29 entry daha
  • stargate denen alete (diğer adıyla chaapa'ai (goa'uld) astria porta (ancient/alteran) the old orifice (jack o'neill)) gelince, bu alet mikroskopik bir wormhole'un ağzını/olay ufkunu (event horizon) stargate'in halkası boyutuna kadar büyütüp, bu olay ufkunu geçen her cismi atomlarına ayırıp diğer uçtaki stargate'te tekrar birleştirilmek üzere bu mikroskpik solucan deliğinden yollama esasına göre çalışır. aynı galaksi içinde seyahat süresi 0,6 saniye, disntegrate/reintegrate süreci ile birlikte toplam seyahat süresi 3 saniyedir. cisimler stargate'den girdikleri momentumu koruyarak çıkarlar: dolayısıyla bir stargate'e ateş edip binlerce ışık yılı uzaklıkta diğer taraftakileri vurmak mümkündür.

    açık bir wormhole tek taraflıdır. eğer bir wormhole'a varış noktasından girmeye çalışılırsa giren cisim yokolur. lakin radyo dalgaları ve belli dalgaboylarındaki elektromanyetik enerji gibi şeyler stargate'den her ki yönde de geçebilirler. görünür ışık hiçbir koşulda stargate'ten geçemez.

    bir stargate, eğer wormhole'un bir tarafından sınırsız bir enerji beslemesi (bir karadelik gibi) yoksa maksimum 38 dakika açık tutulabilir.

    olay ufkuna üç nanometreden daha yakın bir bariyer cisimlerin tekrar birleştirilmelerini engeller (böyle bir bariyerle karşılaşan cismin durumunu jack o'neill (y.v.*) "bugs on a windshield" (ön cama yapışan böcek gibi) şeklinde tanımlamıştır. (ouch))

    yerçekimsel etkiler stargate'ten çift taraflı geçebilirler. yani karadelik yakınlarındaki bir stargate'i çevirmek sertifikalı bir "kötü fikir"dir. (tabii adınız samantha carter ve amacınız bir güneş sistemini havaya uçurmak değilse.)(manyak karı)

    stargate adres bulmada yedi işaretten oluşan bir sistem kullanır. bu işaretlerin altısı, takımyıldızları kullanarak uzayda altı nokta tanımlar ve bu noktalarrın oluşturduğu doğruların kesişim noktasındaki varış adresini belirler. yedinci nokta "point of origin"dir (çıkış noktası/başlangıç noktası) ve bu ile diğer altı noktayla belirlenen nokta wormhole'un izleyeceği yolu belirler.

    sekiz işaretli adreslerde sekizinci işaret alan kodu olarak iş görür ve diğer galaksileri çevirmeyi sağlar.

    dokuz işaretli bir adresin ne bok yediği konusunda henüz bir fikrimiz yok.

    samanyolu galaksisindeki stargateler ilk modellerdir. bu stargatelerde 39 (38 takımyıldız işareti, bir point of origin işareti (her gate'de kendine özgüdür)) simge vardır. buna göre samanyolunda 1.987.690.320 değişik adres mümkündür.

    pegasus galaksisindeki stargate'ler daha yenidir. bunlarda 36 simge vardır. dolayısıyla burada daha az adres mümkündür. (1.168.675.200 adet)

    bir stargate'in sekiz sembollü bir adresi çevirebilmesi için anasının nikahı kategorisine giren bir enerji miktarına ihtiyacı vardır. bu enerji genelde bir yerlerden bulup çıkarılan zero point module (zpm)ler ile sağlanır. ilk seferde bu içine ancient kütüphanesi kaçmış jack o'neill'in (y.v.) eski günlerinin hatırına (bkz: mcgyver) yumurtladığı bir edevatla sağlanmıştır.

    (evet, ben samantha carter'dan sonra wormhole fiziğinin bu gezegendeki en büyük ustasıyım var mı abicim)

    edit: yoğun istek üzerine, hayır, furlinglerin kim olduğunu bilmiyorum. hayır carter da bilmiyor. evet carter'ın bilmediği şeyler de var.

    edit: stargate universe dizisi sayesinde dokuzuncu chevron'un ne yapabildiği öğrenilmiştir. ama şahsi fikrimce tam olarak ne yaptığını hala bilmiyoruz. benim fikrim yerel grup'un dışına çıkmak, zira haritayı yanlış anlamadıysam destiny yerel grubun hayli dışında. eğer dokuzuncu chevron'un tek işi gemiye gitmek olsa idi her stargate'e koymazlardı.
105 entry daha
hesabın var mı? giriş yap