• eski dsi genel müdürü ve eski bursa büyükşehir belediye başkanı erdem saker'e ait olduğu belirtilen konuyla ilgili açıklama.

    https://www.facebook.com/…4786252294/?sfnsn=scwshmo
  • doğa ile savaş halindeyiz kazanırsak kaybedeceğiz
    hubert reevesdurumu güzel özetlemiş.

    hayır üzüldüğüm nokta şu , ben sakızın dışından çıkan jelatini bile geri dönüşüm için biriktirirken insanların her gittiği yere çöpünü atması, bundan zerrece rahatsızlık duymaması ( ve tertemiz avrupa'yı görünce milletin memleketi çok temiz yaw demesi ) ve bu toplumdan çıkan yöneticilerin de aynı mantıkla doğaya yaklaşması sonucu doğanın anası sikildi.

    lan benim ne suçum var? sevgili tanrı lütfen reenkarnasyon olayı doğru ise lütfen beni aynı çevre hassasiyetinde olan popülasyona at. yıldım.
  • bir sistemde güç dengesizliği olursa ve güç bozulmaya başlar.
    güç bozulduğu zaman da o sistemdeki diğer tüm sistemler bozulur.
    ekonomik sistem ve doğal sistemler gibi.

    güç ve bozulma arasındaki ilişkiyi gösteren ilginç bir deney var. merak eden arkadaşlar bakabilir.

    güç ve bozulma
  • marmara denizi maalesef bir daha hiçbir zaman eski haline dönmeyecektir.
  • beni aşırı derecede üzen bir durum. sıkılıp daraldığımda kendimi attığım tek yerin manzarasının, doğasının bu hale gelmesi o kadar üzücü ki.

    bu sorun için bilim adamları, siyasiler, marmara denizine kıyısı olan illerin başkanları, marmara denizi ile ilgisi olan iş adamları, kısaca herkes toplanıp acilen bir şey yapmalı. yeni çözümler üretmeli, gerekirse yurtdışından uzmanlar, bilim adamları çağrılmalı. ipin ucunu kaçırmadan kalıcı ve geçici çözümler bulunmalı. yoksa bu hızla büyüyen bu salyalar marmara denizindeki hayatı mahvedecek. bir çok sektör etkilenecek. bir çok deniz canlısı ölecek.

    edit: bugün sevindirici bir haber gördüm. umarım kalıcı çözüm olarak kullanılabilir. .
  • istanbul üniversitesi su bilimleri fakültesi, marmara denizi'nde oluşan müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatları ile temizlemek için çalışma başlattı.

    link

    istanbul üniversitesi su bilimleri fakültesi deniz biyolojisi anabilim dalı öğretim üyesi prof. dr. gülşen altuğ ve ekibi tarafından müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle yok edilmesi için pilot proje başlatıldı. bu kapsamda, altuğ'un hazırladığı pilot çalışma çevre ve şehircilik bakanlığı ve tarım ve orman bakanlığı onayına sunuldu.

    bakanlıkların pilot projeyi onaylaması üzerine prof. dr. altuğ ve ekibine ibb çevre koruma ve kontrol daire başkanlığı onayı ile deniz hizmetleri müdürlüğü tarafından yenikapı'da müsilajın olduğu yerde bariyerli bir alan oluşturuldu.

    altuğ ve ekibi tarafından bu alanda multiparametre ile değişken çevresel parametrelerin başlangıç değerleri ölçüldü, ortamın doğal bakteri düzeyini belirlemek amacıyla deniz suyu ve müsilaj örneği alındı.

    bariyerle oluşturulan müsilajın olduğu doğal ortama üniversitedeki bilim insanlarının daha önce denizlerdeki çalışmalarında elde edilen yararlı bakteri karışımları verildi.

    pilot projeyle marmara denizi'nde görülen müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle temizlenmesi amaçlanıyor.

    prof. dr. gülşen altuğ, aa muhabirine yaptığı açıklamada, pilot çalışmanın çevre bakanlığı ile tarım ve orman bakanlığı tarafından onaylandığını ve çalışmalara başladıklarını söyledi.

    marmara denizi'nde gözlenen müsilaj örneklerinde patojen bakteri varlığından bahseden altuğ, "müsilaj örneklerinde yapmış olduğumuz bakteriyolojik çalışmalarda, müsilajın deniz suyundan daha fazla patojen bakteri taşıdığını gördük, bu durum doğal ortam bakterilerini baskılıyor." şeklinde konuştu.

    altuğ, istanbul üniversitesi su bilimleri fakültesi akuatik mikrobiyal ekoloji laboratuvarı'nda 2000 yılından bu yana türkiye denizlerinden izole ettikleri bakterileri laboratuvar ortamında muhafaza ettiklerini ve bu çalışma için müsilajı ayrıştırmaya uygun metabolik özellikleri olan bakteri izolatlarını seçerek karışımlar oluşturduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

    "amacımız son 20 yıldır denizlerden izole ettiğimiz ve hangi enzimatik özellikleri ile hangi reaksiyonlarda yer aldığını bildiğimiz seçilmiş yerli bakteri izolatlarını kullanarak müsilajın ayrışmasına takviye sağlamak ve çevreye zarar vermeden biyolojik iyileştirme gerçekleştirmek. laboratuvarımızda bulunan karbonhidrat, protein ve lipit katabolizmasında yer alabilecek bakterileri kullanarak sistemin takviye edilmesini amaçlıyoruz. bozulan bakteriyolojik floranın tekrar iyileşmesi sürecini bu işi yapacak bakterilerle hızlandırmayı hedefliyoruz. daha önce denizden izole ettiğimiz ve metobolik özelliklerini bildiğimiz bakteri karışımları ile müsilajın giderimini sağlamak amacı ile hazırladığımız karışımlar tamamen yararlı bakterilerden oluşuyor. uyguladığımız yöntem doğal sürecin dışında hiçbir farklı malzeme, materyal veya metot içermiyor. deniz ortamının dinamik doğal koşullarında saha çalışmasının yapılması önemli.”

    yapmış oldukları uygulamanın laboratuvar ortamında başarılı olduğunu bildiklerini anlatan altuğ, "deniz ortamının dinamik doğal koşullarında saha çalışmasının yapılmasını önemli. yenikapı limanı'nda müsilaj ortamına bakterilerin ilave edilmesi ile ortamdaki çözünmüş karbonhidrat miktarı ve polisakkarit türevlerindeki değişimlerin analizlerle takibi ve böylece parçalanma sürecinin verilerle tanımlanmasını hedefliyoruz. kimyasal analizler için i.ü. deniz bilimleri enstitüsü'nden kimyasal oşinografi uzmanı araştırmacılarla çalışarak bu konunun disiplinler arası çalışmalarla çözüm sunmasını amaçlıyoruz." dedi.
  • müsilaj temizliği çalışmasında bugün onuncu gündür. şimdiye kadar 3.539,9 metreküp müsilajın temizlendiği bildirilmiştir. istanbul'da 927,2, kocaeli 235,2, bursa 131,5, tekirdağ'da 139, balıkesir'de 351, çanakkale 286, yalova'da ise 1470 metreküp müsilajın düzenli depolama alanlarında bertarafa gönderildiği belirtilmiştir.

    şu ana kadar 3.710 denetim yapılmıştır. mevzuata uygun olmayan işletmelere 12 milyon 38 bin lira idari ceza uygulandığı, denetimlerde 823 numunenin incelendiği belirtilmiştir.

    numune alma sayılarındaki abartmayı sizlere şu şekilde anlatmak istiyorum. denetim gerçekleştirilen yedi ilde toplamda 826 tesisin atık su deşarj izni yada geçici faaliyet belgesi mevcuttur. e-izin belge arama buradan kontrol edebilirsiniz.

    kendi bulunduğum bölgede yapılan denetimlerden gözlemlediğim kadarıyla genel olarak osb'lere bağlı firmaların denetimlerini gerçekleştirmek ilk hedefleri olmuş. bir firmaya denetime gidiliyorsa, o bölgedeki tüm tesislerin zaten bundan anında haberi oluyor. bu denetim asla doğru sonuçlar alınarak yapılmış değildir. geldiklerinde atık su numunesi alınıyor. arıtma çamur çıkışlarına bakılıyor, çevre izinleri kontrol ediliyor, atık su arıtma tesisi kimlik belgesi kontrol ediliyor ve süreç tamamen bundan ibaret.

    evsel atık suları foseptikte biriken işletmelere de denetimler düzenlemeye çalıştılar ancak onların sadece atık sularını nereye gönderdiklerinin incelemesi gerçekleştirildi. ki emin olun çoğu foseptik planı tam sızdırmaz değildir. hepsinin bir kaçak noktası vardır ve genel olarak çok büyük hacimlerde yapılır ve asla dolmaz.

    şu an sahada aktif bin denetçi olduğu belirtilmektedir. çok yakın zamanda denetçileri asıl görev yerlerine gönderecekler. çünkü neredeyse türkiye'nin her ilinden personel görevlendirilerek ekibi kurmuşlar. şu an tüm firmalar hazır olda bekliyor. ve her an yapılacak denetime hazır hale getirilmiş şahane arıtma tesisleri işletiyorlar. arıtmaların deşarj limitlerini sağlayabilmeleri için laboratuvarlara düzenli özel numuneler gönderiliyor ve kullanılan arıtma kimyasallarının miktarı bir hayla fazla.

    şimdi çok iyi herkes üzerine düşeni yapıyor görünüyor. peki ya denetçiler gidince ne olacak, herkes eskiye dönecek. bu sorunu gerçekten çözmek istiyorlarsa bu haftalarda gösterilen hassasiyetin sürekliliği amaçlanmalıdır. denetçiler sahadan hiç ayrılmamalı ve tüm firmalar bu özeni her zaman göstermelidir.

    marmarahepimizin buradan süreçleri takip edebilirsiniz.
  • turkiye daha kendi geridonusumun g'sinden anlamazken, bir de ingiltere'den cop aliyor. bravo. yakinda sadece deniz salyasi degil, toprak salyasi da cikacak. memleketin icine etmek tam anlamiyla boyle oluyor. zil takip oynasinlar. aglanacak hallere gulsunler.
  • sanırım ülkeyi skip bırakacaklar.

    (bkz: skibbe bıraktı)

    başka bir açıklama getiremiyorum. tası tarağı, çoluğu çocuğu toplayıp kaçacaklar bize de bir çöplük kalacak temizlenecek.

    sonra size bu kadar söyledik ahmet emmi söylemedik mi dediğimizde, utanması olan önüne, utanması olmayan yüzümüze bakacak mal mal.
hesabın var mı? giriş yap