49 entry daha
  • 4. sezon 13.bölüme kadar olan tüm bölümlerle ilgili spoiler içerir.

    --- spoiler ---
    - dizide yer alan insan ırklarının benzer gelişim süreçleri -
    bu dizideki ırklar neredeyse aynı gelişme biçimini yaşıyorlar. bu da batı'nın tarihi gelişim süreçlerine uyuyor.
    taş devri dönemindeki gibi toplayıcılık ve avcılık ile başlıyorlar. köyler kurup tahıl ürünleri ticareti yapıyorlar. ortaçağdaki gibi feodal düzende yaşıyorlar. hepsinde farklı adlardaki dinlerde de olsa bir rahipler grubu var. yardım almadan en fazla ilerleyenler -ki bunlar genii'ler 1930-40'lı yılların teknolojisine ulaşabiliyorlar.
    din ekseninden çok bilim ekseninde gelişen bir dizi. ana tema evrim. insan evriminin son noktası ise yücelme olarak adlandırılan durum.

    - diziye yön veren ırklar -
    kadimler: yücelmeyi başarmış insan neslinin en üstündeki ırk. pegasus galaksisinde 10.000 yıl önce at oynatmış ama wraith'ler ile baş edemeyip tası tarağı toplayıp uzaklaşmış ırk.
    genii: genii'lar soğuk savaş dönemi sscb'ye gönderme yapılmış. genii'ler radyasyondan etkilenmiş, sscb benzeri kıyafetler giyen ve yönetilen bir ırk olarak tanımlanmış. çıkarcılar ve sözlerine asla güvenilmez. (ben amerikalıları öyle bilirdim ama neyse)
    wraithler: erectus böceğinin evrim geçirmiş hali. ya da şöyle diyebiliriz. erectus böceği ısırmış bir insanın evrim geçirmiş hali. benzetme hastalığımdan esinlenip bu ırkı da çinlilere benzetiyorum. çoğalma kapasiteleri açısından. gerçi kraliçeleri olması benim benzetme teorimi alt üst ediyor ama başak burcuyum ne yapabilirim ki? aslında arılara benzetmek daha mantıklı olur. en son şöyle bağlayalım bir arının ısırdığı çinlinin evrim geçirmesine benziyorlar.
    (bkz: basak burcu erkeklerinin benzetme kabiliyeti)
    çoğalıcılar: ben en baştan beri bunları japonlara benzettim. kadimler tarafından üretilen nanorobotlardan oluşan çoğalıcılar yamulmuyorsam 3.sezonda ortaya çıkıyorlar. (2 de olabilir) programlanabilir olmaları rondey'in onlarla çok oynayacağı anlamına geliyor. s04e12 itibariyle yokedildiler ama tekrar ortaya çıkacaklardır.

    4. sezonda biraz hikaye geri planda kalmış olsa da bence dizi en güzel açılımı dr.weir'in kopyalanmasıdır. çünkü dr.weir iyi çoğalıcıları temsil etmektedir. şu tartışılmaz bir gerçek ki dizideki en güçlü ırk çoğalıcılardır. wraithlere bile kök söktürdüler. böyle bir gücün insanlar tarafına geçmesi eraithlerin sonu olur. -ki zaten çoğalıcıların kadimler tarafından yaratılma amacı da bu idi.

    4x13'ten itibaren kopya dr.weir, sheppard, teyla, ronon ve rodney'in hikayelerinin diziyi açacağını düşünüyorum. iyi bir senarist hamlesi idi.

    son olarak da şu tanışma olayına hasta oluyorum.
    "merhaba, ben binbaşı sheppard, ronon dex, teyla emmagan ve bu da rodney mckay"
    ne bu abi hiç sıkılmıyor musunuz?

    amanda tapling'in diziye katılması güzel oldu ama sg-1 izlememiş biri olarak sanki dr.weir daha iyiydi be. gerçi atlantis şehri yöneticisi olan genelde geri planda kalıyor. belki weir'in bu yeni pozisyonu dizi için daha iyi olacaktır.

    --- spoiler ---
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap