32 entry daha
  • "... bu maddeyi oluşturan ana unsurlar proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. bu madde mikroorganizmaların kendisi değil, salgılarıdır. elbette müsilaj içinde mikroorganizmalar da yaşamaktadır. aslında müsilaj, marmara denizi’nde gördüğümüz dengesizlik bir yana, ekosistem ve canlı biyolojisi için önemli bir salgıdır...

    normalde bir ekosistemde fitoplankton denilen mikroorganizmaların sayısı, fitoplanktonların erişebildiği besinler ve onları tüketen hayvanların sağlığı ile dengelenmiş haldedir; dolayısıyla deniz içerisinde müsilaj çoğu zaman gözle görülebilecek boyutlarda değildir.

    ancak aşırı avlanma, deniz kirliliği, küresel ısınma gibi faktörler deniz ekosistemini bozduğunda, fitoplanktonların sayısı hızlanarak artabilir ve aşırı fitoplankton üretimi, bu mikroorganizmaların vücudunu kaplayan salgının miktarının da aşırı yükselmesine neden olur ve deniz yüzeyinin, hatta yüzeyin onlarca metre altına kadar bu salgıyla kaplanmasına neden olabilir. bu, deniz ve okyanus yaşantısı için ölümcül olabilir; çünkü denizlerdeki oksijen oranlarını düşürür, güneş ışınlarının denizin derinliklerine ulaşmasını engeller ve ekosistemin daha da bozulmasına neden olur... "

    kaynak evrim ağacı
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap