

    https://seyler.ekstat.com/…3-636657856720099854.jpg

    https://www.thedigitalwalters.org/…6_000118_sap.jpg

    https://miro.medium.com/…vmrj5me-esznux0h9ukka.jpeg

    http://www.gay-art-history.org/…sex-liwat-saki.html

    https://www.thedigitalwalters.org/…6_000124_sap.jpg

    yazdıklarımdan osmanlı'da eşcinsellik çok yaygındı gibi bir şey ifade ettiğim zannedilmesin. eşcinsellik halkın ne kadarlık bir kısmında mevcuttu kestirmek güç. ifade etmek istediğim şey eşcinsellik insanoğlu var olduğu müddetçe vardı. kimilerinin osmanlı, ecdad, imanlı devlet, kutsal güç olarak tabir ettiği osmanlı devleti'nde de vardı. her yerde vardı. muhtemelen hep de olacak.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap