237 entry daha
  • müsilaj temizliği çalışmasında bugün onuncu gündür. şimdiye kadar 3.539,9 metreküp müsilajın temizlendiği bildirilmiştir. istanbul'da 927,2, kocaeli 235,2, bursa 131,5, tekirdağ'da 139, balıkesir'de 351, çanakkale 286, yalova'da ise 1470 metreküp müsilajın düzenli depolama alanlarında bertarafa gönderildiği belirtilmiştir.

    şu ana kadar 3.710 denetim yapılmıştır. mevzuata uygun olmayan işletmelere 12 milyon 38 bin lira idari ceza uygulandığı, denetimlerde 823 numunenin incelendiği belirtilmiştir.

    numune alma sayılarındaki abartmayı sizlere şu şekilde anlatmak istiyorum. denetim gerçekleştirilen yedi ilde toplamda 826 tesisin atık su deşarj izni yada geçici faaliyet belgesi mevcuttur. e-izin belge arama buradan kontrol edebilirsiniz.

    kendi bulunduğum bölgede yapılan denetimlerden gözlemlediğim kadarıyla genel olarak osb'lere bağlı firmaların denetimlerini gerçekleştirmek ilk hedefleri olmuş. bir firmaya denetime gidiliyorsa, o bölgedeki tüm tesislerin zaten bundan anında haberi oluyor. bu denetim asla doğru sonuçlar alınarak yapılmış değildir. geldiklerinde atık su numunesi alınıyor. arıtma çamur çıkışlarına bakılıyor, çevre izinleri kontrol ediliyor, atık su arıtma tesisi kimlik belgesi kontrol ediliyor ve süreç tamamen bundan ibaret.

    evsel atık suları foseptikte biriken işletmelere de denetimler düzenlemeye çalıştılar ancak onların sadece atık sularını nereye gönderdiklerinin incelemesi gerçekleştirildi. ki emin olun çoğu foseptik planı tam sızdırmaz değildir. hepsinin bir kaçak noktası vardır ve genel olarak çok büyük hacimlerde yapılır ve asla dolmaz.

    şu an sahada aktif bin denetçi olduğu belirtilmektedir. çok yakın zamanda denetçileri asıl görev yerlerine gönderecekler. çünkü neredeyse türkiye'nin her ilinden personel görevlendirilerek ekibi kurmuşlar. şu an tüm firmalar hazır olda bekliyor. ve her an yapılacak denetime hazır hale getirilmiş şahane arıtma tesisleri işletiyorlar. arıtmaların deşarj limitlerini sağlayabilmeleri için laboratuvarlara düzenli özel numuneler gönderiliyor ve kullanılan arıtma kimyasallarının miktarı bir hayla fazla.

    şimdi çok iyi herkes üzerine düşeni yapıyor görünüyor. peki ya denetçiler gidince ne olacak, herkes eskiye dönecek. bu sorunu gerçekten çözmek istiyorlarsa bu haftalarda gösterilen hassasiyetin sürekliliği amaçlanmalıdır. denetçiler sahadan hiç ayrılmamalı ve tüm firmalar bu özeni her zaman göstermelidir.

    marmarahepimizin buradan süreçleri takip edebilirsiniz.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap