20 entry daha
  • bu eser engin bir bilgi birikimi ve hayat tecrübesinin ürünüdür. 11. yüzyılda sahip olunan açık toplum düşüncesi savunulmuş ve iyi bir yönetimle hem bu dünyada hem öbür dünyada mutlu olmanın yollarını anlatmıştır. bir siyasetname ve yönetim kitabı olan eser aynı zamanda eğitim, görgü, yüksek ahlak gibi her insanda bulunması gereken değerleri de bugüne taşımıştır. tamamı 6645 beyitten oluşan eserde ayrıca 124 beyitlik bir kaside ve eserin değişik yerlerinde dağınık halde bulunan 173 dörtlük yer almaktadır. dili hakaniye türkçesidir. arapça ve farsça sözcükler oldukça azdır. arap ve fars dillerinin edebiyat üzerinde etkili olduğu bir dönemde bu eserin karahanlı türkçesiyle yazılmış olması yazarının dil konusundaki milliyetçiliğini göstermektedir. islami terimler ve bunların karşılıkları birlikte verilerek zengin bir anlatım yakalanmıştır

    eser münacaat, naat, dört sahabenin övüldüğü bölümlerle başlar. 4. bölümde bahar tasviri yapılır ve karahanlı hükümdarı tabgaç buğra han övülür. daha sonraki bölümlerde bilgi ve bilgili insanın faziletleri, dilin meziyetleri, iyi bir yöneticinin sahip olması gereken özellikler gibi bölümlerden oluşur.

    bu eserde toplum içinde yaşayan insanları maddi ve manevi yönlerden mutlu edecek yolların iyi ve doğru bir yönetim olduğuı anlatılmaktadır. iyi bir yönetim sayesinde insanlar hem bu dünyada hem de ahiret hayatında mutlu olacaktır. eserin verdiği evrensel mesaj ise sosyal bir düzen içinde hukuk prensipleri, yönetim disiplini ve insan hakları sistemleştirilerek tüm yöneticilere duyurulmalı ve yöneticiler bu kurallara uygun bir yönetim sergilemelidir.
143 entry daha
hesabın var mı? giriş yap